21-27 Mayıs Geleneksel Türk Mutfağı haftası etkinlikleri kapsamında Tekirdağ’ın Coğrafi işaretli ürünlerinin tanıtımı yapıldı.
Binyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikaye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk Mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü himayesinde çeşitli etkinlikler ile gerçekleşiyor. Tekirdağ’ın eşsiz lezzetlerinin tanıtımının yapıldığı Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü fuaye alanına vatandaşlar ilgisi yoğun oldu. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde gerçekleştirilen etkinliğe Tekirdağ Vali Vekili Kaan Peker, Tekirdağ Vali Yardımcısı Asalet Karabulut, Hayrabolu Belediye Başkanı Dr. Osman İnan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu’nun yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.
İlk olarak Tekirdağ gastronomisi hakkında kısa bir sunum yapılmasının ardından Trakya Kalkınma Ajansı tarafından kurulan stantta Tekirdağ’ın coğrafi işaretli 8 ürününün tanıtımı yapıldı. Tekirdağ’ın yöresel lezzetlerinin tanıtıldığı etkinlikte, Tekirdağ Köftesi, Velimeşe Bozası, Hayrabolu Tatlısı, Peynir Helvası, Malkara Eski Kaşarı gibi coğrafi işaretli ürünler ikram edildi.
COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİMİZİ ÖN PLANA ÇIKARMAK İSTİYORUZ
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu; ‘’Bakanlığımız tarafından 2 yıldır geleneksel Türk mutfağı haftası yapılıyor, 21 ile 27 mayıs arasında. Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın değerli eşi Emine Erdoğan hanımefendinin himayesinde şuan Türkiye’nin 81 vilayetinde de bu etkinlikler yapılıyor. Burada önemli olan konu şu, her il, her bölge kendi içerisinde sürdürülebilir, geleneksel, hijyeni göz önüne alan geri dönüşümü düşünen ve coğrafi işaretli ürünleri ön plana çıkarıp bu ürünlerin hem il genelinde hem de Türkiye genelinde ve hatta dünya genelinde hem tanınırlığını hem de bilinirliğini arttırmak. Aynı zamanda geleneksel olarak bu işi yapan esnafımızın gelirini kazancını arttırmak. Aynı zamanda da başka coğrafi işaretli ürünlerinde önünü açmak diyebiliriz.’’ Şeklinde konuştu.
TEKİRDAĞ’A GELEN YERLİ TURİST EN ÇOK PARAYI GASTRONOMİYE HARCIYOR
Tekirdağ’ın İstanbul’a yakın olması nedeniyle ciddi bir yerli tabancı turist ağırladığını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu; ‘’Mesela bizim Tekirdağ’da 2019 yılında bir tane coğrafi işaretli ürünümüz varken şuan 9’a ulaştı. Bunların 8 tanesi gastronomi ile alakalı, mutfakla alakalı. Sırada da 4 ürünümüz daha var onlarda yine gastronomi ile alakalı. Amacımız coğrafi işaretli gastronomi unsurlarını yani Tekirdağ’a has olan ürünleri Türkiye ve Dünya genelinde tanıtmak. Bildiğiniz gibi Tekirdağ’ın İstanbul’a çok yakın olması özellikle hafta sonları çok ciddi rağbet görüyor. Ve artık Tekirdağ’a gelen insanların harcamalarında en önemli miktarı gastronomi unsurları oluşturuyor. Dolayısıyla bizimde Türk mutfağı haftası ile ilgili amacımız gastronomi unsurlarımızı ön plana çıkarmak, gelenekselleştirmek, esnafımızı güçlendirmek sürdürülebilir olmasını sağlamak ve Türkiye’ye tanıtmak.’’ Diyerek sözlerini noktaladı.