NKÜ’de İmmün Plazma Çalışmaları Hızla Devam Ediyor

NKÜ’de İmmün Plazma Çalışmaları Hızla Devam Ediyor

Yayınlama: 10.04.2020
368
A+
A-

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ), Sağlık Bakanlığının, Yurt genelinde 44 ile toplam 73 merkezde korona virüs tanı laboratuvarı olarak yetkilendirmişti. Bunlardan birini de NKÜ bünyesinde kurdu. Laboratuvarda, Araştırma Geliştirme ve Teknoloji Komisyonu da oluşturuldu. Üniversitenin sağlık alanındaki farklı bölümlerinden bir araya gelen uzman ekip, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına çare olabilmek için çalışmalara başladı.

Namık Kemal Üniversitesi bünyesinde kurulan laboratuvarda, üniversitenin sağlık alanındaki farklı bölümlerinden bir araya gelen 12 kişilik uzman ekip, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına çare olabilmek için çalışıyor. Rektör Mümin Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, koronavirüsle mücadele kapsamında üniversite bünyesinde Sağlık, Araştırma Geliştirme ve Teknoloji Komisyonu kuruldu.

Şahin, bu süreçte üniversite olarak bir şeyler yapmak istediklerini belirterek, “Ülkemize ve uluslararası alanda bu salgın konusunda neler yapabiliriz diye düşündük. Üniversitede ki bilim insanlarıyla Sağlık, Araştırma Geliştirme ve Teknoloji Komisyonu kurduk. Komisyonda ,Tıp fakültesi dekanımız, hastane başhekimimiz ve konuyla ilgili alanında uzman arkadaşlar yer alıyor.” dedi.

Komisyonda yer alan hocaların çeşitli projeler de hazırladığını ifade eden Şahin, “Burhan Turgut hocamız İmmün plazma tedavisi ile ilgili projesi devam ediyor. Diğer hocalarımızın aşı çalışmaları ve farklı yöntemler üzerinde çalışmaları var. Kısa sürede bu çalışmalardan sonuç almak istiyoruz. Arkadaşlarımızın hazırladığı projeleri de bitince TÜBİTAK ve Kalkınma Ajansına sunacağız. İnşallah çalışmalardan olumlu sonuç alacağımızı ve üniversite olarak bölgemizde ve ülkemiz de ses getireceğimiz inanıyoruz.” diye konuştu.
NKÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Burhan Turgut da Kovid-19’un tedavisin de İmmün plazma şu anda gündeme olan ve en çok ümit bağlanan tedavilerden birisi olduğunu aktararak şunları kaydetti: “Bu tedavide bu hasatılığı yenmiş kişilerin kanının sıvı kısmını alıp bu hastalığı geçirmekte olan hastalarda kullanma yöntemi. Sadece bizim ülkemizde değil Amerika’da gündem de bu uygulamalar. Sağlık Bakanlığı tedavi edici bu yöntemleri plazma ayırma dediğimiz yapabilen kentlere yetki verildi. Bizde bu merkezlerden birisiyiz. Bundan sonra önemli olan iyileşmiş hasta bulmak. Tamamen iyileşmiş ve testlerden geçtikten sonra bir sorun olmayan kişilerden aldığımız örnekler çeşitli aşamalardan geçirildikten sonra hastalarda kullanılacak.”