Turizm Cennetine Kimyasal Tesis

Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi İlçesi Sultanköy Mahallesi’nde Likit Depolama A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Akaryakıt ve Kimyasal Ürün Depolama Tesisi” projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yapıldı.

Turizm Cennetine Kimyasal Tesis

Yayınlama: 25.07.2023
212
A+
A-

Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi İlçesi Sultanköy Mahallesi’nde Likit Depolama A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Akaryakıt ve Kimyasal Ürün Depolama Tesisi” projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yapıldı.

Çevre örgütleri ve vatandaşlar, tarihi dokusu ve turizm potansiyeli yüksek olan ilçenin kimyasal depolama tesisleri ile doldurularak yok edilmesine karşı olduklarını belirterek itirazlarını yaptılar.

Hali hazırda akaryakıt ve kimyasal depolama yapılan birçok tesisin bulunduğu Sultanköy Mahallesi’nde yeni bir akaryakıt ve kimyasal ürün depolama tesisi yapılması deprem riski olan Marmaraereğlisi ilçesinde yaşanabilecek bir olumsuzlukta büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalmasına neden olacak.

Hangi tür kimyasalların depolanacağının açıkça belli olmadığı tesis için 9 adet depolama tankı kurulacak. Yaşanabilecek sızıntı ve herhangi bir olayda ilçenin tamamı ve hatta Çorlu ve Silivri’ye bağlı Gümüşyaka Mahallesi’nde yaşayan binlerce vatandaşlar depolanan kimyasalların oluşturabileceği tehtidle karşı karşıya kalabilecek.

ÇEVRE DÜZEN PLANLARINA AYKIRI

Çevre örgütleri ve vatandaşlar projenin 1/100000 ölçekli ve 1/25000 ölçekli Ergene çevre düzen planlarına aykırı olduğunu belirttiler.

Ayrıca projenin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile resmen Marmara Denizi kıyılarını korumaya alan Marmara Özel Çevre Koruma Bölgesi kararına aykırı olduğu ÇED toplantısında açıkça belirtildi.

Marmaraereğlisi Belediye Düğün Salonu’nda yapılan ÇED toplantısına katılarak Akaryakıt ve Kimyasal Ürün Depolama Tesisi” projesine karşı gerekli itirazlarını yaptıklarını söyleyen Marmaraereğlisi Çevre Gönüllüleri Deneği Başkanı Mine Olgaç; “Tarih ve turizm kenti Marmaraereğlisi ilçemizde yapılmak istenen yeni bir kimyasal depolama tesisi için burada toplandık. Yaşam alanlarımızın kısıtlanması, çevrenin ve doğanın yeni bir kimyasal tesisle nasıl zararlarla karşılaşabileceği konusunda endişelerimizi belirttik. Zaten burada yeterince kimyasal depolama tesisi bulunuyor. Yeni bir tesis yapılması yaşanabilecek olumsuz bir durumda binlerce insanın yaşamını tehlikeye sokabilir. İtirazlarımızı yaptık. İlçemizin kimyasal tesislerle doldurulmasına karşıyız. Ayrıca ilçemizin deprem riski bulunan bir bölgede olduğunun unutulup bu tesislerin binlerce insanların yaşam alanlarına yakın yapılması kabul edilemez bir durumdur. “diye konuştu.

Çevre aktivisti Özgür Aksun; “Burada Marmaraereğlisi ilçemizin kaderiyle oynanan bir konu için toplandık. Marmaraereğlisi’ni görmeden, buradaki denizi, plajları, tarihi değerlerini bilmeden yaşam alanlarımıza kimyasal depolama tesisi yapılmak isteniyor. Turizmin, çevrenin ve doğanın yok edilmeye çalışılmasına her zaman karşıyız. Biz Marmaraereğlisi’nde tarihi dokunun ve turizm cennetinin yok olmaması için mücadele etmeye devam edeceğiz. “şeklinde konuştu.

İtirazların alınmasının ardından ÇED toplantısı sona erdi.