Hazine Arazisi Meraya Dönüştürüldü

Hazine Arazisi Meraya Dönüştürüldü

Yayınlama: 16.03.2018
332
A+
A-

 

Hazine Arazisi Meraya Dönüştürüldü

 

Tekirdağ’ın Ergene İlçesi İğneler Mahallesi’nde hazineye ait 245 dekar alanın mera arazisine dönüştürülmesi sonucu alınan tapu, Vali Mehmet Ceylan tarafından Köy Muhtarlığına teslim edildi.

 


“BU TOPRAKLARI HEM KORUYACAĞIZ HEM GELİŞTİRECEĞİZ”


Tapu teslim töreninde konuşan Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan Tekirdağ’ın verimli arazileriyle ülke ekonomisine verdiği katkılara değinerek “Biz hep merayı hazineye almak için uğraşırız. Ama ilk kez hazine arazisini meraya çevirdik. Hep diyoruz ‘Hayvancılığı geliştirelim, et ithalatını durduralım, ülkedeki vatandaşlarımızın köyden kente göçünü engelleyelim, köylerdeki vatandaşımız daha fazla gelir sağlasın.’ Bu konuda hükümetimizin son dönemde yapmış olduğu ciddi projeler, çalışmalar ve destekler var. Bu küçük ama anlamlı çalışma gerçekten çok değerli. Niye? Çünkü biz bugün bu mahallede yaşayan insanlarımızın hayvancılığına daha fazla destek olabilmek, onların elde ettiği gelirlerin artmasına katkı sağlamak amacıyla hazinemize ait 245 dönümlük alanın meraya dönüştürülerek buranın geliştirilmesi adına güzel bir çalışma. Bu iş hep birlikte yapacağımız bir iş biliyorsunuz Tekirdağ ilimiz tarım açısından önemli bir potansiyele sahip. Gerek bitkisel, gerekse hayvansal üretimde ülkemizin önemli bir ihtiyacını burada ürettiğimiz buğdayla, ayçiçeğiyle kanolayla ülkemizin ekonomisine katkı sağlıyoruz. Bu toprakları hem koruyacağız hem geliştireceğiz. Toprağımızı kirletmeyeceğiz, kirlenen toprağımızı temizleteceğiz ve gelecek nesillere de daha verimli daha temiz topraklar bırakacağız.” dedi.


“MERALARIN DA TARİHTEN GELEN BİR ÖNEMİ VAR”


AK Parti Tekirdağ Milletvekili Metin Akgün tarım arazilerinin korunması ve sahip çıkılması gerektiğinin altını çizerek “Bilindiği üzere iğneler mahallemiz 500 nüfusa sahip 160 büyükbaş, 2150 küçükbaş hayvana sahip. 590 olan merasını, yanında 245 dönüm olan hazine arazisini yaklaşık 2 yıl önce muhtarımız ilk dosyasını bize bıraktığında ‘Biz burasını istiyoruz’ dedi. Bütün Türkiye’nin coğrafi yapısında hazine arazileri nedense dışarıdan ve içeriden çok fazla talep görüyor. Ama meraların da tarihten gelen bir önemi var. Mera o memlekette yaşayan o ailenin, o mahallede yaşayan kişinin, merası varsa o meraya sahip çıkmıştır. Yani mera dendiğinde devlet akla gelir bin yüzyıllar akla gelir. Onun için 245 dönüm araziyi meraya kattık ve İğneler Mahallesi’ne de sonuna kadar hayırlı olacak inşallah. Bu ilk olarak Trakya’da İğneler Mahallesi’nde gerçekleşiyor. Onun için bu mücadeleyi gösteren emeği geçen her kişiye teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

 

 


“GELDİĞİM GÜNDEN BERİ BUNU KENDİME ŞİAR EDİNDİM”


Törende konuşan Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak “Ergene ilçesi 2013 yılında kurulduğunda 15 maddelik bir eylem planı vardı. Bu planın 12. Maddesinde diyordu ki ‘Ergene’de ki amacımız tarımsal verimliliği arttırmak, tarımsal kirliliği azaltmak.’ Açıkçası ben geldiğim günden beri bunu kendime şiar edindim. Bu bölge sanayisiyle tanınıyor zaten. Eylem planına bakarak ‘tarımsal alanda ne yapabiliriz’ diye düşündüm. Geldim gördüm ki buralarda çok büyük projeler başlıyor. 3 tane büyük arıtma tesisi bölgeyle ilgili eylem planı dahilinde, arıtma tesisi bölgemizde faaliyetlere başlayacak. Bu çerçevede acaba dedim ‘bunların amacı nedir.’ Bunların amacı aslında planda yazıyor sağlığı ve tarımı korumak. Tarımı daha iyi hale getirmek. Bu noktada 2 yıl kadar önceydi. Bu mahalle sakinleri yanıma gelince 30-40 kadar kişi ‘efendim bizim böyle bir arazimiz var ne yapabiliriz’ diye. Hemen talimat verdim bu araziyi ‘neye dönüştürebiliriz.’ Sağlıklı bir şekilde tarımsal alanı kullanalım diye. Bu noktada hem İlçe Tarım Müdürlüğü, İl Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü nezdinde kapsamlı bir çalışma içerisine girdiler. Sayın valimizin onayıyla da en son alanı meraya kazandırmış olduk. Bu alanın kazandırılmasında emeği olan herkesi kutluyorum.” İfadelerini kullandı.


 “5 MAHALLEMİZDE DAHA MERA ISLAH ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”


Mera kazandırma çalışmalarının İğneler Mahallesi ile sınırlı olmadığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca “İlimizde toplam 282 tane kırsal mahallemiz var. Bunun 244’ünde meramız var. Ve 104 merada sadece mera yönetim birliği var. Ve bu kadar mahallemizde 325 bin dekar mera varlığımız var. Bunun %95 inde tespit, tahdit ve aplikasyon çalışmalarımız yapılmıştır. Bunların oranı bizim için çok önemli. Meralarımız hayvancılıkta bizim için olmazsa olmazımızdır. Şu an 5 mahallemizde mera ıslah çalışmalarımız devam ediyor. İl müdürlüğü olarak bizlerden talep eden, merasına sahip çıkan, yönetim birliği oluşturan her mahallemizde bu ıslah çalışmalarını yapıyoruz. Mera ıslah çalışmaları çerçevesinde geçen yıllara oranla 2018 yılı içerisinde 290 ton gübre verdik. Meralarımıza sahip çıkalım. Meralarımıza çok ciddi tecavüzler var. Çöplük olmuş adeta bazı meralar. Bu meralar bizim için çok değerli bize yardım edin müracaat edin, ıslah yapalım. En yüksek kalitede ot elde edelim.” dedi.


“YEM MALİYETİNİ DÜŞÜRME KONUSUNDA FAYDA SAĞLAYACAK”


İğneler Mahalle Muhtarı Halit Dindar yaptığı konuşmada  “İlçemizin en fazla hayvan sayısı bulunan mahallelerinden biri olduğumuzdan dolayı mera arazisi yetersiz kalıyordu. Meramıza sınır olan 245 metre hazine araziyi mera arazisine dönüştürmek için durumu kaymakamımıza bildirdik. Yoğun geçen ir süreçten sonra 590 dekar olan mera arazimizi yaklaşık olarak 250 dekara çıkartmış olduk. Mahallemize kazandırdığımız 245 dekar mera arazisi için mutluyum. Hayvan yetiştiriciliğinde önemli bir girdi olan yem maliyetini düşürme noktasında hepimize fayda sağlayacağına inandığım meramızın hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.