SELEB’in Yapımı TORSAB’a Mı Bağlı !

SELEB’in Yapımı TORSAB’a Mı Bağlı !

Yayınlama: 11.06.2020
1.120
A+
A-

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, Tekirdağ Organize Sanayi Bölgesi (TORSAB) projesi ile ilgili İdare Mahkemesi tarafından verilen durdurma kararına karşılık itiraz haklarını kullandıklarını bildirdi.  Günay, mahkemenin TORSAB ile ilgili kararına göre,  Süleymanpaşa Ekolojik lojistik Endüstri Bölgesi (SELEB) projesiyle ilgili çalışmalara başlanacağını kaydetti.

Süleymanpaşa İlçesi Nusratlı Mahallesinde kurulması planlanan TORSAB projesi, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası tarafından, verimli tarım arazilerine yapılacağı gerekçesiyle açılan dava sonucu durdurulmuştu. Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararını bozması ile İdare Mahkemesi’nde tekrar görülen davada, bölgenin birinci derece tarım toprakları olduğu gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı alındı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, İdare Mahkemesi’nin kararına karşılık itiraz haklarını kullandıklarını söyledi.

TORSAB ile ilgili gelişmelere istinaden SELEB’e yönelik çalışmaların olacağını belirten Günay, “  2012 yılında kurucusu olduğumuz TORSAB’ı ya biz anlatamadık yada anlattık ama bizi anlamak istemediler. Bizim dışımızda gelişen bazı kutuplaşmalar, siyasi görüşler olabilir. Proje, birçok sebepten linç edildi. Aslında çevresel tüm kuralların uygulandığı, mimaride, planlamada çok üst standartların uygulandığı bir projeydi. Fakat bir şekilde bu projeye engel oldular. En son Danıştay’dan dava geri döndü ve İdare Mahkemesi’nde görüşüldü. İdare Mahkemesi’nden çıkan sonuç da negatif oldu. Biz de Danıştay’a bir üst mahkemeye tekrar itiraz hakkımızı kullanıyoruz. Bu proje olmaz ise biraz daha genişletilmiş, detaylandırılmış ve yetkili kurumların da rıza gösterdiği, 5 kamu kurumunun ortaklaşa imzaladığı protokol kapsamında SELEB ile ilgili çalışmalara başlayacağız”dedi.

SELEB’in, TORSAB’ın olduğu bölgeye planlandığını aktaran Günay; “İktisatta altı, yedi tane önemli unsur vardır. Ulaşım, altyapı, hammadde temini ile alakalı kolaylıklar falan. Bunlar olmadan bir sanayi tesisi, bu şartlar haiz olmadan oluşabilir mi? Oluşamaz. Herkes cebindeki parayla en iyisini almaya çalışır. Bir tüketici cebindeki parayla en iyi evi almak ister. Bir sanayici de yapacağı yatırımla alakalı dünya standartlarına uygun, ulaşım, altyapı, hammadde temini gibi birçok konuda neresi lokasyon olarak cevap veriyorsa, orada olmayı arzu eder.Bugün salgının yaşandığı, yatırımla alakalı herkesin acaba mı? diye aklında soru işareti olduğu bir dönemde; alalım başka bir yere götürelim. Biz, bunu kuruyoruz diyelim. Başarılı olamayız”şeklinde konuştu.

“TORSAB’A KARŞI ÇIKANLAR SELEB’İ NEDEN İMZALADI”

Tekirdağ Valiliği, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Süleymanpaşa Belediye Başkanlığı,  Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası, Trakya Kalkınma Ajansı olmak üzere  2019 yılında SELEB ile ilgili protokol imzalandığını hatırlatan Günay, şunları kaydetti: “Üzüldüğüm taraf şu; 2014 yılında Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak, TORSAB’a karşı çıktı. Geçen yıl SELEB’e imza attı. O gün ki Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat da TORSAB’a karşı çıktı. Köye gitti, vatandaşa bu projenin onları tehdit ettiğini, bölgeye sıkıntı vereceğini, çevresel etkiler olacağını söyledi. Peki, 2019 yılında bu protokole neden imza attılar. O gün karşı çıkan belediye başkanlarımız 2019 yılında SELEB’e niye imza attılar. Belediyeler ticari hayatın da sosyal hayatın da gelişmesine katkı sağlar. Şehirde yaşayan insanların yüksek yaşam standardı için çalışmalar yapar. Kamusal anlamda yapılan bu çalışmalara insanların inanması, güvenmesi gerek. Meslek odalarının yaptıkları çalışmalara önem vermek gerekir.”

Haber – Serap CÖMERTOĞLU İŞCAN