Tekirdağ’da Kadına Şiddet Protesto Edildi

Tekirdağ’da Kadına Şiddet Protesto Edildi

Yayınlama: 25.11.2015
327
A+
A-

 

Tekirdağ’da Kadına Şiddet Protesto Edildi

 

Tekirdağ merkez ilçe Süleymanpaşa’da Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu önderliğinde çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü dolaysıyla kadına şiddete karşı protesto gerçekleştirildi.

 

 

 

ŞİDDET GÖRÜYOR VE ÖLDÜRÜLÜYORUZ!

 

Tuğlalı parkta bir araya gelen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri adına basın açıklamasında bulunan emekli öğretmen Hilal Avcı, kadın cinayetleri ve kadına şiddet suçlarında hafifletici nedenlerin kaldırılması gerektiğini belirterek; “Erkekler Ekim 2015‘te 25 kadın öldürdü, 15 kadın ve kız çocuğuna tecavüz edildi, 5 kadın ve kız çocuğuna zorla fuhuş yaptırıldı, 29 kadını yaraladı, 6 kadın ve kız çocuğuna tacizde bulunuldu. Bugün ve önümüzdeki birkaç gün basılı ve görsel medyada, bu tip toplantılarda, basın açıklamalarında çokça duyacağız böyle sayıları. grafik ve istatistiklerle desteklenen bu sayılar kadına karsı şiddetin belgelenebilmişleri olarak kulaklarımızda anlayacak. Sayılar sıkıcıdır. Sıkıcı, soğuk ve çıplak. Bugün biz sadece ve mutlaka çıplaklıklarına odaklanırsak eğer; zihnimiz, aklımız, kalbimiz sayıların bize haykırdığı dehşeti fark ederse, edebilirse 25 Kasım 2015 gerçekten de kadına karsı şiddetle mücadele günü olacaktır. Biz kadınlar; boşanmak istediğimiz için, evlenmek istemediğimiz için, şiddet görmekten usandığımız için, yemek yapmadığımız veya yaptığımız yemeği beğendiremediğimiz için, sevişmek istemediğimiz veya istediğimiz için, çalışmak veya okumak istediğimiz için, veya bunların belki hiçbiri ama mutlaka başka bir hayat mümkün olmalı dediğimiz için şiddet görüyor ve öldürülüyoruz! Sadece gecen ay 25 kadın kardeşimiz bu sebeplerle öldürüldü. 60 kadın ve kız çocuğu tecavüz, zorla fuhuş, taciz ve yaralama sonucu şiddete uğradı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu hazırladığı raporda 2015'in ilk altı ayında ölen kardeşlerimizin sayısını 227 olarak tespit ettiğinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı bu sayıyı 112 olarak açıklarken aradaki kahreden farkın bir istatistik hatası mı olduğunu düşünüyorduk? Ya hiç farklı olmasaydı da sayılar yine kahredici değil miydi? Ülkemizdeki kadına karşı uygulanan şiddetin toplumsal, bireysel, psikolojik, sınıfsal ve ideolojik açıklamaları elbette var ve biz elbette bunların farkındayız. Çözümün orta ve uzun vadede öncelikle toplumun eğitim ve refah seviyesinin artmasıyla olacağını da biliyoruz. “dedi.

 

 

 

Basın açıklaması sonrası platform üyesi kadınlar tarafından Türkiye’de kadına şiddet olayları denince akla ilk gelen olaylar tiyatral oyunla canlandırıldı. Basın açıklamasına Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Gülferah Güral da katıldı.