TAŞERON İŞÇİLER KADRO İSTEDİ

TAŞERON İŞÇİLER KADRO İSTEDİ

Yayınlama: 19.12.2015
180
A+
A-

 

TAŞERON İŞÇİLER KADRO İSTEDİ

 

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Trakya Bölge Temsilciği üyeleri, düzenlediği basın toplantısında taşeron işçiler kadro istedi.  DİSK Trakya Bölge Temsilciliği taşeron işçilerin durumu ve asgari ücretle ilgili basın açıklaması yaptı.


Üç Kemaller Parkında yapılan basın açıklamasına DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Arif Kuday, DİSK Tekirdağ Şubesi Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Üç Kemaller parkında toplanan grup adına konuşan DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Arif Kuday, Taşeron işçilere kadro verilmesi için sendika olarak imza kampanyası başlattıklarını ifade ederek, “Son günlerde kamuoyuna yansıyan haberler ile kamuda çalışan taşeron işçilerin asıl iş yardımcı, iş ayrımı yapılarak kadroya geçirileceği ifade edilmektedir. Sendikamız da konuya ilişkin görüş ve bilgilerini ifade etmek, işçilerin sesini duyurmak ve bu amaçla ‘Kamuda çalışan tüm taşeron işçilere kadro’ verilmesi için bir imza kampanyası başlatmak gereği duymuştur. Türkiye'de taşeron uygulaması, hem bir özelleştirme yöntemi olarak hem dc İşçileri düşük ücretle, hakları kısıtlanarak, sendika örgütlenme ve iş güvencesinden yoksun biçimde çalıştırmanın bir aracı olarak 2002 yılından bu yana hızla yaygınlaştırılmıştır. Sadece kamuda çalışan taşeron İşçi sayısı ise 750 bin ila 1 milyon arasındadır” diye konuştu.


HÜKÜMET 10 EYLÜL 2014’TE TORBA YASASI ÇIKARDI


 Hükümetin 10 Eylül 2014 tarihinde işçiler için torba yasası çıkardığını hatırlatan Kuday açıklamasında, “Kamuda ihale kapsamında çalışan işçilerin toplu sözleşme yapmalarına ilişkin düzenlemenin işlemediğini, bu mevzuat değişikliğinin İşe yaramadığını, bu kapsamdaki işçilerin bir türlü toplu sözleşmeye kavuşamadıklarını yaşıyor ve görüyoruz. Hükümet, 10 Eylül 2014 tarihinde bir Torba Yasa çıkarmış, asıl işlerde personel alımına dayalı hizmet alımı ihalesi yapılamayacağına, asıl iş- yardımcı iş ayrımının devlet kademesindeki bazı kurumlar ve sosyal taraflardan görüş alınmak suretiyle Bakanlar Kurulunca yapılacağına dair bir düzenleme getirmiştir. Son günlerde ortaya çıkan haberlerin kaynağı da bu düzenleme gereği yapılan çalışmaların sonuçlanma aşamasına gelmesidir. Sendikamız, taşeronlarda çalışan bütün İşçilerin ayrıma uğramaksızın güveneceği sağlıklı bir ortamda ve iş güvenliği endişesi taşımadan çalışabilmeleri için çalıştıkları kamu kurumunda kadroya geçirilmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla 9 Aralık ta başlatmış olduğumuz imza kampanyaları yurdun her yanında olduğu gibi Trakya bölgemizde de devam etmektedir. Kampanyamızda, işkolumuzda ve bütün işkollarında taşeron uygulamalarına tümüyle son verilmesi ve şirketler eliyle çalıştırılan bütün işçilerin ‘Ayrımsız, koşulsuz’ çalıştıkları kamu kurumlara alınması, belediyelerdeki norm kadro uygulamasının kaldırılması, taşeron sisteminin durdurulması ve bu eşitsiz, güvencesiz çalışma biçiminin ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz” ifadesini kaydetti.

 

 


 KADRO SÖZÜ VERDİLER


Hükümetin taşeron işçilere kadro verdiğini anımsatan DİSK Trakya Temsilcisi Kubay, “Uymaları gereken mahkeme kararlarını ‘vaat’ haline getirdiler, seçimden önce ‘kadro’ sözü verdiler. Bugün ise ‘asıl iş, yardımcı iş’ ayrımı yaparak işçilerin güvenceli iş hakkının üstüne yatmaya çalışıyorlar. Bizim bu konudaki duruşumuz bellidir. Biz DİSK olarak kayıtsız, şartsız, ayrımsız kamudaki, belediyelerdeki tüm işçilere kadro verilmesini, taşeron düzeninin tamamen son bulmasını istiyoruz. Ve bu mücadeleyi büyüteceğiz” şeklinde konuştu.


ASGARİ ÜCRET GEÇEN SENEDEN BERİ KONUŞULUYOR

 

 Geçtiğimiz yıl Kasım ayından itibaren asgari ücret tartışmasının hiç gündemden düşmediğini belirten Kubay, son olarak şunları söyledi: “O tarihte DİSK olarak bilim insanlarının da katıldığı bir çalıştayın ardından asgari ücretin bin 800 lira olarak belirlenmesi gerektiğini ifade etmiştik. Bir ay boyunca Türkiye'nin dört bir yanında bildiriler dağıtarak, basın açıklamaları yaparak, yürüyüşler düzenleyerek asgari ücret bin 800 TL olarak demiştik. Sevindirici olan şudur ki 7 Haziran seçimlerinde iktidar partisi dışındaki tüm partiler bu konudaki mücadelemizi dikkate alarak asgari ücreti parti programlarına dahil etmişlerdi. Öte yandan kamuoyunda dile getirilen bin 300 liralık asgari ücret, işçilerin insanca yaşayabileceği, açlığı ve yoksulluğu yenebileceği düzeyden uzaktır. DİSK-AR hesaplamalarına göre bugün için açlık sınırı bin 393 TL, yoksulluk sınırı 4 bin 403 TL'dir. Yani bin 300 liralık asgari ücret hala açlık sınırının bile altında kalmaktadır. Geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 17'ye yaklaştığı koşullarda bir hanede 3 kişinin çalışmasının ne kadar düşük bir ihtimal olduğu açıktır” Grup açıklamanın ardından olaysız bir şekilde dağıldı.