CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Çorlu’da 25 vatandaşımızın yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan kazanın ardından yapılan ihmalleri sıralarken, yol bekçiliği sisteminin neden kaldırıldığını, hava koşullarına bağlı ne gibi önlemler alındığını sordu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, önceki gün 4. Duruşması yapılan Çorlu Tren Kazasında sanıkların ihmal suçlamalarını es geçerek, topu yine aşırı yağışlı havaya bağladı. Günümüzde yol bekçiliği sisteminin sadece topoğrafik olarak riskli bölgelerde devam ettiğini öne süren Bakan Turhan, kazanın gerçekleştiği bölgenin ise riskli bölge kapsamında olmadığını öne sürdü. Turhan, ansızın ve ani gelişen hava koşullarında yol bekçiliği sisteminin çözüm olmadığını savundu.
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde 8 Temmuz 2018 tarihinde gerçekleşen tren kazasına ilişkin sorular yöneltti. Aygun, “Kaza ihmallerden dolayı meydana gelmedi mi? Yol bekçiliği neden kaldırıldı? Menfez ihalesi ödenek yetersizliğinden mi iptal edildi” diye sordu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, önceki gün bu sorulara yazılı olarak yanıt verdi. Turhan, Çorlu Sarılar’da çok kısa sürede, çok dar alanda ve hattın işletmeye açıldığı tarihten bu yana görülmeyen aşırı yağış yaşandığını savundu. Yol bekçiliğinin riskli yol bölgelerinde devam ettiğini öne süren Turhan, “Hadisenin olduğu yol kesimi, altyapı ve topoğrafik yönden riskli bölgeler kapsamına girmemektedir. Kaldı ki yol bekçileri aynı yerde, sabit beklemeyip hat üzerinde günlük yaklaşık 10 kilometrelik mesafeyi gidip gelerek yaya olarak kontrol etmektedirler” dedi.
“YOL BEKÇİLİĞİ, AŞIRI YAĞIŞTA İŞE YARAMIYORMUŞ!”
Turhan, “Yol bekçiliği sistemi, ansızın ve ani gelişen durumlarda yüzde 100 çözüm olmayacak olup, bekçinin geçmesini müteakip de hadiseler meydana gelebilmektedir. Nitekim daha önceki yıllarda yol bekçisinin görevi kapsamında bulunan mesafeyi geçtikten sonra veya hadise yerine varmadan olmuş vakalar bulunmaktadır” görüşünü ortaya koydu. Çorlu tren kazasının gerçekleştiği 161+968 km’de bulunan menfezin kaza öncesi yapılacak ihale kapsamında yer almadığını söyleyen Turhan, “Dolayısıyla bu ödenek ile menfezin arasında ilişki bulunmamaktadır” diye konuştu.
Turhan, yeni yol bekçilerinin göreve alınıp alınmayacağı sorusuna yanıt vermezken, “Riskli yerlerin izlenmesi ve olası hadiselerin önüne geçilmesi amacıyla erken uyarı sistemleri ile uyarıcı-alıcı sensör uygulamaları hakkında pilot bölge uygulamalarına başlanmış olup, çalışmalar devam etmektedir” bilgisini verdi.
BİLİRKİŞİ SAVUNMASI
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, “Çorlu Tren Kazasının ardından oluşturulan ilk bilirkişi heyetinde yer alan iki kişinin TCDD’de sinyalizasyon ve bakım, ikmal işlerinde danışmanlık yapan isimlerden seçilmesini nasıl açıklıyorsunuz” sorusunu da yöneltmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, bu soruya yanıtında, Bilirkişi Heyeti’nin Ulaştırma Bakanlığı değil; Cumhuriyet Savcıları tarafından re’sen seçildiği yanıtını vermekle yetindi.
AYGUN’DAN BİLİRKİŞİ TEPKİSİ
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, bu yanıtlar ışığında önceki gün yapılan Çorlu. 1 Ağır Ceza Mahkemesi’nin dördüncü duruşmasını değerlendirdi. Aygun, son duruşmada Mahkeme Heyeti’nin yol bekçiliği sistemi üzerinde durduğuna işaret ederek şu kararları aldığını açıkladı:
MAHKEME, 4. DURUŞMADA YOL BEKÇİLİĞİNİ ARAŞTIRMA KARARI ALDI
“Mahkeme Heyeti, yol kontrol bekçiliği unvanının devam edip etmediği ve belirtilen kadroya yeni alım yapılıp yapılmadığı, belirtilen kadroların lağvedilip edilmediği, lağvedildi ise hangi tarihte hangi makam tarafından lağvedildiği, yol kontrol bekçiliğine alım için sırasıyla 1. Bölge Müdürlüğü, 14. Yol Onarım Bakım Müdürlüğü tarafından Genel Müdürlüğe son 20 yıl içerisinde müracaat olup olmadığı hususlarının istenmesine karar vermiştir.”
“ADALET GECİKTİRİLİYOR”
Mahkeme’nin üçüncü duruşmasında Eski Bilirkişi Heyeti’nin Bakanlık ile danışmanlık yapan isimlerden oluşması nedeniyle yeni Bilirkişi Heyeti oluşturulması yönünde karar verildiğini anımsatan Aygun, “Ancak İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Bilirkişi Heyeti için personel ismi vermemesi gariptir. Olay yerinde keşif yapılarak, gerçek sorumluların bulunması gerekiyor. Üniversiteler ise ipe un seriyor. Anlayamadık. Adalet geciktiriliyor” diye tepki gösterdi. Davadaki sanıkların TCDD’deki menfezlerin yüzde 99’unun kusurlu ve bakımsız olduğu yönünde ifade verdiğini anlatan Aygun, “Kazanın gerçek sorumlularının mahkeme önüne çıkmasını ve adaletin gelmesini istiyoruz” diye konuştu.