Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Gamze Varol, hastanelerde yoğun bakımların yetersiz olduğunu, servislerin yoğun bakımlara çevrildiğini kaydetti. İl geneline özgü önlemler alınması şart olduğuna dikkat çeken Varol, yetkililere seslenerek, Tekirdağ’ın pandemi mücadelesinin İl pandemi kuruluna devredilmesi gerektiğini söyledi.
Tekirdağ’ın vaka yoğunluğunda ilk 5 il arasında olmasına yönelik açıklamalarda bulunan Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Gamze Varol, pandemi ile mücadelenin yerelleşmesi gerektiğini vurguladı.
“MIZRAK ÇUVALA SIĞMIYOR”
Ülke genelindeki vaka ve ölüm sayılarının çok endişe verici olduğunu söyleyen Varol, “Salgın bilimsel veriler ışığında yorumlanmalı, şeffaflık esas olmalı, akademi ile iş birliği içinde yol alınmalı dedik. Mızrak çuvala sığmıyor. Gelinen noktada bilimsellikten uzak ekonomik kaygılar, popülist yaklaşımlar ile alınan kararlar her gün 300’den fazla yurttaşımızın ölümüne yol açıyor. Bu durumun yansımalarını ilimizde de izliyoruz. Bununla paralel ilimizde vaka sayılarındaki ve yoğun bakım yataklarındaki doluluk oranlarındaki ciddi artış Sağlık Bakanı tarafından da ifade edildi. Tekirdağ haftalık vaka sayıları değerlendirildiğinde 100 binde 747.13 vaka sayısı ile bir önceki haftaya kıyasla yüzde 20.53 artış ile ülke içinde COVID-19 yoğunluğu açısından ilk 5 il arasında. Yoğun bakım doluluk oranı ise yüzde 73.5 olarak açıklandı. Bu çok yüksek bir oran bu aslında tüm yoğun bakımlar dolu demek. Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları COVID-19 ile ilgili tam kapasite çalışıyorlar, sahada filyasyon ekipleri gece gündüz çalıştıkları halde hastalara yetişmekte güçlük çekiyorlar, hastanelerde yoğun bakımlar yetmiyor servisler yoğun bakıma çevriliyor… Virüs yükü çok fazla. Hastaneye başka nedenlerde başvurularda hastalığı saptadığımız oluyor. Kişi hasta olduğunu bilmiyor ya da çalışmak zorunda olduğu için bilmek istemiyor, test yaptırmıyor, bulaştırıyor. Ama hastalanınca da bitmiyor. Sağlık çalışanları artık hastalığı ikinciye geçirmeye başladı. Salgının tüm yükü sağlık çalışanlarının üzerinde. Bir yılı aşkın süredir dur demeden çalıştık, çalışıyoruz, yorulduk, tükendik. COVID-19 hala meslek hastalığı olarak kabul edilmedi” dedi.
“MÜCADELE PANDEMİ KURULUNA DEVREDİLMELİ”
Öte yandan pandemiyi sadece memur kesimin esnek çalışması, kısmi kapanmalar ile yönetilemeyeceğini aktaran Varol, “Ramazan sonunda çifte bayram yapmak istiyorsak eğer, ilimize özgü önlemler alınması şart. Pandemi ile mücadele yerelleşmeli. Örneğin ilimizin pandemi mücadelesi, İlimizin pandemi kuruluna devredilmelidir. Bu kurullara yerel yönetimler, sağlık emek ve meslek örgütleri ve hatta toplum da dahil edilmelidir. İlimiz sınıra yakın, Uluslararası dolaşım en aza indirgenmeli ve yalnızca çok gerekli şartlarda olmalı, yurtdışı seyahatlerinde 14 gün karantina uygulanmalıdır. İlde sanayinin bulunduğu bölgelerde emekçiler hala yoğun bir şekilde çalışıyor. Oralardan bulaşla virüs evlere giriyor. Aile fertlerine büyüklere, çocuklara ve hatta tüm mahalleye bulaşıyor. Küçük üretici, esnaf da benzer sorunları yaşıyor. Bireysel çalışanlar, küçük esnaf ve özel sektör çalışanları kamu çalışanlarına tanınan haklara sahip olmalıdır. Tüm çalışma ortamlarında çalışanların sosyal ve ekonomik hakları gözetilerek en az 14 gün tercihen 28 gün zorunlu üretim alanları dışında çalışanlar hiçbir şekilde mağdur edilmeden üretim durdurulmalıdır. Zorunlu üretim alanlarında çalışanlar için işyerine ulaşmada ve işyerlerinde fiziksel önlemler alınmalı, dönüşümlü çalışma modelleri ile çalışma ortamlarında bulunan sayısı azaltılmalıdır. Etkili ve kapsayıcı COVID-19 aşılama programına hızla devam edilmelidir.Sağlıklı olmak en temel insanlık hakkı ve bizler yaşamak ve yaşatmak istiyoruz” sözlerini kaydetti.