Tekirdağ İçin Acil Çağrı !

Tekirdağ İçin Acil Çağrı !

Yayınlama: 17.11.2020
2.474
A+
A-

Tekirdağ Tabip Odası, il genelinde covid pozitif vaka sayısının günde 800 civarını bulduğunu ve Süleymanpaşa ilçesinde ki pandemi yoğun bakım ünitesinde yer kalmadığını bildirdi. Bazı servislerin de sağlık çalışanlarında ki  pozitif vaka artışı nedeniyle çalışamaz duruma gelmek üzere olduğuna dikkat çeken Tabip Odası, il genelinde acil tedbirler alınması gerektiğini belirtti. Seferberlik çağrısında bulunan Tekirdağ Tabip Odası, Tekirdağ’a özgü dinamiklerin dikkate alınarak, sosyal ve ekonomik kaygılar gözetilerek, herkesi kapsayacak şekilde tekrar kapanmanın şart olduğunu kaydetti.

Gazeteci Abdullah Yalçın ve Serap Cömertoğlu’nun sunduğu Genç Bakış programında, gazeteci Bedia İlerler Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Gamze Varol ve Tekirdağ Tabip Odası Genel Sekreteri Emel Ersöz’ün katılımıyla  Tekirdağ’da ki pandemi süreci konuşuldu.

Çalıkuşu Tarihi Beşevler’de gerçekleşen programda, Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Gamze Varol, il pandemi kurulunun inisiyatif kullanarak il geneline özel kararlar alması gerektiğini dile getirdi.

İl pandemi kurulunun bu gücü kullanması gerektiğini vurgulayan Varol, Tabip Odası olarak da yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları dahil o ilin risklerini belirleme ve ortak çözüm yolları bulma gibi bir sorumlulukları olduğunu söyledi.

Pandemi kurullarının resmen toplanmadığını, kağıt üzerinde İçişleri Bakanlığı’nın genelgelerinin il genellerinde onaylandığı kurullar şeklinde olduğunu belirten Varol, “Bu işleri Sağlık Bakanlığı’nın yürütmesi gerekiyor. Ama İçişleri Bakanlığı’nın önderliğinde giden bir süreç yönetimi var. Aslında sağlık hizmetlerini Sağlık Bakanlığı’nın yönetmesi gerekir” dedi.

Tekirdağ Tabip Odası Genel Sekreteri Emel Ersöz ise Türk Tabipler Birliği’nin yaptığı araştırmalarda vakaların turkuaz tabloda ki sayılardan 10 kat daha fazla olduğunu, özellikle de Trakya bölgesinde daha çok artış yaşandığını aktardı.

YOĞUN BAKIM SERVİSLERİNDE YER YOK

Hekimlerin de vaka  sayılarını tam olarak bilmediğini ifade eden Ersöz, “Etrafımızdan edindiğimiz bilgiler doğrultusunda sonuçlara ulaşmaya çalışıyoruz. Süleymanpaşa’da Tekirdağ Devlet Hastanesinde yapılan testler, elde edilen sonuçlarla karşılaştırıyoruz. Tekirdağ genelinde günde 800 civarında pozitif hasta var. Süleymanpaşa’da yoğun bakımlar dolu. Yoğun bakım hastası çıksa yatırabileceğimiz pandemi yoğun bakım yerimiz yok. Pandemi servisi yetmediği için ek servisler açıyoruz. Daha önceleri tüm pozitif hastaları yatırıyorduk. Şu an hastanenin hepsini de pandemi servisi yapsak yeterli olmaz. O yüzden hafif atlatan hastaları eve gönderiyoruz. Durumu ağırlaşırsa hastaneye alma durumu oluyor. Şu anda da hastanede yatan hastalar, durumu kötüye giden ve gözetim altında olması gereken hastalar. Covid pozitif hastaların yüzde 80’i evde izole ediliyor” şeklinde konuştu.

