Şeker Hastaliğina Bağli Ayak Yaralari

Şeker Hastaliğina Bağli Ayak Yaralari

Yayınlama: 19.06.2015
833
A+
A-

 

 

Op. Dr. L. Murat Deniz / Plastik Rekonsriktüf ve Estetik Cerrahi Uzmanı


Şeker Hastaliğina Bağli Ayak Yaralari

 

   Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Plastik Rekonsriktüf ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. L. Murat Deniz, diyabetik ayak yaralarının temel oluşma sebebinin, bu hastalığın neden olduğu damar ve sinir bozukluğu olduğunu bildirdi. Tüm şeker hastalarının %40’ının hayatları boyunca bu yaralar ile karşılaştığına dikkat çeken Op. Dr. Deniz, diyabete bağlı ayak yaralarının büyük kısmının alınan basit önlemler ile engellenebildiğini, diyabetik yara tedavisinin, birkaç bölümü ilgilendiren ciddi bir süreç olduğunu kaydetti.

 


   Ayaklarda oluşan uyuşukluğun, hastanın ayağını darbe ve yaralanmalara karşı korumasını etkilediğini aktaran Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Plastik Rekonsriktüf ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. L. Murat Deniz, basit kesiler, basit ayakkabı vurmaları ve ayakkabı içine girmiş küçük taşların bile ayağın kaybına yol açabilecek büyük yaralara neden olabileceğini söyledi.

 

   Op. Dr. L. Murat Deniz, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

 

   Diyabet; şeker yüksekliği, insülin miktarı veya etkisinin eksikliği ile seyreden tüm vücudu etkileyen bir hastalıktır. Bu etkilerini bir kısmı net olarak bilinen farklı mekanizmalar aracılığıyla göstermektedir. Diyabet hastalarında yaşam kalitesini düşüren önemli durumlardan biri diyabetik ayak yaralarıdır. Tüm şeker hastalarının %40’ı hayatları boyunca bu yaralar ile karşılaşır. Tedavi edilemedikleri halde bu yaralar ayağı, bacağı hatta hasta hayatını tehdit edecek durumlara yol açabilir.

 

   Diyabetik ayak yaralarının temel oluşma sebebi, bu hastalığın neden olduğu damar ve sinir bozukluğudur. Yüksek şeker ve etkisiz insülin hormonu, özellikle küçük damarları bozarak kan dolaşımını bozar. Benzer mekanizmayla ayağın duyusunu alan sinirleri de bozar. Ayaklarda oluşan uyuşukluk, hastanın ayağını darbe ve yaralanmalara karşı korumasını etkiler. Basit kesiler, basit ayakkabı vurmaları, ayakkabı içine girmiş küçük taşlar bile ayağın kaybına yol açabilecek büyük yaralara neden olabilir. Çoğu şeker hastasında duyu siniri bozukluğuna bağlı ayaklarda üşüme hissi olur. Hastalar da ayaklarını ısıtmak için sıcak su torbaları, soba veya kalorifere yakın tutarlar. Fakat uyuşukluk nedeniyle ağrı duyuları olmadığından ayaklarında ciddi yanıklar oluşur ve hastalar bunu sonradan fark eder.

 

   Yara oluşmasına neden olan diyabet, yara iyileşme mekanizmalarını da çok ciddi derecede bozar. Damar bozukluğuna bağlı dolaşım bozukluğu ile dokular için gerekli kan bölgeye ulaşamaz. İyileşme ve mikrobik infeksiyon kontrolünü sağlayan hücreler, dokuların yapı taşları da diyabet nedeniyle hastadır. Diyabete bağlı sinir hücrelerindeki ve bağ dokudaki bozukluk zamanla tüm vücut ağırlığını taşıyan ayağın eklem ilişkilerini bozar. Biyomekanik dengesi ve şekli bozulan ayak yaralanmalara karşı daha hassas olur.

 

   Görüldüğü gibi diyabet hem yara oluşmasına zemin oluşturmakta hem de oluşmuş yaranın iyileşmesine engel olmaktadır.

 


   NASIL TEDAVİ EDİLİR?

 

   Bu yaraların oluşmasının önlenmesi ve tedavisinde en önemli basamak kan şeker düzeyi kontrolüdür.

   Hastalar kendilerine önerilmiş tıbbi tedavilere harfiyen uymalıdır.

   Tüm hastanelerde diyabet hasta eğitim birimleri mevcuttur. Bu birimler kan şekeri kontrolü eğitimi dışında ayak bakımı bilgilerini de vermektedirler.

   Diyabete bağlı ayak yaralarının büyük kısmı alınan basit önlemler ile engellenebilmektedir.

   Diyabetik yara tedavisi, birkaç bölümü ilgilendiren ciddi bir süreçtir.

   Bu tedaviye dahiliye, kalp ve damar cerrahi, infeksiyon hastalıkları, plastik cerrahi, ortopedi, dermatoloji bölümleri dahil olur ve bu bölümler iyi iletişim halinde olmalıdır.

   Diyabet hastaları ve yakınları yaralar konusunda her zaman dikkatli olmalıdır.

   Bu yaraların zamanında kontrolü, tedavi süresini belirgin kolaylaştırmaktadır.