Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KAPLAN, Tarım Bakanına Yüklendi

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan TBMM’ye Tarım ve Orman

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan TBMM’ye Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için Trakya ve Tekirdağ çiftçisinin sorunlarını içeren bir soru önergesi verdi.

YANLIŞ TARIM POLİTİKALARI ÜRETİCİ VE TÜKETİCİYİ MAĞDUR EDİYOR

Tekirdağ’ın meclise en çok şehrin sorun ve sıkıntıları ile ilgili soru önergesi veren İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan bu sefer de çiftçinin sıkıntılarını meclis gündemine taşıdı. Kaplan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na verdiği önergesinde, “Çiftçiler tarımsal üretimde bulunarak yaşamlarını rahatça sürdürebilmek ve toplumun gıda ihtiyaçlarını karşılamak için çalışırlar. Üretilen tarım ürünleri ile toplumsal ihtiyaçların ne ölçüde karşılanabileceği ülkenin tarımsal potansiyeli ve tarımsal üretim için ayrılan kaynakların miktarına bağlıdır. Türkiye tarımsal potansiyeli yüksek bir ülkedir. Ancak uygulanan yanlış tarım politikaları, ürün verimlerinin düşük, tüketiciye ulaşan ürünlerin fiyat bakımından yüksek olması hem üreticiler hem de tüketiciler açısından büyük sorun teşkil etmektedir” dedi.

TEKİRDAĞ’DA SULANABİLİR ARAZİLERDE NE DEĞİŞİKLİKLER OLDU?

Bakan Pakdemirli’ye sorular yönelten Kaplan, “2002’den 2018 tarihine kadar Tekirdağ ilindeki tarım arazilerinin yapıları yıllara göre nasıl değişiklik göstermiştir? Tarım yapılan bu arazilerde hangi ürünler yetişmektedir? Üretilen ürünler çeşitlilik bakımından yıllar içinde değişiklik göstermiş midir? Tekirdağ ilinde 2002 – 2018 tarihleri arasında sulanabilir tarım arazilerinde ne gibi değişiklikler olmuştur? Tohum, mazot, gübre, elektrik gibi girdi maliyetlerinin çok yüksek olması çiftçilerimizi olumsuz etkilemektedir. Bu konu ile ilgili çiftçilerimizi tatmin edecek destekleyici çalışmalar yapmayı düşünüyor musunuz? Trakya bölgesinde kaç adet kooperatif vardır? Bunlardan kaçı Tekirdağ ilimizdedir? Kooperatiflere üye kaç kişi bulunmaktadır?” dedi.

TEKİRDAĞ’A ET VE SÜT ÜRETİCİ İÇİN NE YAPTINIZ?

Et ve süt üreticilerinin sıkıntılarını da soran Kaplan, “Trakya bölgesindeki hayvancılık sektöründe özellikle et ve süt ürünlerinin üretilmesi ve pazarlaması ile ilgili yaşanan sorunların giderilmesi için çalışmalarınız var mıdır? Var ise bu çalışmalar nelerdir? Trakya bölgesi genelinde ve Tekirdağ ili özelinde hayvancılık sektöründe üretici örgütlenmesi ile ilgili çalışmalarınız var mıdır? Hayvancılık ile ilgili teşvikleriniz var mıdır? Var ise bunlar nelerdir? Bu desteklerin artırılması ile ilgili bir çalışmanız var mıdır? Tekirdağ ilimizde bağcılık sektörünün sorunları ile ilgili çalışmalarınız var mıdır? Var ise bunlar nelerdir? Tekirdağ ilimizde tarımla ve hayvancılıkla ilgilenen kaç aile işletmeleri vardır? Aile işletmeciliğinin teşvik ve desteklenmesi yetersizdir. Teşvik ve desteklemelerin artırılması ile ilgili çalışmalarınız var mıdır? Var ise bunlar nelerdir?” sorularını sordu.

BAKANLIK TEKİRDAĞ’A NE KADAR ÖDENEK AYIRDI?

Bakan Pakdemirli’nin cevaplaması için soru önergesi veren Kaplan, “42 ilimizde İl Koordinatörlüğü bulunan kısaca adı IPARD olan Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı kırsal kalkınma programının neden Trakya bölgesinde bulunan üç ilinden birinde İl Koordinatörlüğü bulunmamaktadır? 2018 mali yılı içerisinde Bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşların Tekirdağ iline ayrılan ödenek miktarı nedir? Ayrılan ödenek açısından Türkiye ortalaması nedir?” dedi.