Tekirdağ İçin Büyük Risk !

Tekirdağ İçin Büyük Risk !

Yayınlama: 31.12.2020
536
A+
A-

Tekirdağ’da ki bazı meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları, Ceyport Limanına yapılması planlanan Denizden Alan Kazanımı, Rıhtım ve İskele projelerine ilişkin ÇED raporlarına itiraz etti. Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sunulan itiraz dilekçesinde, söz konusu projenin Tekirdağ ve Trakya için büyük bir risk oluşturduğu kaydedildi.  ÇED raporunun çok sayıda planlamalara da aykırı olduğu aktarılan itiraz dilekçesinde; Beyrut limanında ki patlamaya da değinilerek, depolama alanlarında oluşabilecek bir patlamanın atom bombası etkisi yaratacağına dikkat çekildi.

TMMOB Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Harita Kadastro Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Tekirdağ Tabip Odası, Tekirdağ Diş Hekimleri Odası, Tekirdağ Mali Müşavirler Odası ve Eğitim Sen Tekirdağ Şubesi temsilcileri, 31 Aralık Perşembe günü Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne Ceyport Limanı’na yapılması planlanan Denizden Alan Kazanımı, Rıhtım ve İskele projeleri ÇED raporlarına ilişkin itirazda bulundu.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat, söz konusu projenin Tekirdağ için büyük risk taşıdığını söyledi.

Bölge ve denizin büyük bir felaketle karşı karşıya kalacağını aktaran Polat, “Ceyport Tekirdağ Limanı Türkiye’nin yük taşımacılığında en önde gelen bölgesi olan Marmara Bölgesi’nde yer almakta olup, en büyük ticaret merkezi olan İstanbul’a yakınlığı ile dikkat çekmektedir. Söz konusu liman 150.000 m² terminal sahasına, 2.310 m rıhtım uzunluğuna sahip 184 m tren ferry uzunluğuna sahip olan Marmara Bölgesi’nde yer alan ülkemizin en stratejik limanlarından bir tanesidir. Ceyport Tekirdağ Limanı’nın özelleştirme süreciyle birlikte yeni imar planlarına göre yeni dolgu alanlarıyla birlikte toplamda 221.200 m² terminal sahasına ulaşması planlanmaktadır. Buradaki temel amaç daha sonra Tekirdağ’da Kimyasal Depolama hizmetleri vermek amacıyla likit tank çiftliği kurulacağı anlaşılmaktadır. Ceyport Tekirdağ’da kimyasal depolama hizmetleri de verilecek olup likit  tank çiftliği kurulacaktır. Proje kapsamında yapılması planlanan 71.200 m²’lik dolgu alanı liman depolama alanı olarak kullanılacaktır. Tesiste projenin hayata geçirilmesi ile birlikte toplam 39.900 m² alanda dolgu yapılarak denizden alan kazandırılması, toplam 31.200 m² alanda kazıklı sistem ile rıhtım yapılması,800 m²’lik (8 m x100 m) alanda parmak iskele yapılması planlanmaktadır” dedi.

Proje incelendiğinde  ekolojik  tahribat  ile  ilgili yaklaşımlar  görüldüğüne dikkat çeken Polat, şunları kaydetti:

Tesisin yapım aşamasında ve işletme aşamasında ekolojik etkilerin olacağı anlaşılmaktadır.    71.200 m²’lik dolgu alanı Yapım aşamasında bölgeden temini düşünülen dolgu malzemesi temini ile dolgu alanı dışında da olumsuz etkilerin olacağı görülmektedir.

CANLI YAŞAMINI ETKİLEYECEK

Kent yerleşim alanlarının yakınında planlanan bu proje aynı zamanda “kimyasal depolama” amaçlı olması nedeni ile canlı yaşamını etkileyeceği kabul edilmelidir.

İşletme aşamasında Kimyasal madde tanklarının temizliği işlemlerinden kaynaklanacak atık suların “Kimyasal Arıtma Sisteminde “ arıtılacağı ÇED raporunda belirtilmektedir. Kirlilik yükü değişken ve yüksek olan bu tesis atık suların arıtımı yüksek teknoloji gerektirirken, raporda  bu konuda yeterli açıklama yapılmamış olup çözüm, çözümsüzlük işletmeye alma aşamasında belirleneceği anlaşılmaktadır.

Projenin gerçekleşmesi ile proje alanı ve çevresinde deniz ekosistemi etkilenecek, deniz canlıları yok olacaktır.

SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Projenin inşaat aşamasında ve sonrasında alet ve ekipmanların oluşturduğu gürültü kirliği insan      sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olacaktır.

Kimyasal maddelerin koku etkisi yakın bölgede insan yaşamını olumsuz etkileyecek, kimyasal madde gazlarının hava ile taşınması ile kent sağlığı her zaman tehdit altında olacaktır.

TEKİRDAĞ ÇEVRE DÜZEN PLANINA AYKIRI

Denizde yapılacak dolgu ile Süleymanpaşa sahil alanı tamamen kapanacağından kentin silüeti ve panoramasının olumsuz etkilenmesine, 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergen Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planına ve 1/25.000 ‘lik Tekirdağ Çevre Düzen Planına aykırılık oluşturması, Trakya Jeolojik olarak 1. Derece “Deprem Risk Alanı” içinde olması nedeni ile söz konusu proje bölge için büyük risk oluşturmaktadır. Yaratacağı olumsuzluklar ile bölge ve deniz büyük bir felaketle karşı karşıya kalacağı muhtemeldir.

BEYRUT LİMANINDA Kİ PATLAMA TEHLİKEYİ GÖZLER ÖNÜNE SERMEKTE

Herhangi bir teknik arıza yada sabotaj durumunda patlamasıyla bir atom bombasının yaratacağı tehlike ve olumsuzluklar oluşturacağı bu yıl Beyrut Limanında Likit Depolama tanklarının patlamasıyla oluşan durum gayet açık bir şekilde tehlikeyi gözler önüne sermektedir. ÇED Raporunda çok sayıda planlama ile ilgili aykırılıklarda söz konusudur. Kent yaşam alanı içinde bulunan bu projenin iptal edilerek, kent halkının kullanabileceği sağlıklı yaşam alanına dönüştürülmelidir.