Tekirdağ valisi Sayın Recep Soytürk, Süleymanpaşa ilçemizde bulunan ve Türk-Macar tarihinin en önemli simgelerinden biri olan Rákóczi Müzesi’ni ziyaret ederek, müzede gerçekleştirilen bilimsel dokümantasyon çalışmalarını yerinde inceledi.
Ziyaret kapsamında Vali Soytürk, Liszt Enstitüsü-Macar Kültür Merkezi, Macaristan Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu öncülüğünde yürütülen Tekirdağ’daki Rákóczi Evi’nin bilimsel olarak belgelenmesine yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Gelecekte yapılacak restorasyon çalışmalarına alt yapı oluşturacak rölöve, plan, kesit ve cephe çizimlerini yapan öğretim üyeleri, teknik heyet ve öğrenciler ile sohbet eden Vali Soytürk, çalışmalarında başarılar diledi.
Vali Soytürk’e incelemeleri sırasında Süleymanpaşa Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer, Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Faruk Karaküçük, Macaristan Fahri Konsolosu Erdoğan Erken, Türk Macar Dostluk Derneği Başkanı Adem Dalgıç, Macar-Türk Kültür Merkezi-Lizst Enstitüsü Müdürü Sipoz Aron, Türkolog Gergo Kovacs, Budapeşte Teknik ve Ekonomi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri eşlik etti.
Budapeşte Teknik ve Ekonomi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından yapının manuel ve dijital rölövesi çıkarılarak, lazer tarama (TLS) teknolojisiyle üç boyutlu nokta bulutu oluşturulması ve yapının mevcut durumunun ayrıntılı şekilde kayıt altına alınması hedefleniyor.
