Cüneyt Yüksek ”Tek Sıkıntıları Ellerinde ki Bütçeyi Düzgün Kullanamamak”

Cüneyt Yüksek ”Tek Sıkıntıları Ellerinde ki Bütçeyi Düzgün Kullanamamak”

Yayınlama: 31.12.2014
255
A+
A-

 

Cüneyt Yüksel ''Tek Sıkıntıları Ellerinde ki Bütçeyi Düzgün Kullanamamak''

 
 
–  Süleymanpaşa İlçe Başkanlığında ki Döneminizi Değerlendirir misiniz ? 

 
"Her ne kadar Süleymanpaşa ilçe başkanlığı yeni kurulmuş olsa dahi, kurucu ilçe başkanımız sayın Av. Emrah Tunca ve daha öncesinde görev yapan merkez ilçe başkanlarımız sayesinde temeli olan  ve AK gönüllü insanlar ile dolu bir teşkilattır. Dolayısıyla teşkilat yapılanması konusunda çok fazla zorlandığımız söylenemez. Bizim yönetimimiz yeni Türkiye yolunda projeleri olan, hedefleri olan ve geçmişten aldığımız tecrübe ile hedefleri doğrultusunda çalışan bir teşkilat olarak göreve başladık. Bu doğrultuda genel merkezimizin verdiği talimatlar ve projelerimiz ile birlikte, gerek  tarım politikaları gerekse yerel yönetimler konusunda önceliklerimizi belirledik. 22 bin üyesi olan bir ilçe teşkilatı olarak, üyelerimizle daha çok  iletişimimizi güçlendirmek için bugüne kadar yaklaşık 18 bin üyemizin üye bilgilerini güncelledik.  Ocak ayı sonuna kadar da geriye kalan üyelerimizin, üye bilgilerinizi güncellemiş olacağız. Bu sayede teşkilatımızın yaptığı tüm çalışmalardan ve  seçim döneminde  yapılacak tüm faaliyetlerden bütün üyelerimiz haberdar olmuş olacak, daha katılımcı organizasyonlara imza atmış olacağız."

 
–  Süleymanpaşa İlçesinde Yerel Belediyelerin Çalışmalarından Memnun musunuz ?

 
" Öncelikle şunu belirtmek isterim ki; sizinle ilk yapmış olduğumuz röportajda da belirttiğimiz gibi kavgacı bir siyaset gütmek istemiyoruz. Belediyelerimize seçimden sonra çok uzun süre yapılanmalarını bitirmeleri konusunda kendilerine destek olmaya çalıştık. Bugün ki tabloda görüyoruz ki gerek şehir merkezinde gerek köy ve belde statüsünden mahalleye dönüşen bölgelerimizde halkımızın çok ciddi sıkıntıları bulunmakta. Tekirdağ Süleymanpaşa ilçesi diğer ilçelerde olduğu gibi çöp, çamur, çukur deryasına dönmüş vaziyette. Bugün ayağınızı nereye bassanız ya çamura yada bir çukura giriyorsunuz. Önümüzde uzun bir kış dönemi var, halkımızın Mart ve Nisan ayına kadar çamur ve çukurlardan kurtulamayacağı kesindir. Altınova Mahallesine gerçekleştirdiğimiz ziyaret de gördük ki; Bütün sokaklar ne yaya ne araç trafiğinde rahat seyir edebileceğiniz bir vaziyette değil. Değirmenaltı mahallesi aynı şekilde, 100. Yıl Mahallesi, Yeni Sanayi sitesi öyle. Programsızlık, program olmuş hale gelmiş durumda. Yerel seçimler öncesinde söylediklerimizi tek tek  yaşar hale geldik. Bugün görüyoruz ki şehir trafiği tüm mahallelerimizde felç durumda. 100. Yıl mahallesi muhtarlık önü kilit, Baykallar bölgesi kilit, Hükümet caddesi keza aynı durumda. Çok basit çözümler ile çözülebilecek olan bu trafik sıkıntısı aylardır çözülemez duruma geldi. Örneğin; 100. Yıl mahallesi muhtarlık önünde oluşan trafik yoğunluğu Gümrük Müdürlüğü önünden ana yola iniş verilerek  Altınova köprüsü altından Tekirdağ istikametine dönüş verilerek, muhtarlık önünden ise mahalleye giriş sağlanarak o bölgede ki trafik çözülebilir. Şehir merkezinde ki trafik problemlerinin çözülmesi için hazırlamış olduğumuz önergeyi önümüzde ki meclis toplantısında vereceğiz ve gerekli çalışmanın yapılmasını isteyeceğiz. 

