Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Emel Ersöz, istirahat sırasında özellikle geceleri yatağa uzanıldığında bacaklarda ve nadiren kollarda görülen ağrı, uyuşma, karıncalanma, kasılma, çekilme gibi huzursuzluk verici tarifi zor olan bir durum olan huzursuz bacaklar sendromunun (HBS), kişinin bacaklarını oynatma ihtiyacı duymasıyla karakterize bir durum olduğunu ifade etti. Dr. Ersöz, toplumda görülme sıklığı 21 yaş üstünde %5 ile 8 arasında olan rahatsızlığın, kadınlarda erkeklerden iki kat daha sık görüldüğünü ve ileri yaşlarda görülme olasılığının arttığını bildirdi.
Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Emel Ersöz, Huzursuz Bacaklar Sendromu’nun tanı ve tedavisi hakkında bilgi vererek, hastalık hakkında sık sorulan soruları yanıtladı.
TANI KRİTERLERİ NELERDİR?
Uluslararası tanımlanmış tanı kriterleri şunlardır :
• Bulguların oturma ve yatma gibi istirahat durumlarında ortaya çıkması
• Hareket ettirmekle bulguların tamamen ya da kısmen düzelmesi
• Bulguların, genellikle akşam saatlerinde ya da gece kötüleşmesi gibi belirli bir özelliği olması
• Bu asıl tanı koydurucu özellikler dışında hastaların bazı kan tetkikleri ve polisomnografik (tüm gece uyku çalışması) incelemeleri ayrıcı tanıda yapılmaktadır.
HBS tanısı için özel bir radyolojik ya da laboratuar yoktur. Yukarıdaki tanı kriterlerinin varlığı ile tanı konur.
HBS nin oluş mekanızması tam olarak bilinmemektedir. Hastaların büyük bir çoğunluğunda belli bir neden bulunamaz. Bu gruba primer huzursuz bacaklar sendromu denir. Aile öyküsü önemlidir. Erken yaşta başlayan HBS olgularında genetik geçiş sorgulanmalıdır.
Bazı HBS durumunda etyolojik faktörler tespit edilebilir. (sekonder huzursuz bacak sendromu) Aşağıdaki durumlar araştırılmalıdır.
1) Demir eksikliği anemisi ( ferritin düzeyi düşüktür.)
2) İleri evre böbrek yetmezliği ( üremi)
3) Diyabetes mellitus ( şeker hastalığı )
4) Parkinson hastalığı
5) Hamilelik: Özellikle son 3 ayda ortaya çıkar ve doğumdan sonra 1-2 ay içinde düzelir.
6) Romotoid artrid , polinöropati
7) Kullanılan bazı ilaçlar: Antidepresanlar, antihistaminik içerern grip ilaçları, antipsikotikler
8) Kafein, alkol, sigara kullanımı
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
HBS olan hastalar gece uykuya dalmakta problem yaşadıkları için ve uyklu kaliteleri iyi olmadığı için gündüz dikkat eksikliği, uykululuk hali, sersemlik gibi şikayetleri olur. Bu yüzden tedavi edilmesi gerekmektedir.
Tedavide öncelikle uyku hijyeninin sağlanması önemlidir. Kişinin gün boyu alkol sigara ve kafeinden uzak durması önerilir. Gündüz düzenli egzersiz yapılması , her gece aynı saatte uyunulması ve sabah aynı saatte kalkılması , gece yatmadan önce ılık duş ve hafif masaj yapılması şikayetleri azaltabilir.
Ayrıca altta yatan sebebe yönelik olarakta ; kullanılan ilaçlar gözden geçirilip tekrar düzenlenebilir ve Demir eksikliği anemisi varsa tedavisi düzenlenir,
Medikal tedavi olarak da dopamin agonistleri ve bazı antiepileptikler kullanılmaktadır.
Huzurlu uykular dileğiyle …
Uzm. Dr. Emel Ersöz