Uçmakdere’ye Yapılması Planlanan Midye Çiftliğine İlişkin Hukuki Süreç Başlatılıyor!

Uçmakdere’ye Yapılması Planlanan  Midye Çiftliğine İlişkin Hukuki Süreç Başlatılıyor!

Yayınlama: 25.05.2022
620
A+
A-

Doğal sit alanı olan ve Özel Çevre Koruma Planı kapsamında yer alan Tekirdağ’ın Şarköy İlçesine bağlı Uçmakdere’ye yapılmak istenen midye çiftliğine karşı, belediyeler tarafından hukuki  süreç başlatılıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “müsilajla mücadele kapsamında” kurulmasına teşvik ettiği midye çiftliklerinden bir tanesi,  Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer alan Uçmakdere’ye yapılması planlanıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından midye yetiştiriciliğine ilişkin ön izin verilen projede, Çevre, İklim ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün kararı etkin olacak.

Endemik çeşitliliğin olduğu, doğal sit alanı Uçmakdere’de, midye çiftliğinin kurulması durumunda, denizin sadece ruhsat alan firmanın kullanımında olmasından tedirginlik yaşayan bölge halkı yetkililerin, seslerini duymasını istiyor.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var ise bölge halkı ile bir araya gelerek, midye çiftliğine karşı olduklarını, hukuki sürecin başlatılacağını bildirdi.

Bölgeyi, yaşamsal ve ekonomik boyutta olumsuz etkileyecek bir projeye izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, bir an önce yanlıştan dönülmesi çağrısında bulundu.

Midye çiftliğinin deniz tabanına ve deniz tabanında yaşayan deniz canlılarına zarar vereceğini aktaran Albayrak; “ Aynı şekilde midye çiftliği etrafa kötü kokuların yayılmasına ve görüntü kirliliği oluşmasına neden olacaktır. Midye yetiştirilen alanın deniz trafiğine kapatılması bölgede balıkçılık faaliyetlerini olumsuz etkileyecektir. Uçmakdere’nin kıyı kesiminin her yıl on binlerce vatandaşımızın denize girdiği bir plajı olduğu hususu göz önünde bulundurulduğunda midye çiftliği yapımının halk sağlığına tehdit oluşturacağı öngörülmektedir. Açıklamış olduğumuz tüm bu sebeplerden dolayı Uçmakdere Mahallemizde, midye çiftliği yapılmasını istemiyoruz. Uçmakdere Mahallemizde ikamet eden vatandaşlarımızın yaşamını olumsuz yönde etkileyecek, çevreyi kirletecek ve bölgedeki ekonomik faaliyetlere zarar verecek midye çiftliğinin yapılmasına karşı olduğumuzu ve böylesine zararlı bir tesisin yapımından vazgeçilmeli” dedi.

Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var ise midye çiftliğine ilişkin  belediye olarak hukuki işlemlerin başlatıldığını kaydetti.

Şarköy’ün kentsel sit alanı olan ve turizmle geçinen bir bölgesinde midye çiftliğinin olmaması gerektiğini söyleyen Alpay Var, 62 km sahile sahip, turizm kasabasında midye çiftliğini istemediklerini söyledi.

PARSEL PARSEL SATILMASINI İSTEMİYORUZ

Kullanılmayan bölgelerde midye çiftliğinin yapılmasını talep eden Var;  “Ankara’da ki yetkililerin  de sesimizi duyacağını temenni ediyorum. Bu güzelliğin,  mideye çiftliği ile kapanmamasını temenni ediyorum. Şarköy, tarım ve turizm dışında balıkçılıkla da geçinen bir kasaba. Midye çiftliği kurulduğunda bölgeye balıkçılar da giremeyecek. Sadece ruhsatı olan kişiler faaliyet gösteriyor. Balığı da onlar tutuyor, turizmi de çekemiyoruz. Bu şekilde parsel parsel satılmasını istemiyoruz. Uçmakdere ve Şarköy halkı da istemiyor. Halkın istemediği hiçbir şey olmaz. Halkımızla birlikte buna karşı çıkıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Midye çiftliklerine kesinlikle müsaade edilmemesi gerektiğini vurgulayan Tekirdağ Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Yaşar Karayer, şunları paylaştı:

“Dağlar altı denilen, en verimli avlak sahasına sahibiz. Balıkesir bölgesinde Marmara Adasında 9 tane kurulmuş midye çiftliği var. O bölgelerde ki balıkçılar çok mağdur. Midye çiftliğine müsaade ettikleri için pişmanlar. Bu bölgeye 36 çiftlik daha kurulmak isteniyor. Bir tane ruhsat verilse emsal olur ve devamı gelir. Çiftliklerin 200 metre yakınına girilmesi yasak. Kendi ticari amaçları için kullanırlar. Para ile olta balıkçılığı yaptırırlar. Çevresel kirliliği fazla. Marmara denizinde midye, en fazla toksik üreten ürün”

Daha önce Şarköy’de mavi bayraklı alana kurulmak istenen midye çiftliğine engel olduklarını aktaran Karayer, kooparatif üyeleri ve Uçmakdere muhtarının halk tarafından topladığı imzaları bakanlığa ilettiklerini aktardı.

Uçmakdere Muhtarı Burhan Elmas ise  çok üzgün olduklarını, Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne dilekçe verildiğini aktardı.

Bölge halkı olarak denizin ve doğanın yok edilmemesini  istediklerini belirten Elmas; “ Devletimizden istiyoruz ki gelecek nesillerimize daha kötü bir deniz bırakmayalım. Burada yapılmasın başka bir bölgede yapılsın” sözlerini kaydetti