Hekimler, Sağlık İl Müdürlüğüne Seslendi: Sözleşme Feshini İptal Edin !

Hekimler, Sağlık İl Müdürlüğüne Seslendi: Sözleşme Feshini  İptal Edin !

Yayınlama: 12.03.2022
208
A+
A-

Hekimler, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’ne ve aile hekimi Taylan Gündüz’ün sözleşmesinin feshine ilişkin Sağlık Müdürlüğü’ne çağrıda bulundu. Hekimlerin,  görevini yapmadığı için değil, iş yükünden dolayı yapamadıkları için cezalandırıldıkları dile getirilen basın açıklamasında, sözleşme iptali geri alınana kadar eylemlerin devam ettirileceği bildirildi.

Hekimler ve sağlık çalışanları, haklarını dile getirmek ve Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sözleşmesi fesih edilen Aile Hekimi Taylan Gündüz’ün sözleşme feshinin iptaline ilişkin Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü’nün önünde, basın açıklaması gerçekleştirdi.

Tekirdağ Tabip Odası, Hekim Birliği Sendikası ve Tekirdağ Aile Hekimleri Derneği tarafından düzenlenen basın açıklamasında,  CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer,  Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Gamze Varol,  Tekirdağ Aile Hekimleri Derneği Başkanı Birol Avcı, hekimler ve sağlık çalışanları yer aldı.

DEĞERSİZLEŞTİRİLDİK, KOVULDUK!

Sağlık çalışanları adına basın açıklaması yapan Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Gamze Varol,  içinde bulunulan süreçte hekimler ve diğer sağlık çalışanlarının giderek daha da değersizleştirildiğini ve hedef tahtasına dönüştürüldüğünü söyledi.

Bir meslek odası başkanı olarak bu durumdan duyduğu derin keder ve kaygıyı  kelimeler ile ifade edemediğini aktaran Varol; “Onlarca açıklamamızda, yüzlerce konuşmamızda taleplerimizi beklentilerimizi dile getirmiştik. Bizler 14 Mart’a gelirken karar vericilerden hekimlerin yüzünü güldüren açıklamalar beklerken, bu kulaklar neyi işitti? Kovulduk” dedi.

Değinilmesi gereken önemli bir konunun ise  Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği olduğuna dikkat çeken Varol, sorunlu bir yönetmelik olduğunu dile getirdi.

Varol, ceza yönetmeliği olarak tanımlanan haksız ve hukuksuz düzenlemenin iptal edilmesi için yapılan açıklamalara kayıtsız kalındığı gibi, il sağlık müdürlüklerinin kendi bünyelerinde kurdukları beş kişilik komisyonlarla ASM sağlık çalışanlarının işlerine son vermeye başlandığını kaydetti.

Hekimlerin mesleki bağımsızlığını zedeleyen cezaların günümüzde sağlık ortamında artan şiddeti körüklediğini de vurgulayan Varol, sözleşme yenilememe uygulamalarının, İstanbul ve Hakkari’den sonraTekirdağ’da da yaşandığını belirtti.

Tüm kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaparak seslendiklerini aktaran Varol; “Hem ceza yönetmeliğinin hem de komisyonların haksız hukuksuz kararları yargı tarafından iptal edilmelidir. Tüm birinci basamak sağlık çalışanlarının güvencesiz çalışmayı dayatan, sağlık çalışanlarının sözünü yasaklayan, özlük haklarını gerileten yönetmeliğin iptali ve komisyon kararlarının geri alınması için mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

HEKİMLER, GÖREVİNİ YAPMADIĞI İÇİN DEĞİL, YAPAMADIĞI İÇİN CEZALANDIRILIYOR

Basın açıklamasının ardından söz alan Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ise  hekimlerin sesine kulak verilmesi gerektiğine dikkat çekerek çağrıda bulundu.

Sağlıkta dönüşüm programı adı altında adım adım çöküşün en belirginleştiği yerin, koruyucu sağlık hizmeti olduğunu aktaran Yüceer, aile hekimliğinin başladığında güzel sunulduğunu  gelinen noktada ise iş yükünün ve artan maliyetin yükünün, aile hekimlerinin üzerine bindiğini söyledi.

Aile hekimlerinin gebe izlemeden aşıya, raporlamadan polikliniğe, evde takipten nöbetlere kadar birçok görevi olduğunu aktaran Yüceer;“Filiasyon desteği sundular, telefonla aradılar. Gelinen noktada Sağlık Bakanlığı tedbirleri maske dahil kaldırıyor. Fakat, aile hekimlerine ise bunlara devam edeceğini söylüyor. Hekimler görevini yapmadığı için değil, yapamadığı için cezalandırılıyor. Neden yapamıyor? Çünkü; primal görevleri var. Koruyucu sağlık hizmeti sunup, takibini yapmak zorunda. Artan bir talep var. Günde 200’e yakın hasta geliyor. Hem hastalarla ilgilenip, izlemlerini yapıp hem aşılamayı yapıp, nöbetlerini tutup günde 60  telefon araması nasıl yapacak? Günde 2-3 saatini bir doktor telefona nasıl ayıracak” şeklinde konuştu.

SON İKİ YILDA 9 BİNİN ÜZERİNDE HEKİMİN ÜLKEDEN AYRILDI

Son iki yılda 9 binin üzerinde hekimin ülkeden ayrıldığı bilgisini paylaşan Yüceer, genç hekimlerin dışında 50 yaşında ki hekimlerin de almanca çalıştığını dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü:“ Bu normal bir şey değil.Buna bir an önce dur demek gerekiyor. Bu ülke hepimizin. Bu ülkede sağlıklı ve güzel bir gelecek için mücadele veriyoruz. Bu sese kulak verin. Nitelikli, sürdürülebilir bir sağlık sistemi için çalışmalar yapılmalı”

TEKİRDAĞ’DA AİLE HEKİMLERİ MOBİNG NEDENİYLE HUZURSUZ ÇALIŞACAK

Tekirdağ Aile Hekimliği Derneği Başkanı Birol Avcı ise hasta bakmaları gereken dakikalarda diğer meslektaşlarına uygulanan mobing nedeniyle toplandıklarını aktardı.

Pandemi döneminde hastalarla ilgilendiklerini ve ihmal etmediklerini belirten Avcı; “ Pandeminin zor şartlarında aktif görev aldık. Ne yazık ki Tekirdağ’da aile hekimleri mobing nedeniyle huzursuz çalışacak. Bizler Tekirdağ’da ve Türkiye’de olan aile hekimleri olarak yılmadan görevimizi yapmaya çalışacağız ve mobing uygulanan hekimlerimizin yanında olacağız. Sözleşme iptali geri alınana kadar eylemlerimizi devam ettireceğiz. Sayın İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerine rica ediyoruz, Taylan Gündüz’ün sözleşmesinin feshini lütfen iptal ediniz.Bizler mesleğimizi seviyoruz. Bizler de bu vatan, millet için çalışıyoruz. Arkadaşımızın geri dönmesini istiyoruz” sözlerini kaydetti.