Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye Geneline Örnek Olacak!

Çevre ve sağlık alanında çalışmalarını sürdüren Süleymanpaşa Belediyesi,  gerçekleştirdiği projelerle

Çevre ve sağlık alanında çalışmalarını sürdüren Süleymanpaşa Belediyesi,  gerçekleştirdiği projelerle örnek oluyor. Süleymanpaşa Belediyesi,  küresel salgınla birlikte insan ve çevre sağlığına yönelik etkin çalışmalara imza atıyor.

Çevre ve sağlık alanında büyük titizlikle çalışmalar yürüttüklerini anlatan Süleymanpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Sabri Çınar, zirai ilaç ambalajlarının bertaraf edilmesinden, su tüketimine yönelik bilgilendirmelere,  koronavirüsle mücadeleden atık pil toplama projelerine kadar sağlıklı bir Süleymanpaşa için mücadele ettiklerini söyledi.

Çevre ve sağlıkla ilgili yapılan çalışmalara ilişkin bilgilendirmede bulunan Süleymanpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Sabri Çınar, Süleymanpaşa için nitelikli ve etkili projeler gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Türkiye’de kendi maske üretimini yapan 3 belediyeden birinin Süleymanpaşa Belediyesi olduğunu belirten Çınar, “Pandeminin ilk başlarında hem Halk Sağlığı hem de İl Sağlık Müdürlüğü’müzle görüşmeler gerçekleştirerek, eylem planlarımızı hazırladık. Maske üretiminden, cadde ve sokakların temizlenmesi, dezenfektan  üretimi gibi çalışmalarımızı yürüttük. Caddelerin yıkanması ve dezenfektan için kullanılan kimyasallar, Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı, İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü’müze danışarak temin ettiğimiz ürünlerdi. Namık Kemal Üniversitesi ile ortak  çalışmamız olan dezenfektan çeşmelerini şehrin bazı noktalarına yerleştirerek halkın temin etmesini sağladık. Pandemi, yerel yönetimlerin etkinliğinin ve öneminin daha çok arttığı bir süreçti. Belediye olarak üzerimize düşenin daha fazlasını yapmaya çalışıyoruz. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin üyesiyiz. Küresel salgında yerel yönetimlerin önemine ilişkin bir rapor talep edildi. Hazırladığımız raporla ilk çalıştayda konuşmacı olarak davet edildik. Edirne Belediyesi, Kadıköy Belediyesi ve Süleymanpaşa Belediyesi olarak biz vardık. Küresel salgınla ilgili yapmış olduğumuz hizmetlerin hepsinin sunumunu gerçekleştirdik. Var gücümüzle en iyisi için çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.

TÜRKİYE GENELİNE ÖRNEK OLACAK

Koronavirüs salgınının birçok çalışmayı etkilese de çeşitli projelere devam ettiklerini vurgulayan Çınar, Süleymanpaşa Belediyesi’nin yaptığı zirai ilaç ambalaj atık projesinin çok önemli olduğuna dikkat çekti. Projenin, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Dergisinde yayınlandığını dile getiren Çınar,  “Tarımla ilgilenen vatandaşlarımız bu atıkları normal çöp bidonlarına yada doğaya bırakıyordu. Projeyle birlikte 22 noktaya atık kafesi yerleştirildi. Amacımız 41 noktaya bu atık kafeslerinden yerleştirmek. Türkiye geneline örnek olacak projelerden bir tanesi” ifadelerini kullandı.

YAPILACAK STRATEJİK PLANLAMALARLA İLGİ ÖNEMLİ KAYNAK

En önemli çalışmalardan bir tanesinin ise Süleymanpaşa Şehir Sağlık Profili kitabı olduğuna dikkat çeken Çınar,  şehrin, demografisi, sağlık,  eğitim, çevre ile ilgili birçok verinin mevcut olduğu kitabın, önümüzde ki dönemlerde yapılacak stratejik planlamalarla ilgi önemli bir kaynak olduğunu kaydetti.

 

KURAKLIK NEDENİYLE ÇALIŞMALAR ERKENE ALINDI

 

Türkiye’nin en büyük tehlikelerinden birinin de kuraklık olduğunu vurgulayan Çınar, Namık Kemal Üniversitesi ile su tüketimine ilişkin görüşme gerçekleştiğini, bu kapsamda bilgilendirme çalışmalarının yapılacağını söyledi.

Kuraklık nedeniyle larva ve sivrisinek ile mücadele çalışmalarını da erkene almak zorunda kaldıklarını söyleyen Çınar, “Kuraklıktan dolayı bataklıklarda çamurlar oluşmaya başlamıştı. Larvaların oluşacağı bir alan meydana geliyordu. Bu sebepten dolayı çalışmalarımızı erkene almak zorunda kaldık. Şu an yağışlar var. Ama ne kadar yeterli olacak bilemiyoruz.  Kuraklık her şeyi etkiliyor.  Su kullanımına yönelik çalışmalarla Büyükşehir Belediyesi ilgileniyor. Bizler de çevreyi korumakla ilgili çalışmalar yürütüyoruz” sözlerini kaydetti.

 

TARIM ALANLARI DEĞERLENDİRİLECEK

Çınar, Süleymanpaşa’nın verimli tarım alanlarına yönelik de önemli çalışmalar yapılacağını söyledi. Bölgenin en büyük ekonomik kazançlarından bir tanesinin tarım olduğunu dile getiren Çınar, belediyeye ait tarım alanlarında ki seraların çoğaltılarak, hem aşevinde kullanabilecek hem de farklı noktalarda dağıtımı yapılacak ürünlerin üretileceğini belirtti.

BİN 700 KG BİTKİSEL YAĞ, 5 BUÇUK TON ELEKTRİK ELEKTRONİK ATIK TOPLANDI

Özellikle elektrik elektronik atıklar ve bitkisel yağ atıkları konusunda da başarılı çalışmalar yürütüldüğünü aktaran Çınar,  şunları kaydetti: “20 adet mobil atık toplama merkezimiz var. Atıkları ayrıştırabilmek adına bu tarz bir sistem oluşturuldu. Sıfır atık projemiz 2020 itibariyle tüm apartmanları kapsıyor.  2 bine yakın öğrencimize de çevre mühendislerimiz tarafından atıklara ilişkin bilgiler verildi. 1 yıl içerisinde 5 buçuk ton elektrik elektronik atık toplandı. 2020 yılında bin 700 kg bitkisel yağ atığı topladık. Bunları geri dönüşüm firmasına veriyoruz. Firmada bakanlığa engelli vatandaşlar için akülü sandalyeler veriyor. 600 kg ise pil toplandı. Okullara pil toplama kutuları dağıttık. Okullar arasında atık pil toplama yarışmaları düzenleniyor. Birinci olan okula başkanımız bizzat gidip ödüllerini veriyor. Ayrıca kazan kart projemiz var. Vatandaşlarımız evlerinde geri dönüşüm çöplerini toplayıp, bizi aradıklarında anlaşmış olduğumuz geri dönüşüm firmasıyla giderek atıkları alıyor. Kartı firmanın telefonundan okutuluyor. Kaç kilo atık alındıysa ona göre karta belli bir para yatıyor. Anlaşmalı marketlerden vatandaşlarımız alışveriş yapıyor. Bu ödüllü bir projedir. Sağlıklı ve temiz bir çevreye sahip Süleymanpaşa için el birliği ile çalışmaya devam edeceğiz.”