Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesi İnecik Mahallesi’nde bulunan taşımalı sistemle öğrencilerin geldiği okul depreme dayanıksız olduğu için 2 yıl önce yıkılınca toplam 32 köydeki öğrenciler servislerle 60 kilometre uzaktaki Barbaros Mahallesi’ne taşınmaya başladı. Bir araya gelerek bir açıklama yapan 32 köy muhtarı 2 yıldır tek çivi dahi çakılmayan İnecik okuluna biran önce başlanarak mağduriyetlerinin bitmesini istiyor.
2 YILDIR ÇİVİ BİLE ÇAKILMADI 140 ÖĞRENCİ MAĞDUR
Edinilen bilgiye göre Süleymanpaşa ilçesi İnecik Mahallesi’nde bulunan İnecik İlköğretim Okulu 2 yıl önce okul binasının depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile yıkım kararı çıktı. Okulun içindeki malzemeler alınmasına rağmen okul yıkılmadı. Yerine yeni okulda 2 yıldır yapılmayınca, çevredeki 31 köyden okula gelen 140 öğrenci, 60 kilometre uzaktaki Barbaros İlköğretim Okulu’na taşımalı sistemle götürülmeye başladı.
KÖYDEN KENTE EĞİTİM GÖÇÜ BAŞLADI
2 yıldır yapılamayan okul önünde toplanan 32 köyün muhtarı, çocuklarının her gün 60 kilometre 2 saat yol gittiklerini bu durumunun çocuklarının sağlığını ve eğitimini etkilediğini kaydetti. Yine okullarının yapılmaması nedeniyle köyden kente eğitim göçü olduğuna dikkat çeken muhtarlar, valiliğin biran önce okul inşaatına başlamasını istiyor.
MUHTARLAR AÇIKLAMA YAPTI: ACİL ÇÖZÜM BEKLİYORUZ
İnecik Mahalle Muhtarı Sabri İşlek, “Buradaki sorunumuz, okulumuzun depreme dayanıksız olduğu için yıkım kararı alındı. Ancak bu karardan sonra iki seneden beri yıkım aşamasına bile geçilmedi. Biz, okulumuzun yıkılıp yerine yeni bir okul yapılmasını talep ediyoruz. Köyümüzdeki bu okul, 32 köyden taşımalı öğrenci potansiyeline sahip olduğundan, çevre köylerden gelen öğrencilerimiz şu anda 10 km yerine 50-60 km uzaklıktaki Barbaros mahallesine taşınmak zorunda kalmaktadırlar. Öğrencilerin yaşı da çok küçük olduğu için bu uzun süreli yolculuklar onları yıpratmaktadır. Bu nedenle okulumuzun bir an önce yapılmasını temenni ediyoruz. Tüm taşımalı köy muhtarları da aynı düşüncede benimle birlikte. Köyümüzde okul yapılmasını talep ediyoruz. Bizimle beraber 32 köyden 31 köy buraya taşınacak. Ben buraya taşındığımda yolculuk süresi 10 kilometreyken, şimdi 60 km uzaklıktadırlar. Çocuklar 6 yaşından itibaren okula gitmeye başlıyorlar ve çok küçük oldukları için uzun süreler boyunca yolculuk yapmak zorunda kalmaları onlar için sıkıntı yaratmaktadır. Saatlerce yolculuk yapmak zorunda kalıyorlar. Sabah bir saat, akşam bir saat okula gitmek için harcıyorlar. Bu sıkıntı nedeniyle çevre köy ve mahalle muhtarlarımız da okulun yakın bir mesafede olmasını talep etmektedirler. Öncelikle yetkililerden talebim, okulumuzun bir an önce yapılmasıdır. Bu okulun yapılması, köy göçlerine de fayda sağlayacaktır. İnsanlar, çocuklarını okutmak için Barbaros Taşımalı okulu yerine Tekirdağ’a gidip başka okullara yazdırmak zorunda kaldıkları için köylerimizin göç etmesine neden oluyor” dedi.
Okul Aile Başkanı Ahmetçe Mahalle Muhtarı Fahri Can, “Taşımalı eğitimde küçük çocuklar için birçok sıkıntı yaşanmaktadır. Mide bulantıları, tuvalet sorunları gibi zorluklar yolculuk sırasında ortaya çıkmaktadır. En uzun yolculuk mesafemiz 60 km’nin üzerine çıkmaktadır. Bu nedenle buranın bir an önce faaliyete geçmesini istiyoruz” dedi.
Otmanlı Mahalle Muhtarı Burhan Sevim, “Yaklaşık 32 köy ve 140 öğrenci taşımalı eğitim durumu çok vahim bir durumdur. Her açıdan çocukları etkilemekte, başarılarına, erken kalkma düzenlerine olumsuz etki yapmaktadır. Okulumuzun bir an önce yapılması son derece faydalı ve önemlidir” dedi.
CHP’Lİ VEKİLLER: KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
CHP Tekirdağ Milletvekilleri İlhami Özcan Aygun ve Nurten Yontar, muhtarları ziyaret ederek okulun durumu hakkında bilgi aldı. İnecik Mahalle Muhtarı Sabri İşlek’ten sorunu dinleyen milletvekilleri okulun biran önce yapılmasının takipçisi olacaklarının sözünü verdi. Milletvekili Aygun, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk’e sıkıntıyı aktardıklarını çözüm için yardımcı olacağı kaydettiğini belirtti.