Yontar, Et ve Süt Kurumu İçin Soru Önergesi Verdi

CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya artan et fiyatları ve Et ve Süt Kurumu hakkında yazılı soru önergesi verdi.

Yontar, Et ve Süt Kurumu İçin Soru Önergesi Verdi

Yayınlama: 04.03.2024
56
A+
A-

CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya artan et fiyatları ve Et ve Süt Kurumu hakkında yazılı soru önergesi verdi.

Hayvancılık sektöründe son dönemlerde ciddi sorunlar yaşanmakta olup, et ve süt üreticilerimiz oldukça zor günlerden geçmektedir diyen YONTAR, “Artan maliyetler nedeniyle üretimden vazgeçen çiftçilerimiz artık istemeden de olsa hayvanlarını kesime yollamaktadır. Ancak yapılan bu kesimler bile et fiyatlarını aşağıya çekmeye yetmemektedir.” dedi.

Türkiye’nin, özellikle 2010 yılından günümüze kadar kendi kendine yeten bir hayvancılık ülkesi olmaktan çıkıp, et ithal eden bir ülkeye dönüştüğünü belirten CHP’li Vekil, “Bu süreçlerde açıklanan stratejik planlar ve yol haritaları, yaralara merhem olmadığı gibi hem üreticiyi hem de tüketiciyi sıkıntıya sokmuştur. Yaşanan bu olaylar neticesinde özellikle 2010 yılından sonra ülkemizde büyükbaş, küçükbaş ve et ithalatına hız verilmiş ve bu politikaların ülkemize maliyeti yaklaşık 10 milyar 824 milyon dolar olmuştur.” dedi.

Ülkemizin bazı illerinde bulunan Et ve Süt Kurumunun önünde oluşan “ucuz et kuyrukları” vatandaşlarımızın temel gıda maddesi olan ete erişiminin ne kadar zor olduğunu adeta belgelemektedir diyen YONTAR, “Vatandaşların et alabilmek için gösterdiği sabır ve çaba, ülkemizdeki refah seviyesi ve genel ekonomik durumun göstergesi olarak karşımızda durmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından eleştirilen kuyruklar, son yıllarda Et ve Süt Kurumları önünde, Halk Ekmek büfeleri önünde görülmektedir. Vatandaşlarımız, ekmeği ve et ürünlerini daha ucuza alabilmek için Et ve Süt Kurumları önünde, Halk Ekmek büfeleri önünde uzun kuyruklar oluşturmaktadır. Bugün ne yazık ki Tekirdağ ilimizde de evine et girmeyen aileler yaşamaktadır. Artan et fiyatları karşısında çaresiz kalan insanlar evine et götürememekte bu da gençlerin sağlıksız beslenmesine yol açmaktadır. Gelir dağılımı eşitsizliğini kısa zamanda gidermek mümkün görünmemektedir. Bu nedenle Tekirdağ ilimize ve ilçelerine Et ve Süt Kurumu Şubelerinin açılması gerekliliği hasıl olmuştur.” diyerek bakanlığa birtakım sorular yöneltti.

CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi.

Tekirdağ ilimize ve ilçelerine Et ve Süt Kurumu açılmasına yönelik olarak bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır?

Eğer yoksa bakanlık tarafından böyle bir çalışma başlatılması planlanmakta mıdır?

Güvenilir ve ucuz et yemek Tekirdağ halkının hakkı değil midir?

Artık kemiğin bile 100-150 lira bandında satılıyor olması bakanlığınız tarafından incelenecek midir?

Et ve Süt Kurumu önünde oluşan kuyrukları engellemek için bakanlığınız tarafından nasıl bir program hazırlanmaktadır?

Artan et fiyatlarının ithalat ile terbiye edilemediği ortadayken, yerli üreticilerimizin desteklenmesi ile ilgili bakanlığınızca ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

Et fiyatlarına kalıcı çözüm bulunması açısından bakanlığınızca ne gibi projeler üzerinde çalışılmaktadır?