İklim Şartları Buğday Hasadını Geciktirdi

İklim Şartları Buğday Hasadını Geciktirdi

Yayınlama: 04.07.2018
228
A+
A-


İklim Şartları Buğday Hasadını Geciktirdi

 

Tekirdağ merkez ve merkeze bağlı ekili alanları aşırı yağış ve dolu vurdu. Normalde 15 gün önce başlaması gereken buğday hasadı gecikmeli olarak bugün başladı. Önder Çifti Derneği başkanı İmdat Güngör: Hasat başladı, ancak ürün kalitesi düşük olacaktır dedi.

 


Tekirdağ’da buğday hasadı iklim şartlarının düzelmesi ile bugün başladı. 15 gün gecikmelide olsa başlayan hasat tahminen Tekirdağ merkeze bağlı köylerde 10 gün içerisinde bitirilecek. Önder Çifti Derneği başkanı İmdat Güngör, Üretici yağışlardan dolayı ekili alanda çalışma yapamadı. Zemin yumuşak Buğdaylar rutubetli. Dolayısı ile hasadı yapılan ürünün kalitesi de düştü dedi.


İmdat Güngör, “ Trakya’da iklim değişikliği özellikle hububat tarımında olumsuzluğa neden oldu. Bunların başında da kış aylarının çok yağışlı geçmesi, Bahar aylarında havanın aşırı kurak olması bitkilerin kötü şekilde oluşmasına neden oldu. Ayrıca hasat da verim kaybı ve buğdayın tam gelişmemesine neden oldu. Diğer yandan bu olumsuzluk hayvancılıkta kullandığımız buğday saplarının da kaliteli gelişmesine engel oldu “ diye konuştu.


İmdat Güngör, Tekirdağ’da buğday hasadının yüzde 30’unun yapılabildiğini ile sürerek şunları söyledi. “Buday’da maksimum yüzde 30- 35 gibi bir kısım biçilmiştir. Ancak İl merkezi dışındaki alanlarda çok düşük verimler var. Aldığımız bilgiye göre, dönüm başına 150-200 kilo verimler alındığı yönündedir. Ancak il merkezine bağlı köylerde ise verimler biraz daha yüksek durumda. Kalite olarak ise son dönemde yağan aşırı yağışlar hem buğdayda kaliteyi düşürdü hem de ürünün pazarlamasında sıkıntı yaratacak gibi. Zaten bu yıl olumsuzluklarla başladık üretime. Önce süneyle mücadele ettik. Bunun dışında yurt dışından ithalatın fonlarının indirilmesi bizi zora soktu. Ayrıca geçen yıldan kalan 200 bin ton stok buğdayı Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından piyasaya sunulduğu bilgisi var. Buda alıcının üreticiden çok fazla ürün almaması, talep etmemesi anlamına geliyor. Ve ardından da son gelen yağışlarla kalitesi düşen buğdayın fiyatının ton başına 870 liraya kadar düştüğünü duyduk buda hem verim kaybı hem de fiyat kaybı ile çiftçiyi zor durumda bıraktı” dedi.

 

 


ÜRETİCİ UMDUĞUNU BULAMADI


Tekirdağ merkeze bağlı Kılavuzlu mahallesinde yıllardır çiftçilik işiyle uğraşan Hüseyin Engin, Bayramdan önce buğday hasadına başladıklarını ancak mevsim şartları olumsuzlaşınca hasadı yarıda kestiklerini belirtti. Engin “ Biz bayramdan önce hasada başlamıştı. Ancak yağışların tam hasat dönemine denk gelmesinden dolayı şuana kadar buğday hasadına giremedik. 15 gün gibi bir gecikmeyle tekrar hasada başladık. Tabi bu kadar uzun süreli yağışların olması bizim buğdayımızdaki kalite standardını olumsuz yönde etkiliyor. Bayram öncesi biçtiğimiz ürünün kalite değeri ile şuanda biçtiğimizi ürünün kalite değeri birbirini tutmuyor. Dolayısı ile bu ürünü daha düşük fiyatlara satmak mecburiyetinde kalacağız. Ama tabi iklim şartlarından kaynaklandığı için yapacak bir şeyimiz yok. Umduğumuz gibi gitmedi”  dedi


RUTUBET YÜKSEK ÇIKTI


Bugün tekrar buğday hasadına başladıklarını belirten Hüseyin engin, Şuan biçiyoruz, deneme yapacağız ve ölçümlere bakacağız .Sonuçlar istenildiği gibi çıkarsa hasada devam edeceğiz dedi. Engin bölgemizde şuana kadar buğday hasadının yüzde on civarında yapılabildiğini belirtti. Daha sonra Ziraat Mühendisi Emre Akyüz tarafından yapılan rutubet ve nem oranlarının 15.7 düzeyinde çıktı. Normalde ise 12.0 olması gerektiğini belirten Hüseyin Engin, Oranlar hala yüksek çıktı. Bu neden ile hasada 2-3 gün daha ara verebiliriz dedi.