Yerli ve Milli Hibrit Ayçiçek Tohumu Kuraklığa Daha Dayanıklı Çıktı

Trakya Kalkınma Ajansı desteği ile üretilen yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumu, Tekirdağ’da ki kuraklıktan en az etkilenen tohum oldu.

Trakya Kalkınma Ajansı desteği ile üretilen yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumu, Tekirdağ’da ki kuraklıktan en az etkilenen tohum oldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Trakya Kalkınma Ajansı ve Trakya Tohumcular Derneği iş birliğinde üretilen yerli ve milli hibrit Ayçiçek Tohumu, Tekirdağ’da yaşanan kuraklıktan en az etkilenen tohum oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Trakya Tohumcular Derneği Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Toruk, bölgede ıslah edilmiş olması nedeniyle kuraklıktan en az etkilenen tohum yerli ve milli tohumumuz oldu. Çiftçilerimiz bu bölgenin tohumuna sahip çıksınlar dedi.

DURUMUMUZ KÖTÜNÜN İYİSİ

Tohum seçiminden dolayı çok zarar görmediklerini belirten Çiftçi Ersan Araç; ‘’Trakya Kalkınma ajansı desteği ile bu tohumu edindik. Şöyle bir durum oldu. Bu tohumda diğer markalarda ki, bu üründe de bir kayıp söz konusu ama diğer markalara oranla daha az bir kayıp söz konusu oldu, daha düşük bir oranda kaybımız var. Oda burada değişen iklime, kuraklığa biraz daha uyum sağladığını gördük bu tohumun. Yani diğer markalarda daha çabuk direnç kaybetti ve hiçbir sonuç alamadılar. Bu tohumla biraz daha şanslı olduğumuzu gördük. Kendimiz Ayçiçeği olarak 60-70 dönüm bir arazide uygulama yaptık, şuan için durumumuz kötünün iyisi. Bu kötü sezona göre biz biraz daha şanslı hissediyoruz kendimizi.’’ Dedi.

AŞIRI SICAKLARA VE KURAKLIĞA DAHA DAYANIKLI

TRAKTOD Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Toruk; ‘’Özellikle bölgemiz çok kurak. Kuraklığın yanında da aşırı sıcaklığa geçiyor bu nedenle de yazlık ürünümüz olan Ayçiçeğinde gerçekten çok büyük sorunlar yaşıyoruz. Rekoltelerde düşüşler var. Bölge büyük bir zarar görecek. Son birkaç gündür, çeşitleri, firmaların getirdiği çeşitler hakkında çok konuşulmaya başlandı. Biz Trakya Tohumcular Derneği olarak Kalkınma ajansının desteği ile üyelerimizin üretmiş olduğu, Edirne Tarımsal Araştırma Enstitüsünün bölgemizde ıslah ettiği çeşitlerle bölgede varız. Bir çeşidin bölgesel ıslahının önemini bu sene daha çok gördük. Burada geliştirilen çeşitlerin, bu sene yaşanan aşırı sıcaklar ve aşırı kuraklığa daha töleranslı ve daha dayanıklı olduğunu görmekteyiz.’’ İfadelerini kullandı.

GLOBAL ANLAMDA GELİŞTİRİLEN ÇEŞİTLERDE PROBLEM VAR

Toruk; ‘’Tabii ki Türkiye çok farklı bölgelerden oluşan bir ülke. Tohumlar kayıt edilirken, geliştirilirken iklim ortalaması göz önüne alınarak geliştirilen çeşitler. Bütün Türkiye’nin her yerinde ekiliyor. Global firmalar var onlar dünyanın çeşitli merkezlerinde geliştirdikleri çeşitleri Türkiye’de kaydettirip satışlarını yapıyorlar. Son dönemde ki iklim krizi, çevresel faktörler maalesef ki global anlamda geliştirilmiş çeşitlerin mikro bölgelerde problem yaşadığını gözlemlemeye başladık. Bizim düşüncemize göre burada birkaç bileşkenin bir araya gelmesiyle çeşitlerde ki zararlar oluşmaya başladı.’’ Şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİ YERLİ VE MİLLİ HİBRİT AYÇİÇEĞİ TOHUMUNA SAHİP ÇIKMALI

Toruk; ‘’Bölge genelini taradığımızda bizim Edirne Enstitümüzün geliştirmiş olduğu ve üyelerimizin üretimini ve satışını yaptığı çeşitler, bölgenin çeşitleri olduğu için, onlarda kuraklıktan zarar gördü ancak tespitlerimizde normal zararın %40-45’ni görmesine rağmen bu bölgede ekilen ulusal bazı çeşitler daha fazla zarar gördü. Bu sene bunu gözlemledik. Bu da şunun önemini ortaya çıkarıyor. Artık bitki ıslahının da, çeşit geliştirmenin de iklimin çok farkındalık gösterdiği mikro bölgelere indirgenmesi gerektiği. Çiftçilerin tohum çeşidi seçerken kesinlikle daha önce çok ekilmiş, çeşitlerin ekilmesi gerektiği, yeni çeşitlere karşı dikkatli olunması gerektiği yada önce deneme yapılıp sonra ekilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu bölgele de geliştirilmiş çeşitlere çiftçilerimiz güvensin. Çünkü öz evlatları bu bölgenin burada geliştikleri için. O nedenle diğer dünyanın en büyük ar-ge’sine sahip firmalarında bu bölgelerde çok büyük çabaların olduğunu biliyoruz ancak iklim verilerinin ne olduğu belli değil. Çünkü tahminde edemiyoruz son dönemde ki global iklim değişikliklerinden dolayı.’’ Diyerek sözlerini noktaladı.

Kalkınma Ajansının desteği ile, Trakya Tohumcular Derneği tarafından geliştirilen, Edirne Araştırma Enstitüsü tarafından ıslah edilen yerli ve milli hibrit Ayçiçek tohumu Trakya genelinde 5 bin 500 çiftçi tarafından 60 bin dekar alanda ekiliyor.

Exit mobile version