Uzmanlar Uyardı, Denizde Görürseniz Sakın Dokunmayın!

Uzmanlar Uyardı, Denizde Görürseniz Sakın Dokunmayın!

Yayınlama: 31.05.2022
858
A+
A-

Anavatanı Akdeniz ve Ege Denizi olan zehirli denizanaları Tekirdağ kıyılarında görüldü.

Marmara Denizi’nin Tekirdağ sahillerinde görülen, zehirli olarak bilinen pusula denizanaları vatandaşları tedirgin etti.

Doğal yaşam alanları Akdeniz ve Ege Denizi olan zehirli pusula denizanaları, artan hava sıcaklıkları ile birlikte denizlerin ısınması ve kirliliğe bağlı olarak Marmara’da da görülmeye başladı. Kırmızı, kahverengi ve sarı renklerde olabilen, 1.5 metreyi bulan kollara sahip denizanaları vatandaşlarda endişe uyandırdı.

DENİZDE GÖRÜRSENİZ UZAK DURUN, TEMAS ETMEYİN

Namık Kemal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümü öğretim üyesi, Zooloji Anabilim Dalı Uzmanı, Prof. Dr. Deniz Şirin; ‘’Evet yine bir denizanası vakası. Tabii şu anda görünen bu denizanası, ‘Pusula Denizanası’ dediğimiz bir denizanası. Melek İşinibilir hocamız ve diğer bilim insanlarının yaptığı çalışmalarda, Marmara’da bu sınıfa ait 8 tane denizanası biliniyor. Bu onlardan bir tanesi. Zehirli mi? Evet, zehirleri var tenteküllerinde bulunan özel hücreler avlarını yakalamakta zehirlerini kullanıyor. Biz bu konuda özellikle yaz aylarında denize girildiği takdirde, karşılaşıldığında dokunmamaya, uzaklaşmaya çalışmamız gerekmekte. Eğer dokunulursa şiddetli ağrılara, bazen de şiddetli yaralara neden olduğu kayıtlara geçmiştir.’’ İfadelerini kullandı.

DENİZANALARININ ÇOĞALMASI EKOLOJİK BOZULMAYI GÖSTERİYOR

Prof. Dr. Deniz Şirin ‘’Tabii alg patlamaları, müsilaj, denizanalarının çoğalması bize ekolojik bozulmayı işaret ediyor. Bir tarafta da bu var. Kıyı kesimlerini çok kullanmamız, küresel iklim değişikliği ve aşırı avlanmayı aslında burada ön plana çıkarmak lazım. Çünkü rekabette olduğu balıkların azalmasıyla denizanalarının arttığını biliyoruz. Dikkat etmemiz gerekir.’’ Dedi.

TAŞINMANIN SEBEBİ SU SICAKLIĞININ SEVİYESİ

Prof. Dr. Deniz Şirin ‘’Bu konuda aslında birkaç görüş var. Ama asıl mesele su sıcaklıkları meselesi. 4 ila 28 derece arasındaki su sıcaklıklarını tercih eden bir tür. Atlantik, Akdeniz, Kuzey Denizleri, Afrika’nın kıyı kesimlerini tercih eden bir tür. Dolayısıyla halihazırda Akdeniz’de yayılışı olan bir türün Ege ve Marmara’ya geçişi çok zor değil, su sıcaklıklarının artmasına paralel olarak. Bununla birlikte invazif dediğimiz bu bazı türlerde bu şekilde taşınabiliyor. Ama bu konuda net bir görüş söylemek mümkün olmaz. Su sıcaklıklarına bağlı olarak; kendileri yüzerek zamanla yayılışlarını genişletebilir.’’  Şeklinde konuştu.

ZAMAN ZAMAN BU DENİZANALARINI GÖRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Prof. Dr. Deniz Şirin ‘‘Bir yıllık bir yaşam ömürleri var. Burada Haziran ve Ağustos onların su kenarlarına, su üst kısımlarına çıktığı dönem. Bu noktadan sonra ölecekler zaten. Kıyıya yanaşarak ölme davranışı sergiliyorlar. Dolayısıyla da zaman zaman tek tük te olsa bunları görmeye devam ederiz. Haziran ve Ağustos ayları içinde.’’ Diyerek sözlerini noktaladı.