CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, Tekirdağ’da açılan şehir hastanesinin Trakya bölgesinde tek olması dolayısıyla en fazla hasta müracaatı olduğunu belirterek, “Ancak birçok bölümden randevu almak neredeyse imkânsız, hatta ve hatta bu alanda doktor sayımız yetersiz” dedi. Yontar, Ergene’ye neden hastane yapılmadığını da sordu.
CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, Tekirdağ’da açılan şehir hastanesinin Trakya bölgesinde tek olması dolayısıyla en fazla hasta müracaatı olduğunu belirterek, “Ancak birçok bölümden randevu almak neredeyse imkânsız, hatta ve hatta bu alanda doktor sayımız yetersiz” dedi. Yontar, Ergene’ye neden hastane yapılmadığını da sordu.
CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Nurten Yontar, 107 sıra sayılı sağlıkla ilgili Kanun Teklifi’nin 16’ncı maddesiyle Bakanlığın, ruhsatlandırma öncesinde tahlil edilmek üzere numunelerin gönderilmesinden vazgeçtiği hususu üzerine söz aldı.
İlaç şirketlerinin uzun zamandır istediği bir değişiklik olan maddenin halk sağlığı açısından sakıncalı olduğuna işaret eden Yontar, “Tıbbi bir ürün piyasaya sunulmadan önce mutlaka analiz edilmelidir. Eğer analiz edilmeyecekse ilaç şirketlerinin ruhsat başvuru evraklarıyla yetinilmemeli, bilim insanları tarafından hazırlanan raporlar ruhsatlandırma sürecinin bir parçası olarak kanun teklifine eklenmelidir” dedi.
ORDUMUZUN BELKEMİĞİ OLAN ASKERÎ HASTANELERİMİZİ KAPATTINIZ
Hasta garantili şehir hastanelerinin hastayı para ve kâr olarak gördüğünü ifade eden Yontar, şöyle devam etti: “Konumuz sağlık fakat AKP iktidarınız döneminde hıfzıssıhha merkezlerini, ‘Depreme dayanıklı değil.’ diye bazı devlet hastanelerini ve ordumuzun belkemiği olan askerî hastanelerimizi kapattınız; bunların yerine hastayı para ve kâr olarak gören ve iktidarınızın çok övündüğü hasta garantili şehir hastanelerini yaptınız. Kurtuluş Savaşımızdan sonra, 27 Mayıs 1928 tarihinde kurulan Hıfzıssıhha Merkezi 2011 yılında hiçbir neden yokken kapatıldı. Merak ediyorum, neden? İki yıl süren pandemi bize böyle bir merkezin ne kadar zorunlu olduğunu yaşayarak gösterdi; bilime karşı olduğunuz için bu merkezi açmak adına da bir adım dahi atmadınız. Hâlbuki bu merkez, yabancı sermayeye bağımlı olmadan kendi ilaç ve aşı testlerini yaparak üretmekte, hatta yurt dışına aşı ihraç etmekteydi.
1898 yılında Osmanlı tarafından kurulan ve Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı olan Gülhane Askerî Araştırma Hastanesini ve diğer askerî hastaneleri de ani bir kararla 2016 yılında Sağlık Bakanlığına devrettiniz. Orduda meydana gelen yaralanmalarda, sınır ötesi operasyonlarda yaralanan ve sadece askerimize hitap eden, tedavi olabilecekleri bir hastanemiz olmadığı gibi, yetişen tıp doktorlarımız da mevcut değildir.”
BİRÇOK BÖLÜMDEN RANDEVU ALMAK İMKÂNSIZ
Tekirdağ’da açılan şehir hastanesinin Trakya bölgesinde tek olması dolayısıyla en fazla hasta müracaatı olduğuna işaret eden Yontar, “Fakat bu hastaları muayene edebilecek başta göz, nöroloji, kardiyoloji, genel cerrahi, beyin cerrahisi olmak üzere birçok bölümden randevu almak neredeyse imkânsız, hatta ve hatta bu alanda doktor sayımız yetersiz. Şehrimizde Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi bina olarak yetersiz kalmakta, yeni bir ek binaya ve onkoloji hastanesine ihtiyaç duyulmaktadır. Üniversitede hemşire ve personel sayısı artırılmalı, patoloji, radyoloji, onkoloji, plastik cerrahi, göz, psikiyatri ve çocuk cerrahisinde bulunan eksiklikler giderilmelidir. Doktorsuzluk yüzünden üniversitemizde bölümler kapatılmaktadır.
