Tekirdağ’ın Coğrafya Atlası Hazırlandı!

Tekirdağ’ın Coğrafya Atlası Hazırlandı!

Yayınlama: 30.06.2021
343
A+
A-

Doğal ve beşeri sistemlere ait çeşitli konuların yer aldığı Tekirdağ Coğrafya Atlası, Türkiye Coğrafyası kapsamında “İl Atlası” türünde hazırlanan ilk eser oldu.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ)Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Doçent Doktor Emre Özşahin ve Doktor Öğretim Üyesi İlker Eroğlu tarafından hazırlanan Tekirdağ Coğrafya Atlası 213 haritadan meydana geliyor. Görseller, haritalar ve metinlerle zenginleştirilen Tekirdağ Coğrafya Atlası’nda bitki örtüsünden ulaşıma, sanayiden tarıma şehre ait birçok bilgi yer alıyor.
Atlasın içeriğine ilişkin açıklamada bulunan Doç. Dr. Emre Özşahin, Tekirdağ Coğrafya Atlası’nın yerli ve milli kaynaklarla hazırlanan ilk il atlası olduğunu kaydetti.
Daha önce Aliağa ilçe atlası isminde Türkiye’nin ilk ilçe atlasını hazırladıklarını aktaran Özşahin, “Bu il atlası örneği olarak ilk çalışmamız oldu. Atlas içeriğine baktığımızda; Tekirdağ ilinin doğal ve beşeri sistemlerine ait birbirinden farklı haritalar mevcut. Atlasın içeriğinde 213 tane harita bulunmakta. Bu haritalar, öğretici ve eğitici meziyeti arttırmak bakımından tablo ve şekillerle görsel açıdan daha zengin hale getirilmiştir. Haritaların hazırlanırken toplumun her kesiminde insanların anlayabileceği ölçüde bilimsel bir dille haritalar hazırlanmış, ona göre görselleştirme teknikleri kullanılmış ve hazır hale getirilmiştir. Eserin başta Tekirdağlılar olmak üzere kullanıcıların tümüne hitap edeceğini düşünmekteyiz” dedi.
Atlasın oluşturulmasında ki temel fikrin doğru bilinen yanlışların düzeltilmesi, eksik bilgilerin giderilmesi amacı doğrultusunda şekillendiğini dile getiren Özşahin, “Benzer eserleri, bütün illerimiz, vilayetlerimiz hatta ilçelerimiz çerçevesinde üretilmesi, Türkiye’nin idari anlamda, idari ünitelerine ait birçok mekânsal verinin haritalarla sunulması bakımından önem arz etmektedir. Çalışmanın basım aşamasında desteklerinden dolayı Asyaport’a teşekkür ederiz. Hazırlanma sürecinde de desteklerinden dolayı Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörlüğü’ne, Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne de ayrıca teşekkür ederiz.Çalışmanın başta Tekirdağlılar olmak üzere tüm vatana, millete hayırlı olmasını temenni ediyorum” sözlerini kaydetti.

Tekirdağ Coğrafya Atlası ile ilgili görüşlerini belirten Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, coğrafyanın dünyada meydana gelen olayları inceleyen araştıran bir bilim dalı olduğunu aktararak; “ Bu bilim dalının içersinde yer yüzü şekilleri, insanların faaliyetleri, ülkeler her şey var. Bu kitapta, Tekirdağ ile ilgili bitki örtüsünden yağışına, ulaşımdan ticarete, sanayiden tarıma, turizmden sağlığa insanı ilgilendiren her şeyi bulabilirsiniz. Çok detaylı hazırlanmıştır. Bu kitapta sadece yıllara sarih değişmesi gereken bazı şeyler olabilir. O da rakamlardır. Dağın yüksekliği, kıyı deniz uzunluğu değişmez ama sanayi verileri, ticaret verileri değişebilir. En azından 2021 yılı şartlarında olan Tekirdağ’ı yansıtan bir kitaptır. Bu coğrafya atlasında tabi ki birinci olarak Tekirdağ bir sanayi ve ticaret şehridir. İkinci olarak bir tarım şehridir. Üçüncü olarak ise turizm şehridir. Bu kitapta her şeyi bulabilirsiniz. Tekirdağ’ı tanımak isteyen bir insan bu kitabı tüm görselleriyle, haritalarıyla birlikte incelediği zaman Tekirdağ ile ilgili her türlü bilgi sahibi olabilir” şeklinde konuştu.