Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aygun’dan Sarı Gelin Tepkisi !

“Yüzde 37 yağı olan ayçiçeğinin kilosuna geçen yıl 2.32 lira

“Yüzde 37 yağı olan ayçiçeğinin kilosuna geçen yıl 2.32 lira fiyat verilmişti. Çukurova’da tüccar bu yıl ayçiçeği mazot, gübre, ilaç fiyatlarındaki artışı pas geçerek kilosu 2.30 TL’den almaya başladı.  Bu rakam, geçen yılın altındadır! İnsaf!”

“İktidar bir an önce ayçiçekte taban fiyatını belirlemelidir. Çiftçi kan ağlıyor, Sırbistan’dan aldığınız ayçiçekle kendi üreticinizi vurdunuz!”

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, “Tekirdağ’ın sarı gelini” olarak bilinen ayçiçeğe çiftçinin üretim maliyetlerini karşılayan taban fiyatı verilmesini istedi. Aygun, bu fiyatın 2.80 TL’nin altında olmaması gerektiğini belirterek, “İktidar bir an önce taban fiyatı açıklamalıdır” diye konuştu.

ÇUKUROVADA TÜCCAR DÜŞÜK FİYAT VERDİ!

Aygun, Tekirdağ Çorlu’da düzenlenen 12. Tarım Fuarı’nın açılışına elinde ayçiçekle çıkarak, “Sarı gelin olarak nitelenen ayçiçeğimizin üreticisini üzdüler. Yüzde 37 yağı olan ayçiçeğinin kilosuna geçen yıl 2.32 lira fiyat verilmişti. Bu yıl Çukurova’da hasadı yapılan ayçiçeğine tüccar 2.30 TL’den yani geçen yılın çok altında fiyat verdi.  İktidar neden hala taban fiyatı açıklamıyor” diye tepki gösterdi.

İKTİDARA TABAN FİYAT ÇAĞRISI

Tüccarın çiftçinin mazot, gübre, ilaç fiyatlarındaki artışı ve enflasyondaki patlamayı pas geçerek bu yıl 2.30 TL fiyat vermesine tepki gösteren Aygun, “İktidar, bunu engellemeli bir an önce taban fiyatı açıklamalıdır. Bu fiyat, 2.8 TL’nin altında olmamalıdır. Çiftçi kan ağlıyor, Sırbistan’dan ayçiçek alıp, Türk üreticisini vurdular” dedi.

Aygun, Türkiye’de hasat dönemi yapılırken, Sırbistan’dan 105 bin tona yakın ayçiçeği ithal edilmesini eleştirerek, “Bu yıl Çorlu’da 12. Tarım Fuarını yapıyoruz, ama gelecek yıllarda fuar yapabilecek çiftçi bulabilecek miyiz” diye sordu.

AYÇİÇEK ÜRETİCİSİ ÜZGÜN

Çiftçinin üretim maliyetlerini karşılayan fiyat verilmedikçe sürdürülebilir üretim yapılamayacağını anlatan Aygun, “Ayçiçeği ve buğday paritesi 1’e, 2’dir. Yani 2 kilo buğday, 1 kilo ayçiçeğine tekabül etmelidir” çağrısı yaptı.

SIRBİSTAN’DAN İTHALATA TEPKİ

Sırbistan’dan 59 kalemde sıfır gümrükle ithalat yapıldığını, bu kalemlerin arasında buğdayın da yer aldığını anlatan Aygun, “Türkiye,, makarna ihracatında İtalya ile başa çarpışıyor ama siz Sırbistan’dan makarna ithalatına izin veriyorsunuz. Trakya’da hasat yapılırken 105 bin ton ayçiçek yağı ve ayçiçeği ithalatına izin veriyorsunuz. Nerede milli duruş!” diye sordu.

Geçen hafta Bosna’ya gittiğini anlatan Aygun, “Sırplardan et ithalatı yaparak, Boşnak Müslüman kardeşlerimizin kalplerine derin hançer vurmuşuz” diye konuştu.

TAKSİTLİ TARIMSAL DESTEK ÖDEMELERİ

Çiftçilere yapılan tarımsal destek ödemelerinin de taksitli hale getirildiğine vurgu yapan Aygun, “Bu vatandaş,  taksitli alışverişi biliyordu da taksitli tarım ödemesini yeni öğrendi.  Çiftçi hasat yaptı, ama ürün prim desteğinin ne olacağını hala bilmiyor” diye konuştu.

Aygun, işsizlik oranının yüzde 13’lerde olduğunu, genç işsizliğin tavan yaptığını, 8-8.5 milyon kişinin işsiz olduğunu vurgulayarak, “Çocuklarımızı, gençlerimizi üniversitelere gönderiyoruz ama 4 gençten 1’i işsiz.  Batık kredi miktarı 117.2 milyar lira! 1 Ocak- 22 Temmuz arasında icra dosyası sayısı 5 milyon 487 bin 546’a ulaşmış. Yani ekonomi çöküşte” diye konuştu.