Tekirdağ’da faaliyet gösteren Doruk Un ilk 500’e girdi

Tekirdağ’da faaliyet gösteren Doruk Un ilk 500’e girdi

Yayınlama: 04.08.2023
1.214
A+
A-

Türkiye’nin en büyük buğday unu üreticilerinden ve ihracatçılarından Doruk Un, Capital Dergisi’nin hazırladığı Capital 500 listesinde 371. sırada ve kendi sektöründe ilk üçte yerini aldı. Türkiye’nin katma değer yaratan özel sektör şirketlerini sıralayan listede Doruk Un, geçtiğimiz yıl 471 olan sıralamasını 371’e çıkararak büyümesini sürdürdü. Günlük 1200 MT buğday kırma kapasitesi ve 41 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatı ile 2022 yılında 4,1 Milyon TL ciro elde eden Doruk Un, depo, üretim ve lojistik yatırımları ile 2023 yılında %46 büyüme ve 6 Milyar TL ciro hedefinde…

 

Doruk Un Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Gürsel Erbap, pandemi, Rusya – Ukrayna Savaşı ve iklim şartları nedeniyle daralan ticaret ağı sonrasında gıda ve özellikle temel gıda maddelerinin başında gelen un sektörünün ciddi bir sınavdan geçtiğini, buna rağmen başarılarla dolu bir dönemi geride bıraktıklarının altını çizdi. Erbap; ‘Tüm dünya ekonomisinde stratejik öneme sahip un sektörü, pandemi ve pandeminin getirmiş olduğu ekonomik belirsizlikler sebebiyle zor günler geçirdi. Bu belirsizlikleri Rusya – Ukrayna Savaşı ve iklim dengesizlikleri izledi. Geride bırakmış olduğumuz 2022 yılında Doruk Un olarak biz tüm bu şartlara rağmen hedeflerimizi yakaladık. Başta kendi sektör temsilcilerimizi, tüm ekibimizi ve paydaşlarımızı tüm bu zorluklara rağmen ihracatı artırarak ülkemize değer kattıkları için kutluyorum. İçinde bulunduğumuz süreçte ise özellikle geçtiğimiz aylarda ülkemizin aldığı yağış miktarı ve iklimsel şartlar verimli bir hasat dönemi geçirileceğine işaret ediyor. Kısa dönem hedefimiz tedarik zincirimizi destekleyecek üretim ve lojistik yatırımları yaparak sektördeki gücümüzü daha da derinleştirmek olacak. Buna ek olarak doğru pazar, doğru ürün ve talep doğrultusunda farklı kategorilerdeki un gereksinimlerini yönetmeye dair planlarımızı hayata geçireceğiz.’ dedi.

Yerli ve milli tohum ile Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmak adına çalışacak

Sürdürülebilir tarım ve verimlilik esaslı üretimi odağına alan ve tarladan sofraya değer zinciri oluşturan Doruk Un, tarım ülkesi olan Türkiye’de ekim alanlarını ve verimliliği artıracak çalışmalara hız veriyor. Sürdürülebilir tarım ve sertifikalı tohum çalışmaları ile 2023 sonunda yapmış olduğu Ar-Ge çalışmalarıyla yüzde 20 oranında verim artışı yakalamayı hedefleyen ve bu alanda 75 Milyon TL yatırım gerçekleştiren marka, yıl sonuna kadar yatırımı 200 Milyon TL’ye tamamlayacak. Rekolteyi artırmak için akıllı tarım uygulamalarına önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Erbap, Marmara Bölgesi’nde üç, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde beş olmak üzere toplam sekiz ayrı alanda 80’e yakın tohumun geliştirilmesi adına sahada çalışmalara başladıklarından bahsederek tohumculuk faaliyetleri kapsamında önümüzdeki süreçte Türk çiftçisinin ihtiyaç duyduğu yerli ve milli çeşitleri geliştirerek dışa bağımlığı azaltmayı hedeflediklerini ifade ediyor.

Türkiye un ve unlu mamüller sektörünün yükselen yıldızı

Türkiye un ihracatında en büyük şirketler arasında yerini alan Doruk Un, yıllık 438 bin ton buğday kırma kapasitesi, yıllık 350 bin ton un üretimi, 20 bin m2 ileri teknoloji tesisi, her geçen yıl genişleyen satış & dağıtım ağı ile büyümesini sürdürüyor. Afrika, Asya, Güney Amerika ve Orta Doğu bölgelerindeki 41 ülkeye ihracat gerçekleştiren Doruk Un, kaliteli ürün ve hizmet yaklaşımı ile üretimden depolamaya, lojistikten özel ürüne güçlü bir entegre yapılanmaya sahip. Evsel kullanımdan, fırın ve restoranlara, otellerden baklava ve hamurculara kadar geniş bir skalada ihtiyaca ve kullanım amacına özel ürünler  geliştiren Doruk Un, Türkiye’nin en büyük ihracatçı firmalarının belirlendiği TİM1000 listesinde de 333. sırada, Fortune 500 listesinde ise 304. sırada yerini aldı.