Ani işitme kaybı ihmale gelmez !

Ani işitme kaybı ihmale gelmez !

Yayınlama: 09.06.2015
233
A+
A-

 

Ani işitme kaybı ihmale gelmez !

 

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi KBB Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fulya Gülden Aydın, kadın ve erkeklerde eşit oranda görülen ani işitme kaybının sıklıkla 40 yaş civarında yaşandığını; % 85-90 oranında sebebi bilinmeyen bir hastalık olduğunu bildirdi.İşitme kaybının ağır olduğu, baş dönmesi olan ve ilk 3 gün içinde tedavisine başlanmayan hastalarda iyileşme şansının daha düşük olduğunu, birçok hastanın işitme kaybını önemsemeyerekve ‘nasıl olsa temizlenirse geçer’ mantığı ile hekime geç başvurduğunu ifade eden Dr. Aydın, bu durumun ani işitme kaybının tanı ve dolayısı ile tedavisinde gecikmeye neden olduğunu aktardı.



Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Kulak-Burun-Boğaz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fulya Gülden Aydın, konuyla ilgili şu bilgileri aktardı:    Ani işitme kaybı, 3 günden kısa sürede oluşan, peşpeşe gelen 3 ses frekansında en az 30 dB işitme kaybı oluşmasıdır. Hastanın başvurusunun, kaybın başlayışından sonraki ilk üç günde olması hem tanı koymak, hem de hızla tedaviye başlamak açısından çok önemlidir.   Kadın ve erkeklerde eşit oranda görülen ani işitme kaybı sıklıkla 40 yaş civarında görülür. Genel görülme sıklığı 100 binde 5-20 arasındadır. Ani işitme kaybı olan hastada işitme kaybı ile beraber uğultu, tıkanıklık, çınlama ve bazen de baş dönmesi eşlik edebilir. Ani işitme kaybı %85-90 oranında sebebi bilinmeyen bir hastalıktır; ancak ortaya çıkmasında öne sürülen etkenler arasında damarsal, viral nedenler, iç kulaktaki zarların yırtılması, bağışıklık sisteminin kişinin kendi vücudunu tahrip etmesi (otoimmünite) ve tümöral nedenler sayılmaktadır.



Bu hastalığın olguların yaklaşık 1/3 ila 2/3'ünde kendi kendine iyileşebildiği bilinse de işitme kaybının ağır olduğu, baş dönmesi olan ve ilk 3gün içinde tedavisine başlanmayan hastalarda iyileşme şansının daha düşük olduğu ortaya koyulmuştur. Hasta hızlı bir şekilde kulak burun boğaz uzmanı tarafından muayene edilmeli ve sebebin tespiti için öncelikle pür ton odyometri ve işitme refleks analizleri yapılmalıdır. Yapılan işitme testinde etkilenen kulaktaki işitme kaybı, bu kaybın derecesi ve hangi frekansları etkilediği (pes tonlar/tiz tonlar ya da tüm tonlar) ortaya koyulur. Hastada damarsal ve metabolik faktörlerin ortaya koyulması için bazı kan testleri yapılabilir. Bir MR incelemesi ile işitme denge sinirinden kaynaklanan bir tümör olup olmadığı ortaya koyulabilir.Bu durum son derece nadirdir. 100 ‘Ani İşitme Kaybı'dan ortalama bir tanesinde 'Akustik Nörinom' adı verilen bir tümör tespit edilebilirken, 100 Akustik Nörinom'lu hastadan yaklaşık 10 tanesinde tümör ani işitme kaybı ile ortaya çıkabilir. Ani işitme kaybı tedavisinde damar açıcılar, antiviral ilaçlar, dolaşım düzenleyici ilaçlar kullanılmıştır ancak bunlar arasında bilimsel olarak en çok üzerinde uzlaşılan iki tedavi vardır: Kortizon tedavisi ve Hiperbarik Oksijen Tedavisi.




KORTİZON TEDAVİSİ


Kortizon damardan, ağızdan tablet olarak veya orta kulağa direkt zardan enjeksiyon şeklinde uygulanabilse de standart uygulamada sıklıkla tablet olarak verilmektedir. 1mg/kg dozunda başlanıp tedrici olarak azaltılır ve 15 gün içinde kesilir.Kortizonun kan şekerini arttırma, tansiyonu yükseltme, midede hasasiyet yaratma ya da var olan bir ülseri kötüleştirme, kemiklerde erime gibi birtakım yan etkileri olabilir. Bu sebeple diabeti, yüksek tansiyonu, mide ülseri ya da kemik erimesi olanlarda çok dikkatle kullanılmalıdır. Kortizon tedavisi alan hastaya tuzsuz yemesi söylenir ve kortizonun beraberinde bir mide koruyucu da verilmelidir. Kortizonun yan etkilerinden tablet şeklinde kullanılmadığı hastalarda ya da klasik tedaviyle iyi sonuç alınamamışsa hastanın kulağını kurtarmaya yönelik bir şans daha vermek için kulağa kortizon enjeksiyonu uygulanmalıdır. Literatürde bu tedaviyle ilgili  olumlu sonuçlar bildirilmektedir.



HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ


Hiperbarik Oksijen Tedavisi, özel bir kabin içerisinde hastaya yüksek basınç altında seanslar halinde %100 oksijen solutulmasıyla gerçekleştirilir ve standart olarak 20 seans, maksimum 40 seans uygulanabilmektedir.Hastalar tarafından genellikle iyi tolere edilir. Nadiren basınca bağlı olarak kulaklarda 'barotravma' denilen bir yan etkiye sebep olabilir.Genellikle ani işitme kaybı tedavisi sonrasında hastaların %60-80’inde tam ya da kısmi iyileşme olmaktadır.



Ani işitme kayıpları Kulak-Burun-Boğaz acilleri içerisinde yer alır.Tedaviye ne kadar erken başlanırsa sonuç o kadar yüz güldürücüdür. Tedaviye özellikle ilk 48-72 saat içerisinde başlanması, tedavinin olumlu sonuçlanması açısından çok önemlidir. Birçok hasta işitme kaybını önemsememekte ve ‘nasıl olsa temizlenirse geçer’ mantığı ile hekime geç başvurmakta ve bu durum da ani işitme kaybının tanı ve dolayısı ile tedavisinde gecikmeye neden olmaktadır.Aniden başlayan duyma kaybı ve çınlama şikayetinizi ihmal etmeyerek en kısa zamanda bir KBB uzmanına başvurunuz.