ONLARIN ELLERİNDE CAN BULUYOR

ONLARIN ELLERİNDE CAN BULUYOR

Yayınlama: 11.11.2013
479
A+
A-

 

 

KÖYLÜ KADINLAR TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARIYOR

 

Tekirdağ'da 2000 yılından beri sürdürülen, (Heraion-Teikhos) Antik Kenti'nde ellerinde kazma kürek çalışan köylü kadınlar tarihi gün yüzüne çıkarıyorlar.


<iframe width="640" height="360" src="http://webtv.hurriyet.com.tr/embeds/embedcode.aspx?vidid=56759&width=640&height=360" frameborder="0" allowfullscreen="false"></iframe>

 

Merkeze bağlı Karaevli köyünde 13 yıl önce başlatılan (Heraion-Teikhos)  Antik Kenti kazı çalışmaları Namık Kemal Üniversitesi Fen -Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik başkanlığında devam ediyor. Neşe Atik kazı alanında çalışan yaklaşık 30 kadar köylü kadın için, “Onlar tam bir arkeolog gibiler “ tabirini kullanıyor.


45 TL YEVMİYE İLE ÇALIŞIYORLAR


Tekirdağ'a yaklaşık 10 kilometre mesafedeki Kara evli mevkideki antik kentte, 2000 yılından bu yana yapılan kazı çalışmalarında ilk günden beri kazı çalışmalarına katılan köylü kadınlar tarihi gün yüzüne çıkarıyor. Ellerinde mala ve kazı süpürgeleriyle, 13 yıldır tarihi gün yüzüne çıkaran kadınlar, hem insanlık tarihinin gün yüzüne çıkmasına katkı sağlıyorlar hem de aldıkları 45 TL yevmiye ile aile bütçesine katkı sağlıyor.


BULDUKLARI HER PARÇADA MUTLU OLUYORLAR


Namık Kemal Üniversitesi Fen -Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik, Antik çağda bugünkü Trakya, Bulgaristan ve Yunanistan'ın kuzeyinde yaşamış, M.Ö. 4. yüzyılda Büyük İskender'in topraklarını ele geçirmesiyle asimile olmuş Trakların tarihini toprak arasından çıkaran kazı ekibinde görev alan köylü kadınların  yaptıkları bu hassas iş onarı çok heyecanlandırıyor,  Ellerinde mala, kazı süpürgesi ve küreklerle, kayda değer bir eser bulduklarında sevinçten havalara uçtuklarını söyledi.



2000 yılından bu yana kazı çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Namık Kemal Üniversitesi Fen -Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik, şu anda kazı çalışmalarını sürdürdükleri alanın çok büyük bir  Trak kenti olduğunu ve bu Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi.


Yaptıkları çalışmanın Traklara ait ilk şehir kazısı olduğu bilgisini veren Atik, “Bizim kazılarımızın amacı milattan önce 3 yüzyıla kadar tüm kültür katmanlarını ortaya çıkarmak. Bu kazı çalışmaları ile Trak tarihine ışık tutmak istiyoruz. Bütün Trakya’da Trak şehirleri var ama Türkiye’de yürütülen Traklara ait ilk şehir kazısı bu. İlk defa bir Trak şehrini yavaş yavaş açığa çıkartıyoruz. Trakların medeniyetine ışık tutuyoruz.” dedi.



Köylü kadınların kazı alanında kendilerini geliştirdiğini aktaran Atik, “İşçilerimiz övülmeye değer. 2000 yılından beri aynı işçilerle çalışıyoruz. Çok titiz çalışıyorlar. Her biri birer arkeolog oldu artık. Köy hayatından gelen deneyimlerinde de istifa ediyoruz. Sapla samanla kili yoğurarak taşları onarım işlemini çok iyi yapıyorlar.” dedi.


KAÇAK KAZI YAPANLAR ALANI TAHRİP ETMİŞLER


Namık Kemal Üniversitesi Fen -Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’nın burayı ziyaretinden sonra çalışmaların basında yer alması ile birlikte, Antik kenti duyan bazı kaçak kazı yapanların 2000 yılından beri yaptığımız ve ortaya çıkardığımız bazı yerlere ciddi hasarlar verdiğini tespit ettik. Bu yıl çalışmalarımızı daha çok hasar gören bu noktaları restorasyon yapmaya ayırdık diye konuştu.


Atik, şu anda kazı alanını korumak için bekçi tahsis edildiğini ancak bekçinin bulunmağı dönemde korumasız kalan Antik Kent’in definecilerin ve kaçak kazı yapanların bilinçsizce yaptıkları kazılar sonucu ciddi hasar gördüğünü sözlerine ekledi.

Ruhan YALÇIN