Uykusuzluk Kanser Riskini Arttırıyor!

Uykusuzluk Kanser Riskini Arttırıyor!

Yayınlama: 27.10.2021
241
A+
A-

NKÜ  Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nejat Altıntaş, uykusuzluğun kanser riskini arttırdığını  ve en geç saat 24.00’a kadar uyunulması gerektiğini kaydetti.

Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen kültür ve sağlık etkinlikleri kapsamında, Namık Kemal Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nejat Altıntaş,”Uyku, Uykusuzluk ve Rüyaların Gizemi” konulu konferans verdi.

Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferans, NKÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı müzik dinletisi ile başladı.

Dinletinin ardından uyku ve rüyalar üzerine konuşan Doç. Dr. Nejat Altıntaş,  uykunun sağlık açısından önemine değindi.

Bazı sağlık sorunlarının temelinde uykusuzluk olduğunu aktaran Altıntaş, düzenli uykunun önemli olduğuna dikkat çekti.6 saatten az, 8 saatten fazla uykunun, kanser riskini arttırdığını belirten Altıntaş, en geç  saat 24.00’a kadar uyunması gerektiğini vurguladı.

Uykusuzluğun ölüm oranını etkilediğini ifade eden Altıntaş, “6 saatten az uyku, ölüm oranını 3 kat, 8 saatten fazla uyku ölüm oranını 2 kat artırıyor. Uykusuzluk alzheimer hastası yapıyor. Özellikle 6 saatin altında uyuyan insanlarda prostat, kolon ve meme kanseri riski de daha fazla. 70 yaş üzerindeki 4 kişiden biri Alzheimer” dedi.

Alzheimer  hastalarının genelde 5-6 ay öncesinden uykusuzluk problemi yaşadığını paylaşan Altıntaş;  “Sağlığımız için mutlaka uyumamız gerekiyor. Genelde eşler arasında şiddetli kavgalar ve yaralamalar gece 24.00’den sonra meydana geliyor. Çünkü insanlar uyuyamadığı için beynin ahlak yapısı veya düşünme yetenekleri kayboluyor” sözlerini kaydetti.

Vücuttaki biyolojik saatin erkek ve kadınlarda farklı çalıştığını aktaran Altıntaş, kadınların biyolojik saatinin erkeklerden daha çok çalıştığını ve kadınlarda uykusuzluk probleminin daha çok yaşandığını söyledi.

Uykusuzluğun birçok hastalığa sebep olduğunu belirten Altıntaş, hamilelik esnasında da uyku düzenine dikkat edilmesi konusunda uyardı.

Doğan 20 çocuktan birisinin otistik olduğunu dile getiren Altıntaş, “Anne, hamileliği esnasında düzgün uyuyamazsa doğacak çocuğu ya geri çekilmenin içerisinde oluyor ya da otistik oluyor. Yapılan bir araştırmada bir hafta boyunca uyumayan veya 4 saat uyuyan insanlardaki Kovid-19’a karşı gelişen antikor seviyesine baktıkları zaman, onların antikor seviyesi uyuyan insanlara göre yüzde 50 daha az” ifadelerini kullandı.

Altıntaş, uyku için melatonin hormonunun ise  3 koşulda alınabileceğini belirtti.

Uykusuzluk problemi çekenlerin yatmadan 1 saat önce, erken uyuyan, fakat geç yatmak isteyenlerin ise sabah kahvaltıdan sonra melatonin hormonunu kullandıkları takdirde  gece geç saatlerde  uyuyabildiğini kaydetti.

 

Konferansa;Tekirdağ Vali Yardımcısı Murat Eren, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu,  protokol üyeleri  katıldı.