ALTI AY SONRAYA RANDEVU VERİLEBİLİYOR
Randevu sisteminde yaşanan aksaklıklara da değinen Yontar, “Sağlık Bakanlığı Hekim Randevu Sistemi ve ALO 182’den randevu almak neredeyse imkânsızdır, hatta neredeyse altı ay sonraya randevu verilebilmektedir. Biz vekiller hastalar için randevu almaya çalışmaktayız. İktidar vekilleri olarak randevu sisteminin çalışmadığını sizler de biliyorsunuz, sizlere de bu isteklerin geldiğine eminim. Malzeme olmaması sebebiyle ameliyatlar iptal edilmekte ya da malzemelerin hasta tarafından temin edilmesi istenmektedir. Mecburi hizmetle atanan uzman doktorlar bile hastanelerdeki bu açığı kapatamamaktadır” diye konuştu
ERGENE’DE ON YILDIR HASTANE YAPILAMADI
Ergene’ye neden hastane yapılmadığını soran Yontar, “Eskiden Tekirdağ Süleymanpaşa’daki diş hastanemizde hastalara implant takılırken şimdi bu malzemenin çok pahalı olması dolayısıyla bu hizmet yerine getirilmemekte ve kaldırılmıştır. 69 bin nüfusu olan Ergene ilçemizde yeri belirlenmiş olmasına rağmen on yıldır hastanemiz yapılmamakta. Sürekli hastane yapmakla övünen iktidar Ergene’ye neden hastane yapmıyor? Ergenelileri ölümle tehdit edip sıtmaya mı razı etmeye çalışıyorsunuz? Dile getirdiğim gibi Tekirdağ’da bir onkoloji hastanesi kurulması hususunda Bakanlığınızca başlatılan bir çalışma var mıdır? Kanser vakalarının çok arttığı Tekirdağ’da özellikle Ergene Nehrinin geçtiği güzergâhta içme sularının ve toprak kirliliğinin denetimleri hangi sıklıkla yapılmaktadır? Denetimler yapılıyorsa sonuçları kamuoyuna neden açıklanmamaktadır?”diye sordu.
EMEKLİLER SAĞLIK HARCAMALARIYLA DA EZİLİYOR
Ekonomik zorlukların toplumun tüm kesimlerini zorladığını kaydeden Yontar, “Hayat pahalılığıyla mücadele eden emekliler sağlık harcamalarıyla da ezilmektedir. Özellikle emeklilerimizin ve engelli vatandaşlarımızın her türlü sağlık hizmetlerine ücretsiz ulaşabilmesi amacıyla aylıklarından yapılan ilaç, protez, reçete, muayene gibi katkı paylarının acilen kaldırılması gerekmektedir” dedi.
SAĞLIKTA ŞİDDET ARTIYOR
Sağlıkta şiddetin dozunun her gün arttığını belirten Yontar, “Fiziksel şiddet artık dayanılmaz noktadadır. Türk Tabipleri Birliği verilerine göre 2023 yılında iyi hâl başvurusu yapan 3 bin 25 hekim vardı. bu sayı on yıl önce 90’dı. Sağlık çalışanlarımıza uygulanan şiddet, liyakatsiz atamalar, yöneticiler tarafından uygulanan mobbing, hekim başına düşen hasta yoğunluğu, mesleki itibar kaybı, alınan ücretin yetersizliği, özgürlük ve yaşam alanlarının daralması ve yaşam tarzına müdahaleler gibi sebepler doktorlarımızı yurt dışında çalışmaya iten ve düzeltilmesi gereken nedenlerden bazılarıdır” sözleriyle konuşmasını tamamladı.