Kamu Hastanelerine, Nüfusun 4 Katı Hasta Girişi Oluyor !

Kamu Hastanelerine,  Nüfusun 4 Katı Hasta Girişi Oluyor !

Yayınlama: 21.03.2022
426
A+
A-

Tekirdağ İl Sağlık Müdürü  Ali Cengiz Kalkan, şehir hastanesinin açılmasıyla birlikte Tekirdağ’ın bölgede sağlık üssü konumuna geldiğini ve mevcut hasta sayısının arttığını söyledi. Hastanelere başvurmadan önce ilk etapta aile hekimlerine başvurulmasının önemli olduğunu vurgulayan Kalkan, hekimlerin özveriyle talepleri karşılamaya çalıştıklarını, sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin ,araştırılmasını arzu ettiklerini belirtti.

Şehirde ki sağlık hizmetleri, sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet ve ileri tarihlere verilen randevulara ilişkin açıklama yapan Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, Tekirdağ’da il geneli ve ilçelerde 2021 yılında kamu hastanelerinden yararlanan 4 milyon 125 bin 978 hasta olduğunu ve şehir hastanesi ile birlikte gelen hasta sayısında artış yaşandığını kaydetti.

ÇEVRE İLLERDEN GELEN TALEPLE İŞ YÜKÜ ARTTI
Çevre illerden ve İstanbul’un Silivri, Gümüşyaka, Çatalca bölgelerinden yoğun şekilde hasta kabulu aldıklarını aktaran Kalkan;“Şehir Hastanesi açıldıktan sonra spesifik dallarda, endokrinolojiden nörolojiye, el cerrahisine kadar yan dallarda uzman hekimlerimizin bulunuyor olması , şehir hastanemizi sağlık üssü konumuna taşıdı. Bu durum, mevcut hasta yükümüzün artmasına neden oldu. Pandemi nedeniyle de biriken hasta sayımız var. Hem muayene olmak hem de ameliyat olmak için sıra bekleyen hastalarımız mevcut. Bu durum, iş yükümüzü arttırmakta. Ama, artan bu iş yüküne rağmen, sağlık çalışanlarımızın özverileriyle bu ihtiyaçlar karşılanabilmekte. Acil olan durumlara hemen müdahale ediliyor. Zaman içinde işlemleri yapılabilecek, bekleyebilecek hasta grubu uzun sürede randevu alabiliyor. Dünyada bu konuda da en hızlı cevap veren ülkelerin başındayız” dedi.
MHRS RANDEVUSUNUN 2 KATI HASTA BAKILIYOR
“En iyinin önü hep açıktır. En iyi, iyinin düşmanıdır” diyen Kalkan, gelen sağlık taleplerini ivedilikle karşıladıklarını belirtti.
MHRS randevu sisteminden, randevu alamayan hastaların ise hastaneden poliklinik hizmeti alabildiğini fakat bir seviyesi olduğunu söyleyen Kalkan, şunları paylaştı: “Dünya ülkeleri içerisinde bir günde hasta bakan ülkeler arasında en üst sıradayız. Bugün, şehir hastanemizde 2 bin 549 randevu açılmış, 2 bin civarı başvuru yapılmış ve 549 kişi daha başvuru yapabilir. Sağlık çalışanımızın ne kadar özverili olduğunu, hastasına, halkına hizmet etme konusunda, kendinden ne kadar ödün verdiğini gösteren en çarpıcı durumdur. MHRS’nin üzerindeki poliklinik randevusu dışında iki katı kadar daha hasta bakılmakta. Randevular tamamen dolmuş ve hastanın durumu acil değil ise ileri bir tarihte hastamız gelebilmekte. Cildiye gibi özellikli dallarda zaman zaman artan talebi karşılayamadığımız anlar olabiliyor. Buralarda da çözüm odaklı tedbirlerle ciddi bir problem oluşmasını önlüyoruz”
2021 yılında il genelinde kamu hastanelerinde 385 uzman hekim varken şu an 403 uzman hekim bulunduğunu söyleyen Kalkan; “Sağlık Bakanlığı, büyük bir ülkenin, örnek çalışmalarını gerçekleştiren bir kuruluş.Her 2 ayda bir mecburi hizmet yükümlülüğüne tabi kura çekimi olur ve illerin eksikliklerini de hızlı bir şekilde telafi etme durumu olur. Bunlarla beraber, sistematik olarak bakmak gerekiyor. Hastalarımız da sorumluluk almalı. Birinci basamakta gerçekleşebilecek işlemleri hastanelere taşımamalı, kendisine önerilen tedavi ve sağlıklı yaşam koşullarına dikkat etmeli. Sağlığın esası, öncelikle sağlığı korumak, tüm bunlara dikkat edilmeli. Bütün olarak düşünülürse; moral, beslenme, yürüyüş, uyku, insanlar arası pozitif iletişim önemli. Sağlık her kademesiyle bir bütündür” ifadelerini kullandı.

