Salgında Başa MI Dönüldü ?

Salgında Başa MI Dönüldü ?

Yayınlama: 20.08.2020
385
A+
A-

Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Gamze Varol, Covid-19 vakalarında ki artışın endişe verici olduğunu ve normalleşme süreci ile birlikte neredeyse başlanılan yere geri dönüldüğünü kaydetti. Tekirdağ’da hiç vaka görülmeyen bölgelerde yeni vakalara rastlandığını söyleyen Varol, dikkatli olunması gerektiğine ilişkin uyarılarda bulundu.Varol, sonbaharda ortaya çıkması beklenen mevsimsel grip salgınının, pandemi yönetimini güçleştirebileceğine de dikkat çekti.

Normalleşme süreci ile Covid-19 vakalarında yaşanan artışa ve sürece ilişkin açıklamalarda bulunan Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Gamze Varol, “Ülkemizde ve ilimizde son dönemlerde giderek artan COVİD-19 vakaları bir bilim insanı ve meslek odası yöneticisi olarak beni endişelendiriyor. Aslında bu durum, günlük vaka sayısı 1000’in altına indi diyerek 11 Mayıs’ta başlatılan ve “normalleşme” olarak nitelendirilen yeniden açılmanın aslında erken olduğunun işaretini veriyor. 11 Mayıs, 1 Haziran, 1 Temmuz hepsi kritik tarihler. Vaka sayılarımız ve vefat eden vatandaşlarımızın sayısı düştü derken giderek artan olgu sayıları; bilim insanları, meslek odaları ve uzmanlık dernekleri ve sayın Sağlık Bakanının  maske, fizik mesafe ve hijyen kuralları uyarısının yetersiz kaldığını gösteriyor” dedi.

Tekirdağ’ın salgınla mücadelede örnek gösterilen bir il olduğunu fakat normalleşme süreci ile birlikte yazlıkçıların gelmesi, bayram, düğün ziyaretleri, eğlence tarzı etkinliklere katılım sağlanması, fiziki mesafe ve maske kullanımına özen gösterilmemesi sonucu vaka yoğunluğunda artış yaşandığını aktaran Varol, “Üzülerek diyebilirim ki neredeyse başladığımız yere geri döndük. Hiç vaka görülmeyen bölgelerimizde vakalar görülmeye başladı. Dikkatli olmalıyız. Çünkü pandemi mücadelesi tek seferlik değildir, kesintisiz olmalıdır. Her bölge, il hatta ilçe kendine özgü özelliklere sahiptir. Ülke genelinde her bölgeye her ile uyan tek bir geçiş stratejisi bizi yanlışa götürür” şeklinde konuştu.

YEREL ÇÖZÜM ÖNERİLERİ GELİŞTİRİLMELİ

Gelinen noktada Türkiye’de doğrulanmış olgu sayılarındaki artışın, yeniden açılmanın erken olduğuna dair önemli bir uyarı olarak kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Varol, “İller arasındaki farklılıkların nedeni araştırılmalı ve nedene özgü yerel çözüm önerileri geliştirilmelidir. Veri paylaşımı şeffaf olmalı ve bilim insanları ile ortak çalışmalara açık olunmalıdır. Salgın yönetimi halkın bireysel sorumluluğuna bırakılamayacak denli önemli bir konudur bu nedenle karar vericiler salgınla mücadelede edecek istek, irade ve yeterliğe sahip olmalıdırlar. Sağlık çalışanları canla başla canları pahasına çalışırken; yerel ve aşamalı, bilimsel verilerin doğru analizi ve uygun zamanlı gevşemelere gereksinim var” ifadelerini kullandı.

GRİP SALGININA DİKKAT

Salgının birinci dalgasının halen devam ettiğini belirten Varol, sonbaharda ki mevsimsel grip salgınına karşı da uyarılarda bulundu. Sonbaharda ortaya çıkması beklenen mevsimsel Influenza (grip) salgınının pandemi yönetimini güçleştirebileceğine dikkat çeken Varol, şunları kaydetti:“Okulların açılması, mevsimsel Influenza’nın etkisini vb. durumların da gözetilerek hazırlıkların yapılması (aşı, eğitim vb.) gerekmektedir, nitelikli kişisel koruyucu ekipmanların şimdiden sağlanması özellikle risk grupları ve sağlık çalışanları için yaşamsal önemdedir. Salgın yönetiminin öncelikli ve bilimsel bilgiye dayalı olarak, ekonomik kaygılar ve popülist politikalar gölgesinde kalmadan, ayrımsız insan odaklı olması ve toplumun sağlığı başta olmak üzere bütün insani ekonomik ve sosyal gereksinimlerinin sosyal devlet anlayışıyla karşılanacağı adımları içermesi gereklidir diyorum ve buradan hem bir bilim insanı hem de tabip odası yöneticisi olarak pandemiden ancak birlik olursak başarıyla çıkabileceğimizi anımsatıyorum. İlimizde salgın yönetiminde ve pandeminin herhangi bir sürecinde görev alan meslektaşlarıma ve tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ediyorum. Daha çok yolumuz ve birlikte çok yapacak işimiz var”

Haber: Serap Cömertoğlu