Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yazılı Medyayı Daha Zor Günler Bekliyor

Bu haberin fotoğrafı yok

Günümüzde gelişen teknoloji ve internet kullanım alanının geniş kitlelere yayılmasıyla birlikte iletişim daha güçlü ve önemli hale geldi. İnternetin bu denli yaygınlaşması, ana akım medyanın önemini yitirmesine neden oldu. Gazete tirajları ve televizyon reytingleri günden güne erirken, yeni medya olarak nitelendirilen dijital iletişim araçları, 7’den 70’e her kesim tarafından kullanılmaya başlandı.

Sosyal medyaya olan rağbet önemli ölçüde artarken, önemli medya kuruluşları da yatırımlarını bu yönde şekillendirmeye başladı. Yazılı basına ilginin her geçen sene azaldığı dönemde, görsel ve yazınsal medyada birtakım gelişmeler yaşandı. Öyle ki ana akımın köklü gazetelerinden Habertürk Gazetesi ve Vatan Gazetesi, yazılı yayın hayatına son vererek faaliyetlerine dijital alanda devam edeceklerini açıkladılar. Bunun asıl nedeni dövizdeki kur dalgalanması ve buna karşılık maliyetlerin artması olsa da yazılı basına olan ilginin azalması da önemli bir etken.

Son yıllarda sosyal medyanın gölgesinde kalan ana akım medya, ekonomik anlamda da oldukça zor günler geçiriyor. Türkiye’nin gazete kâğıdı teminini sağlayan SEKA’nın özelleştirilmesiyle başlayan bu süreç ülkemizi kâğıt sektöründe dışa bağımlı hale getirdi. Son bir yılda fiyatlar üç kat artırıldı. Gazeteler kâğıt temininde sıkıntılar yaşadı. Dolardaki artışla birlikte de bugünkü tabloyu yaşıyoruz. Gazeteler adeta yaşam mücadelesi veriyor. Yayın hayatına son veren gazetelerin yanında yayına devam etmek isteyen gazeteler de ciddi bir fiyat artışı yapmak zorunda kaldı. Ulusal gazeteleri bile sarsan bu kriz, imkânsızlıklar içinde yayın hayatını sürdüren yerel gazeteleri adeta bir çıkmaza soktu. Özellikle kâğıt temini ve baskı maliyetleri nedeniyle zor günler geçiren yerel gazeteler, küçülmeye gidiyorlar. Yaşanan kâğıt krizinden olumsuz etkilenen bazı gazeteler sayfa sayısını düşürürken bazı gazeteler baskılarına ara verdi. Böyle devam ederse önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde yazılı basın büyük oranda ortadan kalkacaktır diye düşünüyorum.

Gazeteler kamu görevi icra etmektedir. Halkın haber alma hakkı kâğıt sorunuyla engellenemez. Basın özgürlüğünü sağlaması demokrasinin olmazsa olmazıdır. Hükümet bu duruma sessiz kalamaz. Kâğıt krizine acil bir çözüm üretilmeli. Aksi halde yeni kapanmalar kapıdadır. Gazetelerin bağımsız biçimde yayın yapabilmesi için kâğıt devletin kâğıt desteği hayati önemdedir. SEKA gibi köklü bir kurumumuzun özelleştirilmesiyle başlayan süreç durdurulmalı ve Türkiye yeniden kâğıdını kendisi üretir hale gelmelidir. Kısa vadede kâğıtta vergiler sıfırlanmalıdır. Basın İlan Kurumu ilan tarifelerine zam yapılmalıdır. Yazılı basına düşük faizle kredi ve teşvik paketleri hazırlamak da hızla gündeme alınmalıdır. Aksi takdirde Türkiye basınını ve basın çalışanlarını çok daha zorlu günler bekliyor.