Pandemi Mi Deprem Mi? Bedelini Kim Ödeyecek !

Pandemi Mi Deprem Mi? Bedelini Kim Ödeyecek !

Yayınlama: 13.08.2020
303
A+
A-

Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün güçlendirme çalışmaları kapsamında 16 okulun başka okullarla birleştirileceğini duyurması, endişe yarattı. Pandemi sürecinde sosyal mesafenin önemli olduğuna dikkat çekilirken, 32 okulun örencilerinin birleştirilmesi ve okullarda ki deprem riski velileri de kaygılandırdı.  Eğitim İş Tekirdağ Şube Başkanı Hüseyin Eren ise “Pandemi tehlikesine göre yoğunluğu azaltmamız, seyrelti yapmamız gerekirken, yoğunluğu iki katına çıkarıyoruz. Deprem mi pandemi mi?” diyerek durumu eleştirdi. 2013 yılında tahkikler yapıldığını ve o günlerde raporun sonuçlarının halktan gizlendiğini, dönemin Milli Eğitim Müdürü’nün de durumdan rahatsız olduğunu söyleyen Eren, çocukların tehlikede olduğunu kaydetti.

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle Mart ayında kapatılan okullar, 31 Ağustos’ta uzaktan eğitim ile 21 Eylül’de ise öğrencilerin okullarda ders başı yapması ile başlayacak.  Bu süreçte öğrencilerin birbiriyle teması ve salgını etkileme boyutu tartışılırken, güçlendirme kapsamında 16 okulun birleştirilmesine ilişkin karar ise endişe yarattı.

Sosyal medya platformlarından duruma tepki gösteren bazı veliler, daha önce neden müdahale edilmediğini sorarken, “Mart ayında okulların kapanması ile çalışmalar başlasa şu ana kadar neredeyse biterdi. Çocuklarımızı normalde okula nasıl götüreceğimizi düşünürken, daha kalabalık sınıflara nasıl sokacağımızı düşünüyoruz. Üstelik yıllardır deprem açısından güvenli olmayan okullarda okumuşlar. Bu kadar düşüncesizlik olmaz. Deprem riskli okullarda okuduklarına mı yoksa pandemide kalabalıkların içerisine girip eğitim almaya çalışmalarına mı üzülelim” ifadelerine yer verdiler.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Eğitim İş Tekirdağ Şube Başkanı Hüseyin Eren ise, yıllarca deprem tehlikesinin gereğinin yapılmadığını Tekirdağ’da 21 yılın boşa geçtiğini söyledi.

ESKİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNÜN UYKULARI KAÇMIŞ

Bu yıl sadece Süleymanpaşa’da 16 okulun güçlendirmeye alındığını aktaran Eren,  “32 okulun öğrencileri 16 okula sıkıştırılacak. Pandemi tehlikesine göre yoğunluğu azaltmamız, seyrelti yapmamız gerekirken yoğunluğu iki katına çıkarıyoruz. Deprem mi pandemi mi? Sorumlusu kim? Tabi ki başta bakanlık ve siyasî iktidar. Düşünün 16 okul. Tüm ilde güçlendirme yapılan okullardan daha fazlası ise beklemededir. Bir o kadar da güçlendirme yapılan okullar da var. Demek ki yıllardır en sevdiğimiz varlıklarımızı çürük binalarda tutmuşuz. Eski milli eğitim müdürü 2013 yılında zona çıkarmış geçmiş olsuna gitmiştim. Sizi ne bu kadar üzdü diye sorunca, ‘uykularım kaçıyor Hüseyin Bey, karot raporunu görünce uyuyamıyorum” demişti. Ben de o günlerde çıkın halka anlatın bunları demiştim ama bu mümkün olmadı” dedi.

GÜÇLENDİRMEDE EKSİKLİKLER VAR

Deprem güçlendirmesi konusunda eksiklikler olduğunu vurgulayan Eren, “Tekirdağ’da 241 okul için 2013 yılında 2007 deprem yönetmeliğine göre tahkikler yapıldı. O günlerde raporun sonuçları halktan gizlendi. Hangi okulların risk altında olduğu güçlendirmeye alınınca ortaya çıktı. Onaylanan güçlendirme projelerinden 21 okulun güçlendirme onarımı 2007 deprem yönetmeliğine göre tamamlandı. Tamamlandığında da yeni ,’Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ 2018 yılında çıktı. 1 Ocak 2019 da yürürlüğe girdi. Dolayısı ile daha önce güçlendirme için yapılan projeleri yeni yönetmeliğe göre revize etmek gerekiyordu. O da son bir yılda tamamlandı. Bir de bu ihmali diğer ilçeleri de katarak düşünürseniz sorunun boyutunu daha iyi anlarsınız. Bir ayrı paragraf da yapım hızına ayırmak istiyorum. Öncelikle güçlendirme için ayrılan ve gönderilen para için teşekkür ediyorum. Ancak bu iyi niyet çok geç harekete geçti. 1999 da olan deprem sonrasında çıkarılan karot raporları da geç kalmıştı. Bu raporlardan sonra 6 yılda toplam 21 okul güçlendirmeye alınmıştı. Bu rakam da çok azdır. Az olduğu geçen yıl Silivri depreminden sonra idrak edildi. Daha önce de yazdığım gibi hiç görmediğimiz boyutta bir telaş var bu konuda”  ifadelerini kullandı.

BEDELİ BU İLİN ÇOCUKLARI ÖDEYECEK

Gelinen noktada koronavirüs sürecinde öğrencilerin güçlendirme yapılan 16 okula sıkıştırılacağını aktaran Eren, şunları kaydetti:“Bugün için gelen paranın tüm güçlendirmeye yetecek boyutta olduğu ancak en az yarısının programa alınmadığını görüyoruz. Bunun nedeninin de yeterli kontrol mühendislerinin kamu alanın da istihdam edilmediği için olduğunu biliyoruz. Benim bildiğim Çevre ve Şehircilik müdürlüğünde eleman sıkıntısı nedeniyle okullar parça parça güçlendirmeye alınıyor. Oysa Tekirdağ büyük şehir oldu ve hızla büyüyen bir il. Siyasî iktidarı yeterli kadro atamasını yapmamakla suçluyorum ve bu açığın bir an önce tamamlanmasını talep ediyorum. İhale süreçleri bıktırıcı yavaşlıkta ilerlemektedir. Tabi ki burada müteahitlerin baskısı ve taleplerini anlatmayacağım ama bir örnekle bu arkadaşların önemine değinmek istiyorum. 2003 yılında yapılan bir okulumuz var Hürriyet mahallesinde. Şimdi güçlendirmeye alındı. Bu okulun karot raporu ibretliktir. Hazır beton kullanılmasına rağmen betonda sorun büyüktür. Bunu yapan ne müteahit ne teslim alan yetkililer bellidir. Hesap sorma kültürümüz gelişmediği için suç işleyenin yanına kar kalmaktadır. Şimdiki yöneticiler bilgi paylaşımı açısından ketüm davranıyor. Varsa yoksa tek kıstasları var. Aman AK Parti  zarar görmesin. Devletin idarecileri değil partinin memuru gibi davranıyorlar. Koronavirüs döneminde seyretti yapılması gereken zamanda yoğunluğu arttırmanın bedelini bu ilin çocukları ödeyecek. Bunun tek nedeni de zamanında yapılmayan yatırımlar. Dilerim bu günler acısız ve sancısız geçer”