Köy Ekmeği Üreterek Ev Ekonomisine Katkı Sunuyorlar

Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesine bağlı Emiryakup köyünde kadınlar, köy ekmeği yaparak şehre ve çevre köylere satıp ev ekonomisine katkıda bulunuyor.

Köy Ekmeği Üreterek Ev Ekonomisine Katkı Sunuyorlar

Yayınlama: 22.05.2023
761
A+
A-

Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesine bağlı Emiryakup köyünde kadınlar, köy ekmeği yaparak şehre ve çevre köylere satıp ev ekonomisine katkıda bulunuyor.

Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesi Emiryakup mahallesinde yaşayan kadınlar, annelerinden ve anneannelerinden öğrendikleri eski usül köy ekmeği yapımını sürdürüyor. Köy evlerinin bahçesinde taş fırınlarda yapılan ekmekleri satarak ev ekonomisine katkı sunan köy kadınları, yaptıkları ekmekleri şehre ve çevre köylere satıyorlar. Köy ekmeğini ekşi maya ile yaptıklarını belirten kadınlar, ekmeğin özelliğinin ise kolay kolay bayatlamaması olduğunu belirttiler.

10 yaşından beri taş fırının başında olduğunu ve annesinden öğrendiği şekilde ekmek yapmaya devam ettiğini belirten Nurcan Bozkurt; “Akşamdan ekmek için ekşi mayalı ekmeğimizi hazırlamaya başlarız. Sabah kabarınca şeklini veririz bir saat hamuru dinlendiririz. Daha sonra fırınımız hazır olunca ekmekleri fırına atarız ekmekler bir buçuk saate pişer. Ekmeğimiz çabuk bayatlamaz. Alan herkes ekmeğimizden memnun. Hafta sonu özellikle gelen olanlardan ve komşu köylerden çok sipariş alıyorum.Ben çocukluğumdan beri hiç ekmek yapmayı bırakmadım. Bırakanlar oldu artık satın alıyorlar. Bende satın alanlar sayesinde para kazanıyorum. Ekmek yapmak istemeyenlere ekmek satış aile bütçesine katkı sağlıyorum.” diye konuştu.

Mahalle muhtarı Osman Uysal ise mahallenin 1854 yılında Kırım’dan gelen göçmenler tarafından kurulduğunu aktardı. Mahallenin ilk kuruluşundan bugüne kadar aynı şekilde ekmek üretimi yapıldığını belirten Uysal, “Kadınların yaptığı ekmek çok tercih ediliyor. Tercih edilmesinin en önemli nedeni çabuk bayatlamaması. Doğal olarak yapılması çok önemli. Kadınlarımız imkanları ölçüsünde sipariş olan her yere ekmeği ulaştırmaya çalışıyor.” ifadelerini kullandı.