Sosyal Sorumluluk Projesine Destek Bekliyor !

Sosyal Sorumluluk Projesine Destek Bekliyor !

Yayınlama: 23.08.2022
380
A+
A-

Dünyadaki gençleri, sürdürülebilir tarım, sağlıklı beslenme ve iklim değişimi konusunda bilgilendiren ve projeler gerçekleştiren PIE  INITIATIVE platformu kapsamında çalışma yürüten 16 yaşında ki Daniel Neşet Farzinpour, Türkiye’deki gençlerden ve okullardan ‘Bahçeden Topla’ kampanyasına destek olma çağrısında bulunuyor.

Fiziksel olarak ürün toplayarak,  taze meyve ve sebzelerin, ihtiyaç sahibi ailelere ulaşmasının hedeflendiği proje ile gençlerin farkındalığını arttırarak, ihtiyaç sahiplerine de taze ürünler gönderilmesi amaçlanıyor.

2020 yılında A.B.D’nin en zengin şehirlerinden biri olan Los Angeles’ta ortaokulda okurken sınıf arkadaşlarının çoğunun aç olduğunu, tek yedikleri öğünün ise okulda verilen yemek olduğunu öğrenen Daniel Neşet Farzinpour, gençlerin aç kalmaması için ne yapabilir düşüncesiyle  başlattığı ‘Bahçeden Topla’ projesini, Trakya’da çiftçilikle uğraşan anne tarafındaki akrabalarının desteğiyle, Trakya’dan başlamak üzere Türkiye’de de diğer liseli gençlerle hayata geçirmek istiyor.

9 yaşından bu yana çeşitli sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiren Daniel Neşet Farzinpour, iklim değişikliği, sağlıklı beslenme ve sürdürülebilir tarımla ilgili farkındalık oluşturmak ve projeler geliştirmeyi amaçladığını kaydetti.

2006 yılında Los Angeles’ta dünyaya gelen, üç buçuk yaşında İstanbul’a taşınan ve ortaokul 7. sınıftan itibaren ise Los Angeles’ta eğitimini sürdüren Daniel Neşet, anne tarafından yüzyıllardır Trakya’da tarım yapan bir aileden gelmesinden dolayı sağlıklı beslenme, sürdürülebilir tarım, çevrecilik ve sosyal sorumluluk alanlarına ilgisi olduğunu belirtti.

Bahçenden Topla projesinin ortaya çıkış hikayesini paylaşan Farzinpour, ortaokulda arkadaşlarının okulda verilen tek öğünle beslenebildiklerini öğrendiğinde bu durumdan etkilendiğini ve projeyi gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Los Angeles gibi ılık iklimli bir şehirde bahçelerin, yolların meyve ağaçlarıyla dolu olduğunu aktaran Farzinpour; “Ev sahipleri meyvelerin hepsini toplayamıyorlar, çoğu yerlerde çürüyordu.Arkadaşlarım ile bu ürünleri toplama projesi başlattık. Merdivenler alındı, ev sahipleriyle konuşuldu ve bayağı portakal, limon, erik, avokado, marul gibi ürünleri topladık. Daha sonra bütün bu ürünler, Nourish LA dayanışma derneğinin her pazar günü kurulan ve ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtılan pazarlarına taşıdık. Şu anda okuduğum Harvard-Westlake Lisesinde de bu projeyi sundum ve kabul ettiler. Yılda 4 kere bütün okul seferber olacak. Böylelikle gençler hem fiziksel olarak ürün toplamış olacaklar hem de bu taze meyve ve sebzelerin kendileri gibi gençlere, ihtiyaç sahibi ailelere gittiğini görmüş olacaklar. Ürünler çürümekten kurtulacak, gençlerin farkındalığı artacak, ihtiyaç sahipleri de taze ürünlerle beslenmiş olacaklar” dedi.

Gençler için global bir platform olarak hayata geçen PIE platformunun Türkiye’de de ortaklaşa projeler yapabileceği gençleri ve okulları aradığını sözlerine ekleyen Farzinpour, “P.I.E İngilizce’de ‘ParticipateInspireEngage ve Exchange’ anlamına geliyor, Türkçe’de de ‘Paylaşma, İlham, Etkileşim’ olarak aynı anlamı taşıyor.

PIE platformunun amacı gençlerin sağlıklı besinlere ulaşmasını sağlarken aynı zamanda tabağımıza gelen yemeklerin nasıl ekildiği, biçildiği ve bizlere ulaştığını da öğretmek. Yemek, tüketim, sağlık, tarım, çevrecilik, bunların hepsi aslında birbirleriyle ilintili” şeklinde konuştu.

