Sahil Büyük Tehlike Altında !

Sahil Büyük Tehlike Altında !

Yayınlama: 28.12.2019
539
A+
A-

Sivil Toplum Kuruluşları Birliği, şehirdeki limanların etkilerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Ceyport limanına yapılması planlanan likit tank çiftliği ve Yat Limanı’nın Süleymanpaşa’nın  aleyhine olacağı ve  halkın denizle bağlantısının kopacağına dikkat çekti.  AK Parti’li ve CHP’li çoğu milletvekilinin de bu duruma onay vermediği dile getirilen toplantıda, tüm siyasilerle görüşüleceği ve kamu yararının gözetileceği kaydedildi.

Sivil Toplum Kuruluşları Birliği, Tekirdağ Büyükşehir Gazeteciler Derneği’nde  limanların çalışmaları ve şehre yönelik oluşabilecek etkilerine ilişkin basın açıklaması yaptı.

 

 

Sivil Toplum Kuruluşları Birliği adına ilk konuşmayı gerçekleştiren Muzaffer Doğan, Süleymanpaşa sahiline çok büyük bir tehlikenin geldiğini ifade ederek, mevcut limanlarda yapılması planlanan çalışmaların ve Yat Limanı’nın şehri olumsuz etkileyeceğini kaydetti.

BÖLGEYE GİRİŞ ENGELLENECEK

Yat limanı’nı alan şirketin, limanı eski iskeleye kadar genişletmek istediğini aktaran Doğan, “Bu, sahilin eski limana kadar olan alanının kapatılması demek. Genişletmenin haricinde dolgu alanda yapılmak isteniyor. Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nin önündeki alana kadar dolgu saha yapılmak isteniyor. Bunun nedeni de dolgu alanın binde 8’ine inşaat yapılabiliniyor.TEKİR’a gibi bir alışveriş merkezi ve bir otel yapılması düşünülüyor. Güvenlik gerekçesiyle de tel örgü çekilecek. İnsanların bölgeye girişi engellenecek. Bu kabul edilebilecek bir durum değil.  Bu kabul edilirse halkın sahil ile olan ilişkisi kesilecek. Bunu kabul edersek bugünümüze ve geleceğimize kötülük yapmış oluruz” dedi.

“TEKİRDAĞ İÇİN BÜYÜK BİR TALİHSİZLİKTİR”

İkinci problemin ise CEYPORT limanı olduğunu söyleyen Doğan,  “Şu anda 110 bin metrekarelik  alanı doldurmak  ve kimyasal tanklardan oluşacak bir çiftlik kurmak isteniyor. Bu tankların yüksekliği ise 16 metre olacak. Toprak Mahsülleri Ofisinin yüksekliği 30 metre civarında. Yapılmak istenen  onların yarısı kadar olacak. 36 tane tank çiftliği yapılması planlanıyor. Likit kimyasallar kontrol edilemediği zaman, denize boşaldığında deniz büyük zarar görecek, kirlenme artacak. Patlayıcı ve kritik hallerde çevre büyük zarar görecek. Fay hattı bize çok yakın. Depremle oluşabilecek bir tehlikede yerle bir olacak ve etrafa yayılan kimyasallar, denizi 30-40 yıl kullanılamayacak hale getirecek. Gölcük’te yapılan sahil düzenlemesi, depremde yerle bir oldu. Deprem, hepsini geri aldı. Bu kadar dolgunun ve likit tanklarının yapılması Tekirdağ için büyük bir talihsizliktir” şeklinde konuştu.

Siyasilerin de duruma karşı olduklarını aktaran Doğan, “Çoğu siyasi parti vekillerinin de bu durumu çok onaylamadığını öğrendik. Meclis Başkanı ve Tekirdağ Milletvekilimiz Mustafa Şentop’un Yat Limanına sıcak bakmadığını öğrendik.  Tüm milletvekillerimizle de ayrı ayrı görüşeceğiz  ve öğreneceğiz. Hepsini bir araya toplayıp, bir karar çıkacağını düşünüyoruz” sözlerini kaydetti.

YER TERCİHİ YANLIŞ

Sivil Toplum Kuruluşları Birliği üyesi Cemal Polat da konuşmasında,  limanların şehrin dışında  başka bir yerde olması gerektiğini, yanlış yer tercihi yapıldığını söyledi.

Tekirdağ’ın bir kimlik kazanması ve kültür, turizm şehri olabilmesi yaşam alanlarını arttırmak için sahil bandının geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Polat, “Marina buna ket vurmaktadır. Var olan alanın içinde yeni bir alan yaratmak isteniyor. Mevcut doldurulabilecek mi  ki yeni alan isteniyor. Etrafı da güvenlik gerekçesiyle tel örgüyle kapatılacak, insanların bölgeye girişi engellenecek.  Bizim isteğimiz eski limanın yanındaki balıkçı barınağının, mevcut yat limanına taşınıp, yapılması planlanan marinanın da Beyazköy’den ileri, şehrin dışında bir yere yapılması. Bu plan değişikliğiyle yapılabilecek bir şey” ifadelerini kullandı.

KAMU YARARI GÖZETİLMİYOR

Likit tank çiftliği ile ilgili de konuşan Polat, şunları kaydetti:  “CEYPORT limanın dolgu alanı 2016 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmış ve belediyelerde bunlara itiraz etmemişler, dava açılmadığı için karar kesinlikle onaylanmış. Üst yapı için ise onaylanan bir ÇED yok.  Üst yapıya ne konulacağı sonradan belirlenecek. Likit tank çiftliklerinde tankerlerle gelenler 16 metrelik 36 adet silolara boşaltılacak. Gaz hariç her türlü şey olabilir. Bunların, boşaltılması, tankerlerin yıkanması ile oluşacak kirli sular ve denize giden atıkların, katı atıkların buradan verileceği görülüyor. Bir proje yapılacağı zaman taraflarla olan sözleşmeler, belgeler  olmalı. TESKİ ile yapılan bir anlaşma var mı? yok. Dolgu alan yapılırken nereden gelecek dolgu toprağı, bunlar da yok. Bununla ilgili itirazlarımızı yaptık. Burası kentin ana merkezi. Burada ki çalışma yaşam alanlarını etkiliyor.  Hem karada hem denizde ki yaşamı olumsuz etkiliyor. Denizde balık türü kalmadı böyle giderse balıkçılar balık tutamayacak. İnsanlar deniz, gezme ve dinlenme açısından çok fazla Süleymanpaşa’yı tercih etmiyor. CEYPORT ve Yat Limanı kamu yararını gözetmiyor. Süleymanpaşa sahili büyük tehlike altında”

Toplantıda, Sivil Toplum Kuruluşları Birliği üyeleri, Bedia İlerler, Cemal Polat, Muzaffer Doğan, Şenay Becerikli, Serçin Deneri, Fahrettin Özzade ve basın mensupları yer aldı.