Toruk; ‘’Devrim Niteliğinde Hibrit Ayçiçeği Çalışmaları Tamam’’

Toruk; ‘’Devrim Niteliğinde Hibrit Ayçiçeği Çalışmaları Tamam’’

Yayınlama: 09.02.2021
433
A+
A-

Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk, Trakya’da son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Son dönemlerde yağ fiyatlarında yaşanan artışları değerlendiren TRAKTOD başkanı İbrahim Toruk; ‘’Son günlerde marketlerde sıvı yağ fiyatlarının aşırı artması yağ bitkilerinden ülkemizde ki en önemlisi olan ayçiçeği ürün fiyatının 6 kg/tl’yedayanması  ve üretimin en büyük girdisi hibrit ayçiçek tohumluk fiyatlarının torbası  1000 – 1300 tl bandında açıklanması  tarım sektöründe en önemli gündem maddesi haline gelmiştir.  Yağ, ürün ve tohumluk fiyatlarının artmasının nedeni ise ihtiyaç olan ayçiçek ürününün üretilmemesi ,ithalattır. Tohumlukta ise ülkemizde üretimi yapılan ayçiçek tohumluklarının  % 90’ı yabancı firma çeşitleri olup  ülke üretiminin  %95’i global şirketler tarafından yapılmaktadır.Covid-19 pandemisinin tarım ve gıdayı öne çıkardığı  Dünya’da tarımsal emtianın fahiş denebilecek rakamlara  çıkması ile özellikle bizim gibi ithalatçı ülkelerde ürün fiyatlarının artmasına neden olmuştur. İthalat açığının  kapatılması, dışa bağımlılığın  çözümü Türk çiftçisine üretim politikaları yaratıp,bu ürünlerdeki ekim alanının arttırılarak üretimin yeterli hale getirilmesidir.’’ Şeklinde konuştu.

ÇALIŞMALAR MEYVELERİNİ VERMEYE BAŞLADI

Yapılan araştırma çalışmalarının bugünlerde meyvelerini verdiğini belirten TRAKTOD Başkanı İbrahim Toruk; ‘’Ülkemizde Ayçiçek üretiminin baştan aşağı gözden geçirilmesi ve ülkenin kendi kendine yetecek üretimi yapması, pandemi gibi global krizlerde iç piyasanın ve temel gıdanın sıkıntısının yaşanmaması açısından önemlidir. Yerli tohum firmalarımız, hibrit ayçiçek tohumluğu  üzerine yıllardır çalışmalar yapan  global firmaların ekonomik güçleri  ve ar-ge çalışmalarının boyutu nedeniyle rekabet edememişlerdir. İşte bu gelişmeler yaşanırken   Trakya bölgesi olarak farkındalığımızı ortaya koyduk. Üyelerimiz  Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı araştırma kuruluşları ile ortaklaşa olarak araştırma ve geliştirme projeleri yürütecekler arasında uygulanacak usul ve esaslara ilişkin tebliğ (2007/1 tebliği) doğrultusunda ülkemizin ülkesel ayçiçeği araştırmaları koordinatör kuruluşu Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile ortak projeler yapmışlardır. Bu çalışmaların sonucu meyvelerini vermeye başlamıştır.’’ Dedi.

2021 YILINDA ÜRETİM ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI

Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk; ‘’Trakya Tohumcular derneği  olarak Türk kamuoyuna övünerek açıklamak istiyoruz.2021 yılı ocak ayı sonunda yapılan üretim izni toplantılarında  derneğimiz üyesi ve ülkemiz tohumculuğunun öncü kuruluşları  Sarı Tohumculuk ve Tekcan Tohumculuk, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile yürüttükleriprojelerden  ülkemizdeki ve Rusya, Ukrayna pazarındaki global firmalarla rekabet edebilecek özelliklere sahip yerli ve %100 Türk malı hibrit ayçiçek çeşitleri  TR 2242 CL , SUN 2259 CL  tescil denemelerine kabul edildi ve üretim izni alarak 2021 yılında üretim çalışmalarına başlanmıştır. Özelikle tahıl tohumculuğunda dernek üyelerimizin  üretim kaliteleri ve  ülke çapındaki pazar payları Trakyalı markasının   ülke tohumculuğundaki yerini sağlamlaştırdığını biliyoruz; hibrit ayçiçek tohumculuğundaki  bu gelişmenin ülke tohumculuğunda bir dönüm noktası olduğuna inanıyoruz.’’ Dedi.

TAŞIN ALTINA GÖVDEMİZİ KOYDUK

Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk;  ‘’Traktod  olarak  Trakya bölgemizin tohumculuk birikimini kamu kuruluşlarımızla  el ele vererek yeni tür ve çeşitlerde çalışmalarımıza hiç ara vermeden devam ederek  Türk tohumculuğunun gelişmesinde taşın altına elimizi değil gövdemizi koymaya hazırız. Hibrit ayçiçek tohumluk projeleri destekleyen  TAGEM  Genel Müdürlüğü’ne   Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne enstitü Ayçiçek Birimi’ne ve  dernek üyesi firmalarımıza ayrıca çeşitlerin gelişilmesinde emeği geçen tüm ar-ge uzmanlarımıza  sonsuz teşekkürlerimiz sunuyoruz.’’ Diyerek sözlerini noktaladı.