Devlet Hastanesinde Verem Salgını

Devlet Hastanesinde Verem Salgını

Yayınlama: 04.06.2015
487
A+
A-

 

Devlet Hastanesinde Verem Salgını


Tekirdağ’da bir hastadan hemşirelere tüberküloz bulaşması büyük panik yarattı. 3 personelde tüberküloza rastlanırken 100 personelden örnek alınarak kontrole gönderildi.


 

 

 

YAŞLI HASTADAN BULAŞTI


İddialara göre ilginç olay Tekirdağ Devlet Hastanesi’nde meydana geldi. Kumbağ’da yaşlı bakım evinden bir şikayet üzerine Tekirdağ Devlet Hastanesi’ne yatırılan hasta tedavi edilerek yeniden bakım evine gönderildi. İlk bulgularda tüberküloza rastlanılmayan hastadan daha sonra alınan tetkiklerde tüberküloza rastlanıldı.


3 HEMŞİRE ŞÜPHELİ


Tüberküloza rastlanılmasının ardından yoğun bakım ünitesinde çalışan bazı hemşirelerden örnek alındı. İddialara göre 3 hemşirede tüberküloz şüphesine rastlanıldı. 3 hemşire kesin tanı konulması için İstanbul’a gönderildi.


150 PERSONEL MERCEK ALTINDA


Öte yandan bu ünitelerde çalışan nöbetçi olan personel gözetim altına alındı. Hemşireler ve çalışanlardan alınan örnekler tetkik yapılması için gerekli birimlere gönderildi. 45 günde çıkacak sonuçlardan bazılarının ise negatif çıktığı kaydedildi.



Tekirdağ Devlet Hastanesi Başhekimi Atakan Eren Habertrak Gazetesi’ne yaptığı açıklamada “Evet konu doğru. 3-4 ay önce yatan bir hastada rastlanıldı. Aylar sonra gönderilen bir numunede tüberküloza rastlanıldı. Bize yattığı dönemdeki tahlilleri temiz. Bu bölümde 150’ye yakın personel var. Onlardan numune toplayıp araştırmaya gönderiyoruz. Şuanda bile 3 tane tüberküloz hastası var. Sonuçta bulaşır. Bulaşan varsa ortaya çıkacak. Bunların kesin tanısı 45 gün sürüyor” dedi.


3 HEMŞİREDE TÜBERKÜLOZA RASTLANILDI


Eren, “Bazı hemşire hanımlarda şüpheli olan var. Biz hastaneyiz sonuçta. Domuz gribide bulaştı. Şuanda bile bulaşabilir. Hastalardan bulaşabilir. Daha önce dahiliye uzmanımıza bulaştı. Yattı tedavi oldu. Şüpheli var. Bir 2 tane sıkıntısı olan var. Söz konusu hasta hastanemize başka sebepten yatmış. 3 gün yatmış taburcu etmişiz. Rutin alınan tahlillerden alınan tahlillerden tespit edildi. Taburcu etmişiz daha sonra gönderilen tahlillerde çıktı” diye konuştu.


‘TEMİZLİK YAPTIK’


Eren ayrıca, “O yoğun bakımda çalışan bazı arkadaşlardan şüpheli çıktı. Biz onları İstanbul’a kesin tanı testine gönderdik. Yoğun bakımı temizledik. Birçoğu negatif çıktı ama birkaçı pozitif çıktı. Kesin tanı daha konmadı” diye konuştu.

 

DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYORLAR

 

Tekirdağ Devlet Hastanesinde ortaya çıkan tüberküloz salgınının bulaşma riski bulunan personellerden bazılarının ise '' Bu Mikrop bizimle birlikte evlerimize götürüyoruz. '' diyerek, gerekirse hukuki yollardan haklarını arayacaklarını belirttiler. 


TÜBERKÜLOZ NEDİR?


Tıpta tüberküloz olarak adlandırılan verem hastalığına halk arasında ‘ince hastalık’ da denmektedir. Tüberküloz, asıl olarak akciğerlerde yerleşen, fakat kan ve lenf yoluyla tüm vücuda dağılabilen mikrobik, bulaşıcı, süreğen bir hastalğktğr. Bilinen en eski hastalıklardan birisi olmasına; sebebinin kesin olarak bilinmesine; 50 yıldır tedavisinin mümkün olmasına ve üstelik korunabilir bir hastalık olmasına karşın, halen dünyada en yaygın ve ölümcül bulaşıcı hastalıklardan biri olmaya devam etmekte ve yılda 3 milyonu aşkın kişi tüberküloz nedeniyle kaybedilmektedir. Yerküre üzerinde yaşayan her üç kişiden birisi tüberküloz mikrobuyla karşılaşmış ve onunla tanışmış durumdadır. Halen yılda 8 milyon yeni tüberküloz hastası teşhis edilmektedir. Türkiye tüberkülozun sık görüldüğü ülkeler arasında yer almaktadır. Hastalığa sebep olan mikrop (Mycobacterium tuberculosis) veremli hastadan sağlam kişiye geçerek yayılır. Çok daha nadir olarak hasta sığırların süt ve bu sütlerden yapılan süt ürünleri ile de bulaşabilir. Verem mikrobu hava yoluyla bulaşır. Hastanın öksürmesi, aksırması, konuşması ve nefes alıp vermesi sırasında havaya saçılan mikroplar havada günlerce asılı halde canlı kalmaktadır. Hastayla teması olan yani kapalı bir ortamda uzun süre aynı havayı soluyan sağlam kişiler nefes aldıklarında havadaki bu mikroplar onların akciğerlerine ulaşır ve orada yerleşerek enfeksiyonu başlatır.