 
– Yoğun Bir Ziyaret Programı İçerisindesiniz, Köylerimizde Vatandaşların En Büyük Sıkıntısı Nedir ? 

 
Abdullah, şuanda çiftçimizin ekim işlerinin bitmesinde dolayı köylerimizde ki mevcut en büyük sıkıntı ulaşım, köy içi ve köy bağlantı yollarının kullanılmaz hale gelmesinden dolayı oluşan ciddi bir sıkıntı var. Son ilçe danışma meclisimizde mahalle temsilcisi bir ağabeyimiz çok güzel bir örnek verdi; "Sayın Başkanım Köy Yollarımız Tek pulluk ile sürülmüş tarla yolu gibi ne olur gelin halimizi bir görün" dedi. Herhalde bu insanımızın kendi diliyle anlatabileceği en güzel söylem oldu. Aynı zamanda bir diğer sıkıntıları da köylerde ki vatandaşlarımızın içme suyu olarak kullandığı suların kaynak başlarının hijyen açısından gerekli önlemlerin alınmadığı ile alakalı ciddi problemleri var. Bu konuyla alakalı olarak da büyükşehir belediyesi meclis üyelerimiz ile birlikte bir önerge hazırlığı yapıyoruz. Köy statüsünden mahalleye dönüşen bölgelerimizde gerekli temiz su, atık su ve alt yapıları tamamlanmamış olan köylerde su bedellerinin gerekli yatırımlar yapılana kadar alınmaması doğrultusunda olacak. İl Özel idaresi döneminde başlatılmış olan yatırımlar belediye tarafından tamamlandıktan sonra gerekli bedellerin alınmasından vatandaşımızın hiç bir sıkıntısı olmayacak. Ancak, yolu,suyu, alt yapısı bitirilmemiş mahallelerimizde bu tahsilatların yapılmasından bizlerde vatandaşlarımız kadar rahatsızız. "

 
-Süleymanpaşa İlçesinde Alt Yapısı Devam Eden Mahallelerde Belediye Tarafından Konut Sahiplerinden Yola Katılım Bedeli ücretinin toplanmasına vatandaşlar tepki gösteriyor. Siz Bu konuda ne düşünüyorsunuz ?

 
"Bildiğim kadarıyla son 5 senedir, bu konu Süleymanpaşa'nın sürekli gündeminde, yola katılım bedelleri ile alakalı olarak belediyelerin bu konuda tahsilat yapmama yetkisi var diye biliyorum. Yine biraz önce bahsettiğim konu gibi siz bütün yatırımlarınızı tamamlarsınız vatandaşı memnun edersiniz bu bedeli vatandaştan talep edersiniz ama şunu unutmayalım ki Süleymanpaşa belediyesi 100 küsur milyon bütçesi olan ve  borcu olmayan bir belediye. Büyükşehir belediyesi ise yaklaşık 600 Milyon TL bütçesi olan ve son dönemde sizlerinde bildiği gibi Başbakanımızın Edirne'de ki  İl Başkanları toplantısında açıklamış olduğu Büyükşehir Belediyelerine ilk 6 ay genel bütçeden kesinti yapılmayacağını belirtmiş olduğu gibi belediyelerimizin hiç bir maddi sıkıntısı yoktur. Tek sıkıntıları ellerinde ki bütçeyi düzgün kullanamamak. Dolayısıyla bu bedelleri vatandaştan tahsil etmeme yetkisini kullanmalarında bizce hiç bir problem yoktur. " 

 
– Yeni Sanayide ki Esnafımız ile Alakalı Olarak Sürekli Şikayetler Geliyor, Bu konuyla alakalı Düşünceleriniz Nelerdir ? 

