BU YAZIYI OKUMAYAN ÇOK ŞEY KAYBEDER
Sosyal medya günümüzde internet teknolojisinin ileri düzeyini gösteren en önemli kriterlerdendir. İnternetin toplum hayatında gelmiş olduğu nokta ve sahip olduğu önem yadsınamaz düzeydedir. İnternet teknolojisi insanların bilgiye ulaşmasını hızlandırmış ve kolaylaştırmıştır. Aynı zamanda başka kıtaların, ülkelerin ve toplumun insanlarını bilgi alışverişi yapma fırsatı ve bilgiye ulaşma fırsatı tanımıştır. Günümüzde internet teknolojisi çok amaçlı kullanılmaktadır.
İnternet oyun oynamak, alışveriş yapmak, reklam, kültürel, eğlence vb. amaçlarla kullanılmaktadır. Bugün aslında konumuzu oluşturan kısım sosyal medya olarak ifade edilen facebook ve twitterdır. Sosyal medya aracı olan facebook ve twitter medyanın haber yönünden ziyade insanların kişisel fikirlerini sınır tanımayan bir özgürlükle ifade ettikleri alanlardır. İnsanlar buralarda sahip oldukları fikirleri akıllarına geldiği gibi yansıtırlar.
Doğal olarak o an akıllarına gelen fikrin yapacağı etki ve alacağı tepki hesap edilmeden aktarırlar. Bu fikir özgürlüğü ortamı herhangi bir süzgeçten geçmediğinden çoğu zaman iyi niyetin dışında genel ahlak kurallarının dışında iftira, yalan, hakaret insanların ve ailelerin mahremiyetini ihlal eden birçok sonuçlar doğurmaktadır. Bir diğer sonucu insanların cemiyet yaşamından bireysel yaşamına geçişini hızlandırmaktadır.
Son zamanlarda sosyal medya ayrı toplumlarda yaşayan, ayrı kültürlere ve siyasi düşünceye sahip insanların sadece anlık bir fikir etrafında örgütlenmesine ve fikrin aksiyona geçirilmesinde kullanılmaktadır. Sosyal medyanın bu yönüne baktığımızda normal şartlarda bir araya gelemeyeceğini düşündüğümüz insanları kısa süreli ve tek nokta odaklı olarak bir araya gelmesine çok şahit olunmuştur.
Özellikle orta doğu coğrafyasında yaşanan arap baharı bunu için çok önemli bir kaynaktır. Buna baktığımızda dünyada yeni güç dengeleri oluşturulurken bilgi teknolojisi bu dengelerin oluşmasında ne kadar büyük bir etkiye sahip olduğu görülecektir. Bu da sosyal medyanın olumlu bir çok yönünün yanında olumsuz yönünün olduğunu göstermektedir. Sosyal medyanın olumsuz yönünün dünya toplumunun hafızasında daha derin bir iz bıraktığı gerçeği göz ardı edilemez.
Sosyal medya genellikle dar bir bakış açısının ifade edildiği bir ortamdır. Çünkü insanlar paylaştığı bilgi genellikle bilimsel bir dayanağı olmayıp ve herhangi bir analizden ve testten geçmemiş faydasız bir bilgi paylaşmaktadır.
Sosyal medya çağımızın en büyük ve en etkili iletişim aracının başında gelmektedir. Sahip olduğu bu iletişim gücü yeni dünya düzeninin en büyük savaş oyunlarının ve stratejilerin geliştirildiği ve hedeflene kitleye iletildiği alanlardır. Diğer taraftan sosyal medya ülkelerin birbirlerinin içişlerine müdahale etme ve o ülkede yaşayan insanları kışkırtmak için kullanılmaya çok müsait bir ortamdır.
İnternet teknolojisine bu yönüyle baktığımızda özellikle az gelişmiş ülkelerde ve gelişmekte olan ülkelerde bu yönünün sosyal medya olarak mı yoksa sosyal tehlike olarak mı ifade edilmesine siz değerli okuyucularımın takdirlerine bırakıyorum.