Tekirdağ’da ki Çeşme Suyu ile İlgili Korkutan Açıklama

Tekirdağ’da ki Çeşme Suyu ile İlgili Korkutan Açıklama

Yayınlama: 17.02.2015
256
A+
A-

 

Tekirdağ'da ki Çeşme Suyu ile İlgili Korkutan Açıklama

 

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürü Dr. Haci Bayram Zengin, yapılan ölçümler sonunda Tekirdağ’da içme suyunda koliform bakteri ve insan dışkısından oluşan koli basil tespit edildiğini kaydetti.

 

SUYA İNSAN DIŞKISI BULAŞMIŞ

 

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürü Dr.Haci Bayram Zengin, Tekirdağ'da 2 Şubat ve 8 Şubat tarihleri arasında 549 kişinin mide bulantısı ve ishal şikayetleri ile hastaneye başvurması üzerine açıklama yaptı. Zengin, alınan su numunelerinde Gündoğdu, Turgut ve Hürriyet Mahallesi su örneklerinde koliform bakteri ve insan dışkısından oluşan koli basil üreyen örneklerinin saptandığını söyledi.

 

Kameralar karşısında suda insan dışkısı olduğunu tespit ettiklerini kaydeden Zengin,  "Süleymanpaşa ilçesi sınırlarında Şubat ayı başlarında ishal ve kusma vakalarında artış yaşanmıştır. Müdürlüğümüz artışın saptandığı gün itibarı ile olaydan haberdar olmuş, gerekli incelemelere başlamıştır. Vakaların çoğunluğunda bulantı, ishal şikayetleri ile sağlık hizmet sunucularına başvurmakta ve yapılan ayakta tedavi sonucu taburcu edilmektedir. Yapılan epidemiyolojik incelemelerde vakaların görülme hızının Süleymanpaşa ilçesinin doğu kısmında Gündoğdu, Hürriyet, Turgut, Bahçelievler mahallelerinde olması anlamlı şekilde diğer ilçe merkezindeki mahallelerden yüksek olduğu saptanmıştır” dedi.

 

Haci Bayram Zengin"Olay sonrası alınan numuneler Ankara Mikrobiyoloji Referans Labaratuvarları Daire Başkanlığına gönderilmiş olup moleküler ve parazitolojik incelemeleri henüz sonuçlanmamıştır. Alınan su numunelerinde Gündoğdu, Turgut, Mahallesi ve Hürriyet Mahallesi örneklerinde koliform bakteri ve Coli basil üreyen örnekler saptanmıştır. İlçenin diğer kısımlarından alınan numunelerde üreme olmamıştır. Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak olayın başlangıç tarihinden itibaren gerekli tetkik ve analizler tarafımızca yapılmakta olup vaka sayılarını normal eğilime düşürmek için başta Tekirdağ Su ve Kanalizasyon idaresi (TESKİ) olmak üzere kurumlarla işbirliği yapılmaktadır. 6 Şubat'ta Aktif Barsak Enfeksiyonları Günlük Sürveyans takibi sırasında Tekirdağ Devlet Hastanesi verilerinde K52 ve R11 sayıları artış olduğu tespit edilmiş olup bunun üzerine belediye TESKİ ile irtibata geçilerek klor miktarının arttırılması bildirilmiştir. Klor ölçümleri sıklaştırılmıştır" dedi.