Türkiye’nin Dışa Bağımlılığını Kesmek İçin Bir Araya Geldiler

Türkiye’nin Dışa Bağımlılığını Kesmek İçin Bir Araya Geldiler

Yayınlama: 26.04.2022
295
A+
A-

Trakya Kalkınma Ajansı ve Trakya Tohumcular Derneği’nin düzenlemiş olduğu ve Trakya bölgesinin  tarım paydaşlarını ve tohumculuk sektörünü bir araya getiren toplantı ve toplantı sonrası verilen iftar davetine tohumcuların yoğun ilgisi oldu.

İftar öncesi yapılan toplantıda Trakya bölgesinde geliştirilen ve Trakya Tohumcular Derneği  üyelerinin üretim haklarına sahip olduğu hibrit ayçiçek  tohum çeşitlerinin durumu, geçen sene yapılan çalışmalar ve önümüzdeki yıl ulaşılması planlanan hedefler konusunda genel bilgiler verildi.

Yapılan toplantıya Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tarımsal  Araştırmalar ve  Politikalar Müdürlüğü(TAGEM) Genel Müdür Yardımcısı Dr.Yılmaz Boz, Tekirdağ Tarım İl Müdürü Oktay Öcal, Kırklareli Tarım İl Müdürü Mehmet Aksoy, Edirne İl Müdürü  Atilla Beyazıt , Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan Çalen, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü(BÜGEM) Tohumluk Koordinatörü Levent Doğruyol, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Doç.Dr.Adnan Tülek , Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk ve Trakya Tohumcular Derneği üyesi hibrit Ayçiçek tohumu  üreten Sarı Tohumculuk, Trakya Tohum A.Ş, Tekcan Tohum ve Birlik Tohum temsilcileri katıldı.

%100 TÜRK MÜHENDİSLERİ TARAFINDAN ÜRETİLEN TOHUM

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk; ‘’Burada ki amacımız şuydu, Türkiye biliyorsunuz son zamanlarda çok konuşulan yağ bitkilerinin arzında ki problem ve son 3 yılda yağ bitkilerinin yaklaşık üç katı fiyatına çıkması %300 artması, yağ bitkileri ithalata dayalı, ithalat sorunu olan ülkemizde üretimi daha önemli hale getirmiştir. Maalesef konuşmamın başında da söylediğim gibi %100 dışa bağımlı, hibrit ayçiçeği tohumculuk sektörü yerlileştirmesi, millileştirilmesi kapsamında hem dernek üyelerimizin hem bakanlığımızın desteklediği projemizin değerlendirme ve hedef toplantısıydı. Geçen yıl yapılan çalışmaların çok yerinde olduğunu, başarıya ulaştığını 10 ilde 65 ilçede hem demastrasyon çalışması oldu 15-20 dekarlık alanlarda ekimler oldu. Hem bu firmaların ürettikleri tohumlar bakanlığımız tarafından alınıp çiftçilere hibe amaçlı dağıtıldı. Bu geçmiş tecrübe ederek hedeflerimizi ortaya koyduk. Herkes amaçlarını söyledi, biz tohum firmaları olarak bu seneki üretimimizi 3’e 4’e katlayarak yerli ve milli olan tamamen Türk mühendislerinin geliştirdiği çeşitleri daha geniş alanlara yaymak amacıyla yatırım yapacaklarını çalışacaklarını söylediler. Bakanlığımızda hem taşra teşkilatı hem merkez teşkilatı ile buna her türlü destek vereceğini toplantıda belirtmiş oldu.’’ Şeklinde konuştu.

