12. Ulusal Kültür teknik Sempozyumu NKÜ Ev Sahipliğinde Başladı

12. Ulusal Kültür teknik Sempozyumu NKÜ Ev Sahipliğinde Başladı

Yayınlama: 23.05.2014
226
A+
A-

 

12. Ulusal Kültür teknik Sempozyumu NKÜ Ev Sahipliğinde Başladı


Bu yıl 12. düzenlenen “Ulusal Kültürteknik Sempozyumu” Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyotekni Mühendisliği Bölümü ev sahipliğinde başladı.


Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen açılış törenine Tekirdağ Vali Yardımcısı Dağıstan Kılıçaslan, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şefik Kurultay,  kurum ve kuruluşların temsilcileri, akademik personel ile Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden araştırmacılar katıldı.


Sempozyumun açılışında konuşan 12. Ulusal Kültürteknik Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı aynı zamanda Namık Kemal Üniversitesi Tarımsal Yapılar Anabilim Dalı Başkanı görevini yürüten Prof. Dr. Ahmet Nedim Yüksel,  ilk sempozyumun Adana’da başlamasıyla her yıl bir başka ilde tarım alanı ile ilgilenen bilim insanlarını bir araya getirdiğine dikkat çekti. Dünyadaki değişimlere bağlı olarak NKÜ de Biyosistem Mühendisliği Bölümü kurulduğuna dikkat çeken Yüksel, bölümü tanıtarak akademik kadrosu ve sunulan olanaklar hakkında bilgi verdi.


“TARIMIN GELİŞİMİ EĞİTİME BAĞLIDIR”


Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, sempozyumun açılışında gerçekleştirdiği konuşmasında tarımın tanımına değinerek, “Tarım teknoloji kullanan uygulamalı bir bilim olmasının yanında gelişimi eğitime bağlıdır. Bu amaçla bizler Ziraat Fakültesi olarak her yıl ulusal ve uluslar arası sempozyumlar düzenliyoruz. “ dedi.



“36 BİRİM İLE BÖLGEYE ÖNCÜLÜK EDİYOR”


NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek konuşmasında 12. Ulusal Kültür Teknik Sempozyumuna ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Prof. Dr. Osman Şimşek, Üniversitenin 2006 yılından bu yana kaliteli akademik kadrosu, özverili çalışanlarıyla ve öğrencileriyle kısa sürede büyük gelişme kaydettiğini dile getirdi.  “Toplam 36 birim ile faaliyetlerine devam eden Namık Kemal Üniversitesi, bölgede pek çok alana öncülük yapmaktadır” diyen Rektör Prof. Dr. Şimşek, üniversiteler, araştırma enstitüleri,  kamuda çalışan araştırmacı ve özel sektör çalışanlarını bir araya getirerek ortaya koyulan sorunlara çözüm arama amacıyla düzenlenen sempozyumun başarılı geçmesini diledi.



Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere günün anısına plaket takdim edilmesinin ardından çağrılı bildiriler sunuldu.


Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahim Korukçu, “Su ve şiir” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Meslek yaşamı boyunca su ile ilgili çalışmalar gerçekleştirdiğini dil getiren Korukçu, medeniyetlerin suyun çevresinde kurulduğunu, şekillendiğini ve bunun yanında dönem şairlerinin hemen hepsinin ilgi alanına girerek şiirlerinde yer bulduğunu söyledi.


“Avrupa Birliği Uyum Süreci Ülkemizde Kırsal Yerleşmeleri” konulu bildirisini aktaran Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Vahap Yağanoğlu,  Dünyadaki açlık rakamlarına bakıldığında üretim potansiyelinin iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. Gıda tüketim artışının nufus artışının üzerinde seyretmesinin kaygı verici olduğunu belirten Yağanoğlu, önümüzdeki 25-30 yıl içerisinde insanlığın telekomünasyon, tahıl ve su alanında büyük bir çekişme içinde olacağını ifade etti. Yağanoğlu, ülkemizin bu alanda kendini koruması için tek çözümünün sürdürülebilir tarıma geçilmesi olduğunu vurguladı.


Uluslararası Sulama ve Drenaj Komisyonu (ICID) Başkan Yardımcısı Dr. Hüseyin Gündoğdu ise sunumunda 21. Y.Y’da Gıda Güvenliği, Sulama ve Dranaj konusunu ele alarak katılımcılarla bilgilerini paylaştı.


300 araştırmacıyı bir araya getiren sempozyum iki gün sürecek.