HASTANEDEN ÖNCE AİLE HEKİMLERİNE BAŞVURMAK ÖNEMLİ
Birinci basamak sağlık hizmetleri olan Aile Sağlığı Merkezlerinin verimli kullanılması gerektiğini aktaran Kalkan; “Vatandaşlarımızın birinci basamakta karşılanabilecek ihtiyaçları için aile hekimlerine başvurmaları önemli. Hem hastanede artan iş yüküne yol açmamış olurlar, hem de kendi aile hekimlerine dertlerini daha iyi anlatma imkanı bulabilirler. Kültür olarak ilk önce hastaneye gitmek yerine birinci basamak aile hekimlerimize yönelmeliyiz. Hastanelerimizde hastalara ayrılacak süreyi de sağlamış olur. Birinci basamağı atlayıp, hastanelere geldiğimizde hastalara verilecek süreyi azaltmak, bazen de sıra bulamamak anlamına gelir. Birinci basamak sağlık hizmetleri olan Aile Sağlığı Hekimlerine başvurmak önemli” şeklinde konuştu.
NÜFUSUNUN YAKLAŞIK 4 KATI HASTAYA MUAYENESİ VE İŞLEM YAPILDI
Tekirdağ’da il geneli ve ilçelerde 2021 yılında kamu hastanelerinden yararlanan 4 milyon 125 bin 978 hasta olduğunu, 59 bin 493 hastanın da ameliyat edildiğini dile getiren Kalkan, 2 bin 422 hastanın A grubu nitelikli büyük ameliyat olduğunu belirtti.
Sağlık çalışanlarının özverili şekilde çalıştığını vurgulayan Kalkan, sosyologların, psikologların, bilim insanlarının, artış gösteren şiddet vakalarının da üzerinde çalışılmasını, somut analizlerin yapılmasını arzu ettiklerini kaydetti.
“Bu şekilde giderse, büyük üstat tıp bilgini İbni Sina’nın dediği gibi; ‘ilim ve sanat, takdir edilmediğinde göç eder’ Böyle bir riskle de karşı karşıyayız” diyen Kalkan, şunları paylaştı: “Toplumumuzun en gayretli, çocukluğundan itibaren ders çalışan, hedefini belirlemiş, potansiyeli olan hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız, günün sonunda kendilerine ilaç yazılmadığı, rapor verilmediği, hakkında bilgi sahibi olmayan vatandaşların, ömrünü bu işe vermiş hekimlerin yönlendirmelerine uymaları gerekirken, kendileri hekimleri vazifesi olmayan işlere zorladıkları zaman ortaya şiddet gibi bir tablo çıkıyor. Bu kadar yoğun bir kitlenin girip, çıktığı sağlık kurumlarımızı düşünecek olursak herkesin bu konu üzerinde çalışması gerekiyor”
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ İHTİYAÇLARI DİKKATE ALINMALI
Hekimler ve hastaların birbirini tamamlayan parçalar olduğunun altını çizen Kalkan; “ Sağlık çalışanı ve doktor kelimesini anlamlı kılan hastalardır. Bu sebeple hastalarımıza hak ettikleri ilgi ve saygıyı göstermeliyiz, hastalarımız da bu ilgi ve saygının karşılığını beklemekteyiz. Sağlık çalışanlarımızın da ihtiyaçlarını, herkesin dikkate alması gerekiyor. Sağlık terbiyesi öyle bir sorumluluk yüklüyor ki grev gibi hususlar en son düşünebileceğimiz belki de hiç düşünmemiz gereken cümleler içerisinde olmalı. Ancak tüm sağlık çalışanlarımızın ihtiyaçlarını, çok yakından hepimizin takip etmesi, bunun için de çözümler üretmesi de bir gerçeklik” sözlerini paylaştı.
10 MİLYON VATANDAŞ KAMU HASTANELERİNİ ZİYARET ETTİ
Tekirdağ’ nüfusunun yaklaşık 4 katı hastaya muayenesi ve işlem yapıldığını dile getiren Kalkan, 1 milyon 100 bin civarında nüfus düşünüldüğünde bir vatandaşın ortalama 4 defa hastaneyi ziyaret ettiğini kaydetti.
İstatistiki ortalamaya göre hiç gitmeyenler yada 4 defadan fazla gidenlerin olduğunu söyleyen Kalkan; “Ortalama bir hastamızın yanına bir kişi refakatçi olarak gelmekte.Bu sayıları en az 2 ile çarpmak gerekiyor.Yaklaşık 10 milyona yakın vatandaşımız, kamu hastanelerimizi ziyaret etmiş oluyor. Hastaneler, toplumsal alışverişin ne kadar yoğun olduğunun göstergesi. Şehir Hastanesinde toplam 918 bin hasta, Çorlu Devlet Hastanesinde 1 milyon 378 bin hasta, Çerkezköy Devlet Hastanesinde 862 bin hasta, Kapaklı Devlet Hastanesinde 202 bin hasta, Tekirdağ Devlet Hastanesinde 100 bin hasta, Şarköy Devlet Hastanesinde 132 bin, Saray Devlet Hastanesinde 104 bin, Malkara Devlet Hastanesinde 125 bin, Muratlı Devlet Hastanesinde 98 Bin, Marmara Ereğlisi Devlet Hastanesinde 121 bin hasta, Hayrabolu Devlet Hastanesinde 81 bin hasta olmak üzere küsüratlarıyla birlikte toplamda 4 milyon 125 bin 978 hastaya hizmet verilmiş durumda. Sosyal hastanecilik çalışmalarımız da oluyor. Bunun en çarpıcı örneklerini Çorlu ilçemizde sergilemiştik. Bu konuda şehir hastanemizde de hazırlıklarımız var. Sosyal hastanecilik çalışmalarımız daha da artan bir ivme ile tüm ilimizde yaygınlaştırarak, kullanmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

