Vali Yıldırım, Marmara Eylem Planı Harfiyyen Uygulanıyor!

Vali Yıldırım, Marmara Eylem Planı Harfiyyen Uygulanıyor!

Yayınlama: 02.07.2021
356
A+
A-

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, bu yıl yapılan denetimlerde çevreyi kirlettiği tespit edilen 47 firmaya 6 milyon lira ceza kesildiğini bildirdi. Yıldırım, Valilik toplantı salonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, müsilaj konusunda Marmara’daki iller içinde en şanslısının Tekirdağ olduğunu söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının “Marmara Denizi Eylem Planı” kapsamındaki gerekli bütün çalışmaları uyguladıklarını ifade eden Yıldırım, “Marmara’ya 135 kilometre sınırımız var ama buna rağmen en rahat olan iliz. Bilim insanlarının açıklamalarına göre bunun sebebi İstanbul Boğazından gelen akıntıyı Çanakkale’ye bağlayan en kısa bağlantı ilimizden geçiyor. Sürekli akıntı devam ettiği için müsilajın yerleşmesine izin vermiyor. Lodos estiği zaman bizim kıyılarda birikebiliyor. Şu an şanslı olarak görebiliriz kendimizi. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda 154 metreküp müsilaj temizlendi.” dedi.
12 FABRİKAYI KAPATTIK
Yıldırım, herkesin çevreyi temiz tutma konusunda hassa olması gerektiğini belirterek, “Müsilaj görüldükçe toplama çalışmaları devam edecek. Burada en önemli şey denizimizi temiz tutmak. Denizi temiz tutmak içinde Tekirdağ’ın gerek sanayisine, gerek belediyelerine, gerek insanına düşen pek çok görev var. Herkesin bu görevleri yerine getirmesi lazım. Tekirdağ’da yılın ilk gününden itibaren 800’e yakın denetim yapmışız. Bu denetimlerde 3748 numune almışız. Bu numuneler neticesinde aykırı bulduğumuz 47 firmaya ceza kestik. Bu 47 firmanın 12’sini kapattık. Bu firmalar kendilerinin eksiklerini tamamlayana kadar kapalı olmaya devam edecek. Bu 47 firmaya kesilen cezada yaklaşık 6 milyon. Denetimlerimiz en hızlı şekilde devam ediyor.” diye konuştu.
VATANDAŞ BİLDİRSİN
Vatandaşlarımızın çevreyi kirleten kim olursa olsun bu durumu yetkililere bildirmesi gerektiğini aktaran Yıldırım, şunları kaydetti: “El birliğiyle Marmara’mızıda, Tekirdağ’ımızın kıyılarını da, Türkiye’mizi de korumak mecburiyetindeyiz. Bilim insanlarımız bakanlıkta yapılan toplantıda müsailjın insan vücuduna her hangi bir zararı olmadığını söyledi. Deniz yüzeyinde müsilajın gören insanlar o bölgede denize girmesin. Bizim kıyılarımız temiz. Bazen rüzgara bağlı olarak müsilajı görüyorlarsa denize girmesinler. Toplanan müsilajı işlemden geçirdikten sonra tarlada gübre olarak kullanmak bile mümkün içerisinde azot ve fosfor var. bilim insanları da bununla ilgili neler yapılabileceğine dair çalışma yapıyor.”
MUSİLAJ VÜCUDA ZARARLI DEĞİL
Yıldırım: Bakanımız ile yapılan toplantılar da ve Bilim insanlarımızın vermiş olduğu bilgiler doğrultusun da, Musilajın insan vücuduna herhangi bir zararının olmadığı söylendi. Ama tabiki su yüzeyinde Musilajı gören vatandaş denize girmiyor. Ancak ben bizzat giderek gördüm. Bizim denizimiz temiz. İnsanlar denize giriyorlardı. Anlık olarak rüzgarın ve akıntının etkisi ile kıyılarıma gelen Musilajı görüyorlar iser denize girmesinler. Am onun dışında denizlerimiz temiz girilebilir dedi.