Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Koordinasyon Toplantısı Yapıldı

Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Koordinasyon Toplantısı Yapıldı

Yayınlama: 01.01.1970
237
A+
A-

 

Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Koordinasyon Toplantısı Yapıldı


Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği (KÜSİ) strateji belgesi kapsamında oluşturulan KÜSİ Çalışma Grubunun 9. Koordinasyon Toplantısı Tekirdağ’da yapıldı.

 

Gerçekleşen toplantıya Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ TSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Temsilcileri, Oda/Borsa Başkanları ile çok sayıda yetkili katıldı.


Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunması ile başlayan törende açılış konuşmasını Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Günay yaptı. Günay,


“Sözlerime Mevlana'nın "önemli olan aynı duyguları paylaşmaktır" sözüne atıfta bulunarak başlamak istiyorum. Türkiye'de her birimiz ülkemizin gelişmesi için aynı duyguları paylaşıyoruz. Bu duygular hepimizin ortak duyguları ama bunların hayata geçmesi için ciddi organizasyonlara ihtiyaç var. İşte bugün bu organizasyonlardan belki de en önemlilerinden birini gerçekleştirmek için bir aradayız.


Değerli Katılımcılar, Yılda iki kez düzenlenen ve 9.cusunun ilimizde düzenlendiği Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Koordinasyon Toplantısında, şahsım, Tekirdağ TSO ve Türkiye Odalar Birliği adına hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Bugün Türkiye, İtalya’dan Çin’e kadar ekonomisi en büyük ülke konumunda. Bunu petrol veya doğalgaz gibi kaynaklara sahip olmadan, müteşebbis gücümüzle başardık.


Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefi kapsamında üniversite-sanayi işbirliğinin önemi etrafımızda yaşanan olaylar dikkate alındığında daha fazla anlaşılmaktadır. Türkiye’yi gerçekten ekonomik ve siyasi olarak dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri yapacaksak, vatandaşımızın gelirini 2,5 kat artıracaksak teknoloji üreten ülke olmak zorundayız. Bununda anahtarı birlikte çalışmaktır.


Bireysellikten vazgeçip, birlikte hareket etmek kültürünü geliştirmemiz lazım. Atalarımız ‘İcat çıkarma oğlum’ derdi. Baktım ki tüm Türkiye’de geçerli bu. Bugünkü Türkiye’de başarılı olmanın yolu da icat çıkarmadan geçiyor. 1 ton sac ile 60 gram cep telefonu aynı ekonomik değerde. (1 ton sac 3.500 tl – iphone 7 – 3.300 tl)


Google bugün dünyanın en değerli teknolojik şirketlerinden birisi. Değeri ise milyarlarca dolar. İnovasyon sayesinde çarşıda, pazarda satılan simit, saraya girince değeri arttı! İşte bu inovasyonu üretilen tüm ürünlerde uygulamalıyız. Her gün yeni ne yapabilirim diye düşünmemiz gerekiyor. Eski köye yeni adet getirmek zorundayız. Birbirimizle sevelim, empati yapalım. Ezberleri yıkan insanlar tarihe geçer. Güçlünün haklı olduğu değil haklının güçlü olduğu bir Türkiye için çaba sarf edelim. Bunun da tek yolu burada olduğu gibi iyi organizasyonları uygulayarak başarıya ulaşmaktır.


Sanayide değişim günümüz dünyasında bir zorunluluk haline geldi. Rekabet küreselleşirken, birçok sektörde eskinin kar marjları ortadan kalktı. “Ne üretsem satarım” devri geride kaldı. Enerjimizi ve kaynaklarımızı sanayimizin daha fazla katma değer üretebilmesi için harcamamız gereken bir dönem içerisindeyiz. Sanayi, zenginleşme yolunda en önemli faktördür.


Değerli Konuklar, İleri teknolojili sanayileşme olmadan 2023 hedeflerine ulaşmamız mümkün değil. Küreselleşen dünyada sanayi payını korumanın ve sanayileşme süreci içine düşmemenin yolu, “niteliği artırmaktan” geçiyor. Sanayimizi dönüştürebilmek için üniversite-sanayi işbirliği kritik öneme sahip. Parasal teşvikler gerekli ancak yeterli değil. Dış kaynak bağımlılığımızın daha az olduğu ve yüksek katma değerli üretimi teşvik eden bir yapıya geçmeliyiz.


Bunun için de bir dizi yapısal reforma ihtiyaç var. Siyasetçisi, bürokratı, akademisyeni, iş dünyası el ele verip doğru politikaları tasarlamalıyız. İşte bu çerçevede biz hazırlığımızı yapıyoruz. Odalarımızın, borsalarımızın, sektör meclislerimizin, ilgili şirketlerimizin nabzını tutuyor, görüş ve önerilerini alıyoruz.


Değerli Hazirun, Şimdi içinde bulunduğumuz organizasyon kamunun, üniversitenin ve sanayinin birlikteliğinin güzel bir uygulaması. İlimizde bu konuda yapılan çalışmaları dikkatle izliyor ve destekliyoruz. Bunun güzel bir kanıtı da ilimizdeki ARGE MERKEZİ sayılarının 1 yıl içinde 8 den 26 ya çıkarmamızdır. Bu sayı yıl sonunda 30-40 bandına çıkacağının belirtilerini ve çalışmalarını görüyoruz. Diğer taraftan Valilik, Belediye, Odamız, Borsamız ve Üniversitemiz ile birlikte sanayimizin gelişmesine çok büyük katkı sağlayacak Teknopark hizmet binasının yapımı ile pozitif bakış açımızı bir kez daha ispat etmiş oluyoruz. Diğer çalışmalarla ilimiz sanayisini Dünya ile yarışır hale dönüştürme yönünde gayret gösteriyoruz.


Sözlerime burada son verirken bu güzide topluluğun bugün burada yapacağı çalışmanın ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyor tekrar hepinizi selamlıyorum.” dedi.