YOĞUN BAKIM YATAK SAYISI 338 OLDU
Yoğun bakım yatak sayılarında da yıllar içerisinde 2020’den sonra pandemi sebebiyle ihtiyaçlar ön görülerek yatak sayılarında ciddi bir artış gerçekleştiğini vurgulayan Kalkan, 2018 yılında 172 olan yoğun bakım yatak sayısının 2022 itibarıyla 338 yatağa çıkarıldığı bilgisini verdi.
Kamu hastanelerinde ki toplam yatak sayısının bin 912, tomografi çekim sayısının da kamu hastanelerinde 212 bin 577 olarak gerçekleştiğini paylaşan Kalkan’ın verdiği bilgilere göre; Emar çekim sayısı 117 bin 563, kanser tarama için yapılan PCT 2 bin 286, sintigrafi çekim sayısı 6 bin 337.
Şehir hastanesinde onkoloji hizmetlerinde de ileri uygulamalar gerçekleştiğini belirten Kalkan, 375 hastanın kemoterapi, 283 hastanın radyoterapi aldığını, onkolojik cerrahi işlem sayısının da 634 olduğunu aktardı.
Tüm dünyada görüntüleme, servis yatağı bulma hem de ameliyat olma işlemlerinin 1 ve 3 ay içerisinde gerçekleştiğini aktaran Kalkan, “Biz bu konuda da gayet iyi durumdayız. Görüntüleme hizmetleri konusunda Sağlık Bakanlığının kalite standartları var. Tomografi çekimini en ileri ne kadar gün içerisinde çözüm üretmeliyiz, raporlama yapmalıyız bunlar hep günlük takip edilir. Bu açıdan da sağlık sunumu açısından problem yaşamamaktayız” şeklinde konuştu.

GÖNÜLLÜ HASTA BAKIM ÇALIŞMASI YÜRÜTÜLECEK
Aynı şekilde evde takip edilen hastaların olduğunu söyleyen Kalkan, 18 ekibin evde bakım hizmeti sağladığını dile getirdi.
Evde takip edilen 3 bin 59 hastanın olduğunu ve her ay en az 2 kez ziyaret edildiğini vurgulayan Kalkan, şunları kaydetti: “Hastalarımızla yapılan anketlerde yüzde 99 memnuniyet oranı karşımıza çıktı. Bu bizim için sorumluluğumuzu arttıran bir durum. Sivil toplum kuruluşlarıyla da görüşüyoruz. Gönüllü hasta bakım çalışmaları için örgütlenmek istiyoruz. Daha önce ki yıllarda can dostu gönüllüleri çalışması gerçekleştirmiştik. Şehir hastanesi başta olmak üzere tüm hastanelerde bu çalışmaları en kısa sürede yapmak istiyoruz. Yardımcısı olmayan vatandaşlarımızın takipçisi olacağız. Sağlık alanında, sağlık hizmeti veren ve sağlık hizmeti alan vatandaşlarımızın bilinçli ve bir bütün olarak ilerlemesiyle başarılı sonuçlara ulaşabilir”