“DEPREM OLSA NE YAPACAĞIMIZ BELLİ DEĞİL “

Her ilde pandemi yoğun bakım servisi hizmeti verecek personel alt yapısı ve donanımı olmayabileceğini vurgulayan Tabip Odası Başkanı Varol ise “Bu ilde ağır ameliyat yapılacak ameliyathanelere de ihtiyaç var. Bir hastanenin pandemi dışında yoğun bakım için tutuluyor olması lazım. Ama ilde onun bile kaldığından şüphem var. Allah korusun Tekirdağ’da bir deprem olsa ne yapacağımız belli değil” şeklinde konuştu

“BAZI SERVİSLER İŞLEV VEREMEZ DURUMA GELMEK ÜZERE”

Bazı servislerin, enfekte sağlık çalışanlarının artış göstermesi ile birlikte işlev veremez duruma gelmek üzere olduğuna dikkat çeken Genel Sekreter Ersöz de: “ Şu anda o kadar çoğu sağlık çalışanı enfekte. Bir hemşire pozitif çıkıyor aynı gün nöbette başka bir hemşire de var. Yüksek riskli oluyor ve 7 gün izolasyonu gerekiyor. Ama Covid poztif olmayan personel sayısı o kadar azaldı ki yüksek riskli sağlık çalışanı da çift maske takıp işini yapmak zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.

TEKRAR KAPANMA ŞART

Vatandaşlara sadece maskeni tak, mesafeni koru diyerek salgının önünde durulamayacağını söyleyen Ersöz, “ Arkada destekleyicilerin olması gerek. Kapanmanın yeniden olması gerekiyor. Doğru bilgilendirme yapılmalı. Esnek mesai saatlerine dönülmeli. İnsanların bir arada olduğu her şey ertelenmeli. Toplantılar, mitingler yapılmamalı. Nisan, Mayıs aylarında nasıl kapandıysak yine aynı kapanmayı yapmamız gerekiyor. Mesailer azaltılmalı. Çerkezköy’deki fabrikalar Covid-19’un üremesi için kaynak. Orada gereken önlemler kesinlikle alınmalı” sözlerini kaydetti.

Seferberlik çağrısında bulunan Ersöz, “İlimize özgü dinamikleri dikkate alarak. Sosyal ve ekonomik kaygıları anlayarak, gözeterek herkesi kapsayacak şekilde gevşemeye fırsat tanımadan vatandaş, kamu ve sivil toplum kuruluşları, akedemi el ele işbirliği içerisinde pandemi mücadelesini yürütmeli.Başka türlü bununla baş edemeyiz” sözlerini kaydetti.

Bazı covid pozitif hastalarının test sonuçlarının negatif çıkmasına ilişkin de açıklamalarda bulunan Tabip Odası Başkanı Varol,  “PCR testinde örnekleri boğazdan ve burundan alıyoruz. Kişinin virüsü aldığı dönemle, bizim numune aldığımız zamanın eş olması lazım. Covid pozitif olarak hastanede yatıyor olabilirsiniz ama PCR testiniz negatif olabilir. Virüs testin yapılacağı bölgeden ciğerlere inmiş olabilir” dedi.

ANTİKOR TESTİ YAPTIRMANIN ÖNEMİ YOK

Her testin  güvenilir olmadığına dikkat çeken Varol,   antikor testi yaptırmanın çok bir önemi olmadığını korona olan birinin daha sonra tekrar olabileceğini söyledi.

MİNİMUM YAN ETKİ İSTENEN AŞILARDA 3 YADA 5 YIL BEKLEMEK GEREKİYOR

Aşı çalışmalarında geliştirme sürecinin  hızlı geçildiğini aktaran Varol şunları kaydetti:

“Aşı geliştirme süreçleri yıllarca sürüyor. Aşı geliştirme sürecinde aşı ilk önce laboruatrda sonra küçük bir insan grubu üzerinde deneniyor.Daha sonra geniş topluluklar üzerinde deneniyor. Bu aşamalardan sonra kullanımına izin veriliyor. Geldiğimiz noktada bu aşıların denenirlikleri ve güvenilir olması için gereken prosedürler hızlı geçildi. Bu aşıların gerçekten etkili olup olmadığı, uzun vadede etkileri neler bilmiyoruz. Bunlar çok tehlikeli.Hatta Avrupa Birliği’nde aşı üretici firmalar, bu aşıdan doğan yan etkilerinden bizleri sorumlu tutmayacağınıza dair resmi yazı imzalayın. Yoksa biz bu aşı çalışmasını yapamayız, yetiştiremeyiz dedi. Minimum yan etki istiyorsak üç- beş yıl daha beklemek gerekiyor.Güvenli olsa dahi Türkiye bu aşıyı alabilecek mi? Daha grip aşısını alamadık. Maksimum  30 milyon doz üretilse dünya nüfusu 10 milyar. Kimin aşılanıp, kimin aşılanmayacağına para karar verecek. “