Beynin Trans Hali: HİPNOZ

Beynin Trans Hali: HİPNOZ

Yayınlama: 16.10.2015
652
A+
A-

 

Uzm. Dr. Mehtap Yılmaz Bolat / Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

 

 

 

Beynin Trans Hali: HİPNOZ

 

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Ruh Sağlığı ve HastalıklarıUzmanıDr. Mehtap Yılmaz Bolat, genel tıpta ve birçok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde başvurulan yöntem olan ve telkinle oluşturulan özel bilinç durumu hipnoz’un tanımı, hangi durumlarda ve kimlere uygulanabileceği hakkında bilgiler verdi.


   Hipnoz’un genel tıpta ağrıyı ortadan kaldırmak için; psikiyatrilerde tik, kekemelik, altını ıslatma yeme bozukluğu, sigara bağımlılığı, fobiler, panik bozukluğu, sınav kaygısı ile travma sonrası stres bozukluğu alanlarında başvurulan ve telkinle oluşturulan özel bilinç durumu olduğunu ifade eden Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları UzmanıDr. Mehtap Yılmaz Bolathipnoz hakkında sık karşılaşılan soruları yanıtladı.


    HİPNOZ NEDİR?


    Hipnoz, bakışla, sözle veya bazı yardımcı nesneler kullanılarak, telkin ile oluşturulan özel bir bilinç halidir. Bir başka deyişle bir trans halidir. Bu trans sırasında, kişi çevreden gelen tüm uyarılara kendini kapatır veya aldırmazken, hipnoz yapan kişinin telkinlerini artmış bir dikkatle dinler, anlar ve gönüllü katılımla uygular.


HİPNOZ BİR UYKU MUDUR?


     Hipnoz kesinlikle bir uyku hali değildir. Dışarıdan bakıldığında, hipnozdaki kişi sanki derin ve huzurlu bir uykudaymış gibi görünür. Eski Yunan'daki uyku tanrısı Hypnasis'ten esinlenerek hipnoz adı verilmiştir.


‘ZORLA’ HİPNOZ MÜMKÜN MÜ?


     Hayır, hipnoz kişinin gönüllü isteği ve katılımıyla gerçekleştirilen bir trans halidir. Hipnoz yapan kişi, hipnoza girmeyi gönüllü olarak kabul eden kişiye hipnoza girmesini sağlayacak bazı telkinler verir. Kişi bu telkinleri uygulayarak hipnoza girer.


   TÜM İSTENENLER YAPILIR MI?


 Hayır. Hipnoz sırasında kişinin bilinçli kontrolü ortadan kalkmaz. Hipnoz yapan kişinin söylediği her şeyi duyar, anlar hatta yargılar.Yapması istenilen şey kişinin sosyal ve ahlaki değerlerine uygun değilse kabul etmez, uygulamaz. Israr edilirse kişi hipnozdan çıkar.


    HİPNOZDA SIR AÇIKLANIR MI?


      Hipnozdaki kişinin bilinç kontrolü ortadan kalkmadığı için istemediği sürece hiçbir sırrını söylemez, özel bilgileri vermez.


     UYANMAMAK MÜMKÜN MÜ?


     Hipnoz bir uyku olmadığı için, uyanamamak diye bir şey olamaz.Hipnoz yapan hekim, terapi sonunda kişiye hipnozdan çıkacağı telkinini verdiği zaman kişi hipnozdan çıkarak gözlerini açar.


     HİPNOZ NASIL OLUR?


     Hipnozun oluşumunda üç temel unsur vardır: Gönünüllülük, konsantrasyon ve hayal gücü.İsteksiz, gönülsüz olanlar ya da konsantrasyonu ve hayal gücü yetersiz olanlar hipnoza giremezler.


     HERKES GİREBİLİR Mİ?


     Hipnoza girebilme yetisine hipnoza yatkınlık denir. Herkesin hipnoza yatkınlığı farklı olduğundan herkes hipnoza giremez. Çocuklar hipnoza son derece yatkındırlar. Hipnoza yatkınlık en çok 6-10 yaş arasıdır. Yaş ilerledikçe hipnoza yatkınlık azalır.Toplumun %10-15 'inde hipnoza yatkınlık yoktur. Bu kesim kesinlikle hipnoza giremez. Toplumun % 70-80'inde orta düzeyde bir yatkınlık, %10-15'inde ise yüksek düzeyde hipnoza yatkınlık vardır.


HERKES GİREBİLİR Mİ?


     Kişilik yapılarına ve içinde bulunan ruhsal rahatsızlığa bağlı olarak hipnoza yatkınlık değişir.Baskıcı, kimseye güvenmeyen, her şeyi kontrol etmeye çalışan ya da kendisini herkesten çok üstün ve değerli gören kişilik yapılarına sahip olan kişiler kolay kolay hipnoza giremezler. Obesif kompulsif bozukluk, şizofreni, ağır deprasyon, paranoid bozukluk, bunama hastalarının hipnoza yetkinlikleri düşüktür.



    KİMLER HİPNOZ YAPABİLİR?


    Hekimler, diş hekimleri ve klinik psikologlar uygun olanlarda hipnoz yapabilir.Hekimler hipnoterapi eğitimini aldıkları kendi uzmanlık alanlarında uygulamalıdır.


    GEÇMİŞE GİTMEK MÜMKÜN MÜ?


     Kesinlikle hayır! Malesef en çok kötüye kullanılan sahalardan biri budur.Belki kişinin kendi hayatındaki bazı bilinç dışına bastırılmış  rahatsızlık verici hatıraları ortaya çıkardıkça kullanılabilir. Önceki hayatlara ve ne de geleceğe gitmek mümkün olsaydı, herkes şans oyunları ve aklınıza gelebilecek her şeyi zamanın akışını değiştirirdi.



    HİPNOZ HANGİ HASTALARIN TEDAVİSİNDE KULLANILABİLİR?


Genel Tıpta:Ağrıyı ortadan kaldırmak için (migren ve gerilim tipi baş ağrıları, kronik ağrılı hastalıklar) ağrısız doğum, kanser ağrıları, Hipoanestezi, cerrahi işlemlerde (ameliyatlar, diş çekimi) Psikosomatik Hastalıklar:Astım, hipertansyon, psörıyazıs, ülser, IBS ve siğil tedavisi Psikiyatrilerde kullanım alanı:Tik, kekemelik, gece altını ıslatma (enurezis noktüne) trikotulomeni, yeme bozuklukları, obezite, psikojenik ağrı bozukluğu, konversiyon bozukluğu, cinsel işlev bozuklukları, sigara bağımlılığı, fobiler, panik bozukluğu, sosyal fobi, sınav kaygısı, travma sonrası stres bozukluğu.