HEDEF AYÇİÇEK TOHUMUNU YERLİ VE MİLLİ OLARAK ÜRETMEK

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin; ‘’Trakya kalkınma ajansı olarak biz 3  yıldır Trakya bölgesinde yerli ve milli tohumlarımızın geliştirilmesi AR-GE’sinin yapılması ve sonrasında ticarileştirilerek çiftçilerimize satılması, ürünler elde edilmesi için bölgemizde ki şirketlerimizle, Üniversitemizle, çiftçi birliklerimizle ve AR-GE birimlerimizle beraber çalışıyoruz. Bu kapsamda bu işleri yapabilmek için bir Trakya Tohum A.Ş diye bir şirket kurduk, bu şirkette 28 tane özel sektör, 10 Trakya bölgesinde bulunan borsamız ve Namık Kemal Ünviersitemiz ile beraber bu şirketimizi yürütüyoruz.  Bu şirketimizin amacı  hem hissedarlara AR-GE anlamında, pazarlama anlamında destek vermek hemde özellikle çok zorlandığımız bir alan olan Ayçiçek tohumunun yerli ve milli olarak yetiştirilmesini sağlamak. Yine bu kapsamda lobi yapma anlamında bir dernek kurduk. Trakya Tohumcular Derneği diye buda Türkiye’de ilk defa yerel anlamda bölgesel anlamda bir dernek olmuş oldu. Yine bununla beraber bölgemizde bulunan çiftçilerimize yerli ve milli tohumun yaygınlaştırılması geliştirilmesi ve kullanırlığı ile ilgili çalışmalar yapıyoruz, eğitimler veriyoruz. Özellikle Üniversitemizde ki hocalarımızla beraber sahada çalışmalar yapıyoruz.’’ İfadelerini kullandı.

YAPILAN ÇALIŞMALAR DEĞERLENDİRİLDİ

Yapılan çalışmaları değerlendirdiklerini belirten Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin;  ‘’Bu çalışmalarımızı bütün bu paydaşlarımızla beraber ramazan mübarek gün hem iftar yapalım hemde değerlendirme yapalım dedik. Bu kapsamda Ankara’dan da Tohumcular Dairesi Başkanlığı ve Genel Müdürlerimizi de davet ederek, Ankara’da ki paydaşlarımız işimizle ilgili yerelde araştırma enstitülerimiz, tarım il müdürlerimiz, AR-GE’cilerimiz, Namık Kemal Üniversitesinden hocalarımız, tohumcular derneğimizin yönetim kurulu üyeleri ve Trakya Tohum A.Ş’nin yönetim kurulu üyeleri ile beraber bir istişare toplantısı ardından da iftar düzenledik. Bu bugüne kadar yaptığımız çalışmaları hem bir değerlendirme hem nereye geldik, bundan sonra özel sektör, kamu ve STK’lar ile iş birliği içerisinde acaba ne taşıyabiliriz diye  çalışmalar yaptık.’’dedi.

YERLİ VE MİLLİ TOHUM 7 İLDE EKİLMEYE BAŞLANACAK

Bu sene üretilen yerli ve milli Ayçiçek tohumunun 7 ilde ekileceğinin, 2 sene içerisinde de tüm Türkiye’ye yayılacağının altını çizen Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin; ‘’Özellikle Rusya-Ukrayna krizinden doğan ayçiçek sıkıntısından mütevellit, anladık ki gerçekten bu Türkiye için ki Türkiye’nin ithal ettiği ürünlerin bir çoğunluğu bu anlamda ayçiçeği oradan geliyordu. Böyle bir kriz baş gösterebilir mi, göstermemesi için biz şimdiden yerli ve milli olarak nasıl destek verebiliriz, Trakya bölgesi olarak ülkemizin bu alanda ki sorunlarını nasıl çözüm bulabiliriz, katkı sağlayabiliriz diye çalışmalar yaptık. Yine bununla beraberde diğer Arpa-Buğday’da da yaptığımız çalışmalar vardı, bunları beraberce nasıl geliştirebiliriz diye istişare ettik. Burada önemli devletle, özel sektörün ve çiftçi birliklerimizin, STK’lar olarak borsa başkanlarımızın bir arada olması, bütünleşmiş olması, herkezin kendi fikrini ortaya koyması, kendi imkanlarını yapabileceklerini söylemesi ve ortaya koyması bizim açımızdan önemliydi. İnşallah bu çalışmalarımıza, paydaş çalışmalarımıza, istişare çalışmalarımıza her üç ayda veya 6 ayda bir devam etme kararı aldık. Şimdiye kadar bu tip toplantılarda bir araya çok gelemiyorduk ama bütün taraflar bir araya gelince çözüm yollarıda daha kolay oluyor. Ankara’da lobi yapma anlamında daha kolay oluyor. Bu çalışmalarımız inşallah kısa vaadede bulmuş olduğumuz yerli ve milli ayçiçeğini seneye yaklaşık 7 ilde denemeye başlayacağız. Üretim sonuçlarını almış olacağız ve inşallah 2 sene sonra tüm Türkiye’de çok yaygın bir şekilde Trakya Tohum A.Ş’nin üretmiş olduğu yerli ve milli aynı zamanda bir ayçiçeğini inşallah  ekeceğiz.’’ Diyerek sözlerini noktaladı.