Tekirdağlı Kadınlar Kendini Ezdirmiyor !

Tekirdağlı Kadınlar Kendini Ezdirmiyor !

Yayınlama: 22.09.2020
262
A+
A-

Tekirdağ Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Uslu, kadına yönelik şiddetin her geçen gün artış gösterdiğini ve kadını koruma altına alan yasaların olması gerektiğine dikkat çekti. Tekirdağlı kadınların kendini çok ezdirmediğini belirten Uslu, il genelinde kadına yönelik şiddet ve şikayetlerin yoğunlukla göç alan Çorlu, Çerkezköy gibi bölgelerde olduğunu kaydetti.

Tekirdağ Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ülkü Uslu, kurum olarak kadınlara yönelik yapılan çalışmalar ve kadınlara uygulanan şiddet ile ilgili gazeteci Serap Cömertoğlu’na değerlendirmede bulundu.

Uslu, kurum olarak kadınlara ve çocuklara verilen hizmetler, şiddete uğramış veya uğrama riski bulunan kadın ve çocuklar için sağlanan desteklere ilişkin bilgiler verdi.

Son zamanlarda kadına yönelik şiddetin artış gösterdiğini belirten ve kadını koruyacak yasaların uygulanması gerektiğini vurgulayan Uslu,“ İstanbul sözleşmesi yada başka bir yasa; ne olursa olsun kadınların koruma altına alınacağı bir yasanın uygulanması şart. İstanbul sözleşmesi, uluslar arası standartlarda bir anlaşma. Belki aile tanımı açısından kültürel farklar olabilir. Kadına şiddet her geçen gün artış gösteriyor. Tekirdağlı kadınlar kendilerini çok ezdirmiyor. Bizlerin gördüğü, buraya yansıyan olaylar, daha çok göç alan Çorlu, Çerkezköy gibi bölgelerde oluyor. Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Kadını koruma altına alacak yasaların da uygulanması zaruridir. Bildiklerimizin dışında, bilmediklerimiz, yaşadıklarını kendi içinde tutup, korkan ve duyurmayanlar da var” dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak, kadına yönelik şiddetin kabul edilemez olduğu inancıyla çalışmalarını sıfır tolerans ilkesiyle gerçekleştirdiklerini aktaran Uslu, kadına yönelik şiddetle mücadelede yasal çalışmalar, eğitim ve farkındalık artırma çalışmaları, kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu artırma, şiddet mağduru kadınların korunması ve desteklenmesine yönelik kurumsal mekanizmaların güçlendirilmesi başlıkları altında çok boyutlu ve tüm tarafların katkısı ile sürdürmekte olduklarını belirtti.

Bu kapsamda İl Müdürlüğüne bağlı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezinde; şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun çerçevesinde kolluk kuvvetleri, mülki idare amirleri ve mahkemelerce alınan koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin bir biçimde uygulanmasına yönelik, güçlendirici ve destekleyici danışmanlık, rehberlik, yönlendirme ve izleme hizmetleri verildiğini dile getiren Uslu,  “Ayrıca yine İl Müdürlüğümüz bünyesindeki Kadın Konukevimizde şiddete uğramış veya uğrama riski olan ya da barınma ihtiyacı bulunan yetişkinler ve beraberindeki çocuklarına barınma hizmeti sağlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

BİN 151 KİŞİYE SOSYO-EKONOMİK DESTEK

Uslu, öte yandan yoksulluk içinde olup temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve hayatını sürdürmekte güçlük çeken çocuk ve gençlerin de bakımı konusunda ailelerin desteklenmesi amacıyla  çalışma yürüttüklerini dile getirdi. İl genelinde toplam bin 151 kişiye sosyo-ekonomik destek hizmeti, 174 kişiye de danışmanlık hizmeti verildiğini kaydeden Uslu, İl Müdürlüğüne bağlı Zübeyde Hanım Çocuk Evleri Sitesi, Hürriyet Çocuk Evleri Sitesi ve Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezine ait bağımsız evlerde ise toplam 161 çocuğa 5395 sayılı Kanun kapsamında kurum bakımı hizmeti verildiğini belirtti. Uslu, ayrıca şiddete uğramış veya uğrama riski olan,  barınma ihtiyacı bulunan tüm yetişkinler ve beraberinde ki çocuklara da destek sağlandığını aktardı.

GEREKLİ KURUMLARA BAŞVURUDA BULUNABİLİRLER

Şiddet mağdurlarının bireysel olarak; Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’ne bağlı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezine başvuru yapabileceklerini vurgulayan Uslu, ayrıca Cumhuriyet Başsavcılığı, Aile Mahkemeleri, Emniyet ve Jandarmaya, sağlık kuruluşlarına, Sosyal Hizmet Merkezlerine, Alo 183 Sosyal Destek Hattından başvuruda bulunabilineceğini bildirdi.

REHBERLİK VE YÖNLENDİRME YAPILIYOR

6284 sayılı ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun çerçevesinde açılan davalara müdahil olduklarını ifade eden Uslu, şiddete maruz kalmış veya maruz kalma riski olan kadınların iş bulmalarına destek olmak için İŞKUR’a, meslek edindirme kurslarına yönlendirilmesi, eğitimine devam etmek isteyen kadınların iş ve işlemlerine yönelik rehberlik, çocuklarının okula devamının sağlanmasında rehberlik ve yönlendirilme yapıldığını kaydetti.