 
"İsmi yeni ama yollarını gören kimse oraya yeni sanayi sitesi demez herhalde. Vatandaş olarak yeni sanayi sitesine aracınızı bakıma götürdüğünüzde sanayiden çıkmadan önce aracın ön takımlarını bizzat kontrol ettirmeniz gerekebilir. Büyükşehir belediye başkanımız Mart, Nisan ayı gibi yeni sanayi sitesinin tamamıyla yenileceğinin sözünü vermişti. Biz bu sözün takipçisi olacağız. Mart, Nisan ayı gibi bu konuyu tekrar gündeme getireceğiz. Bu süre zarfında orada ki esnaf ağabeylerimize ve kardeşlerimize Allahtan Sabır dilemekten başka elimizden hiç bir şey gelmiyor."

– Süleymanpaşa Belediyesinin Son Zamanlarda Uygulamış Olduğu Sosyal Projelerde, Sizin İl Sosyal İşler Birim Başkanlığınız döneminde ki yapmış olduğunuz projeler ile birebir benzerlik taşıyanlar var, Hayır Çarşısı Projesi gibi, Kitap ve
Oyuncak Kumbarası gibi, Siz Bu konuda neler düşünüyorsunuz ?

 
"Öncelikle şunu söylemeliyim ki Hayır çarşısı projemizi biz 2004-2009 yılları arasında ki AK Partili belediyelerimiz zamanında uygulanan bir projeden esinlenmiştik. Biz o günlerde yaptığımız  projelerle   vatandaşlarımızdan çok olumlu tepkiler aldık. Gerek kitap ve oyuncak kumbarası, gerekse hayır çarşısı projelerinin, ki ; ileride göreceksiniz ona benzer başka projelerimizi de uygulamaya sokacağız. Uyguladığımız projelerin Yerel belediyeler tarafından devam ettirilmesi bizim açımızdan mutluluk verici. Bu konuda Ekrem Beye teşekkür ediyorum. Hiç bir söyleme kulak asmadan daha önceden uygulanmış olmasına bakmadan, vatandaşa yarar sağladığına inandığı projeleri devam ettirdi. İnşallah ilerde Belediye meclisine vermiş olacağımız sosyal projeler ile alakalı önergeleri de uygulayarak vatandaşımızın ihtiyaçlarına cevap verir. Kendisinden sosyal projeler bazında çok daha farklı, çok daha fazla ihtiyaçlara cevap veren yeni projelerde beklemiyor değiliz. "

 
– Başkanım,  Geçtiğimiz gün bir projeniz ile alakalı bir duyum aldım. Yerel belediyelerde kullanılan Ağaç, Çiçek v.b çevre düzenlemesi ile alakalı olan bitkilerin köylerde ki vatandaşlarımız tarafından yetiştirilmesi ile alakalı bir projeniz olduğunu duyduk. Bu Projenizden bizlere bahseder misiniz ?

 
"Mağlumunuz olduğu üzere köylerimizde dar gelirli vatandaşlarımız var. Vatandaşlarımıza gelir sağlayabilmek amacıyla gerek büyükşehir gerekse ilçe belediyelerinin Çevre düzenlemelerinde kullandığı ağaç fidanlarının, çiçeklerin bir kısmının bu vatandaşlarımız tarafından yetiştirilerek belediyeler tarafından satın alınması ile bu vatandaşlarımıza  ek gelir sağlayacak bir proje. Önümüzde ki günlerde bu projeyi biraz daha detaylandırarak Belediye meclisine uygulanması doğrultusunda
önerge vereceğiz.  İnşallah bu proje belediyelerimiz tarafından kabul edilirse köylerimizde ki dar gelirli vatandaşlarımıza bir ekmek kapısı açmış olacağız."