PIE platformunun hem Türk ve yabancı danışmanları olduğunu hem de giderek büyüyen öğrenci ‘elçileri’ ile ufak projelerin bile etkili olduğunu sözlerine ekleyen Farzinpour,   Los Angeles’ta başlayan ‘Bahçelerden Toplanan Ürünler’ projesiyle kanıtlandığını kaydetti.

Çok kolay gibi görünse de birçok detayı olan projenin bütün bilgilerinin PIE Platformunda mevcut olduğunu dile getiren Farzinpour;“Bu bilgileri paylaşmak, dünyanın değişik yerlerinden gençleri sanal ortamda bir araya getirmek hedefimiz. Değişik ülkeler ve kültürlerden gelen gençlerin arasında diyalog kurmak çalışmanın en önemli unsurlarından biri. Sosyal medya ile küçülen dünyada geleceğimiz ile ilgili ortak problemleri çözmek gençlere düşen önemli bir görevdir” ifadelerini kullandı.

Temmuz ayında Trakya’da araştırma yolculuğuna çıkarak, çiftçilerle tanıştığını aktaran Daniel Neşet Farzinpour, Edirne’de pulluksuz tarım yapan Begonia Rodriguez ve Barbaros Vardar ile konuştuğunu ve özellikle iklim değişiminin tarım üzerindeki etkisini, yakın gelecekte dünyadaki tarım arazilerinin çoğunun işlevini yitireceğini anladığını kaydetti.

ÇİFTÇİ KADAR TÜKETİCİ DE BİLGİLENMELİ

Ne yazık ki hem Türkiye hem de dünyada yaşayan çiftçilerin çoğunun bu konuya duyarsız olmasının endişe verici olduğunu söyleyen Daniel Neşet Farzinpour, şunları aktardı:“Gençlerin farkındalık kazanması önemli. Edirne’den sonra Tekirdağ’da da tarlaları gezdim ve bu sefer dayım Ertuğrul Karaevli ile bu konuları tartıştık. Kuraklığın sürmesi durumunda yakın zamanda Trakya çiftçilerinin de minimum pulluklu tarıma geçmelerini söyleyen dayım ise başka önemli bir konuya değindi. Çevremizi, dünyamızı, sağlığımızı korumamız için sadece çiftçilerin farkındalığının artması yetmez, tüketicinin de tutumunu değiştirmesi gerekir. ‘Hem her tarafı düzgün, şekli yuvarlak, rengi kıpkırmızı elma iste, hem de çevreci ol’ zamanı geçti artık. Tüketici de eğer iklim değişikliğini düşünüyorsa o zaman mükemmel ürün istemeyecek. Bütün bu araştırmalardan sonra gençlerin, tüketicinin, çiftçilerin, politikacıların bilgilenmesi için 2023’ün yazında sanal bir konferans düzenlemek PIE platformunun yeni hedefi. Türkiye’deki gençlerden ve okullardan ‘Bahçeden Topla’ kampanyasına katılmalarını ve de 2023’te gerçekleşecek olan PIE Konferansına destek vermelerini istiyoruz”

Sosyal sorumluluk alanında gençlerin daha aktif olması gerektiğini vurgulayan Daniel Neşet Farzinpour,  2016 yılından bu yana çeşitli projeler ürettiğini ve farkındalık oluşturmak istediğini dile getirdi.

Türkiye’de yaşadığı dönemde 3. sınıf öğrencisiyken sokakta dilenen çocukları görüp etkilendiğini ve onlara yardım etmek için bir video hazırlayarak, çocuklara destek amaçlı yardım toplamaya başladığını belirten Farzinpour,  “Videoyu İstanbul’daki okulumda göstererek, arkadaşlarımı ikna ettim ve yardım topladım. Daha sonra kekler, kurabiyeler satarak daha fazla para toplayıp, bunları Tekirdağ’da ki bir akrabamın yaptırdığı Kâmil Korkmaz Zafer İlkokuluna getirip teslim ettik. Bu okulda okuyan çocukların müsamere ve folklor gösterileri için kıyafet almalarına katkıda bulunduk. Bu şekilde başlayan sosyal sorumluluk anlayışı, spora, sağlıklı beslenmeye, aileden gelen tarıma olan ilgimle pekişti” ifadelerini kaydetti.