 
– Çınarlı Mahallesinde gerçekleştirmiş olduğunuz bir kahve ziyaretinde Çiftçilere alternatif ürünler hakkında bilgilendirme konusunda çok ciddi çalışmalarınız var. Bu konuyu biraz açar mısınız ? 
 
 
"Bir çok konu üzerinde Ar-Ge birim başkanlığımız çalışmalar yürütmekte. Özellikle 620 bin dönüm işlenebilir tarım arazisi olan bir ilçenin elde ettiği ürün çeşitliliğini arttırarak İstanbul gibi yaklaşık 17 milyon insanın yaşadığı büyük bir pazara açılmak gerektiğine inanıyorum. Bu konuda gerek Tarım il müdürlüğümüz, gerek bakanlığımızdan alacağımız destekler ile çiftçimizi iyi yerlere getirmek ve kalkındırmak istiyoruz. Tabi burada büyükşehir belediye başkanlığımızın desteği de gerekmekte. Süleymanpaşa ilçemizde kurulacak olan yaş sebze-meyve hali ile çiftçimizin ürettiği ürünleri büyük pazarlara sunabiliriz. Bu konu ile alakalı bir an önce büyükşehir belediye başkanlığımızın çalışmalara başlaması gerekmektedir. İnanıyorum ki Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Albayrak, Şarköy, Hayrabolu, Malkara, M. Ereğlisi ve Süleymanpaşa ilçelerimizin ürettiği ürünlerin İstanbul'a daha rahat pazarlama noktasında yaş sebze ve meyve halinin yapımında gerekli desteği çiftçimize sağlayacaktır." 
 

– Son olarak mesleğiniz gereği  ilçenizde ki konut yapılaşması konusunda düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz ? 
 

" Son  10 yılda ilçemizde inşaat sektörü piyasanın lokomotifi haline geldi. İnşaat sektörünün yan kalemleri ile birlikte binlerce çeşit ürünle ve yüzlerce firma ile ilçe ekonomisine katkı sağlamakta. Şuanda ilçemizde konutların arsa maliyetleri çok yüksek, bir an önce ilçemizde ki imar planları gözden geçirilip sektörün hızlanması ile alakalı yani, arsa maliyetlerinin düşürülmesi ile alakalı çalışmaların yapılması gerekmekte. Birde mağlumunuz olduğu üzere ilçemizde deprem öncesinde yapılmış olan binlerce konut mevcut. Yavuz Mahallesi, Aydoğdu mahallesi, Çınarlı mahallesi öncelikli olmak üzere sosyal alanları ile, otoparkları ile deprem yönetmeliğine uygun insanlarımızın daha rahat yaşayabileceği  kentsel dönüşüm projelerinin belediyeler tarafından bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bu konu Belediyelerin önceliği içerisinde olmalı ama maalesef 9 ay gibi süre içerisinde belediye başkanlarımızın hiçbirinde bu konuyla alakalı yapılan bir çalışma duyamadık. Özellikle kendilerinden istirham ediyorum. Bu konu ivedilikle değerlendirilmeli, konuyla alakalı STK'lar ile bir araya gelinip acil olarak bir yol haritası çizilmeli."

 
– Son Olarak Söylemek İstediğiniz bir konu var mı ?
 

"Önümüzde genel seçimlerimiz var, vatandaşımızın özellikle Yeni Türkiye yolunda sesimizi duyurabilecek, vatandaşın sorunlarına hakim, vatandaşın derdi ile dertlenebilecek kadrolara yani, AK kadrolara  ihtiyacı var. Son 9 ay da yerel yönetimler sayesinde çektikleri sıkıntıları göz önüne alarak genel seçimlerde CHP li idarecilere gerekli cevabı vereceklerine inanıyorum. Âyinesi İştir Kişinin Lafa Bakılmaz "