23 ÜLKEDEN MÜHENDİS ÇEKTİ

23 ÜLKEDEN MÜHENDİS ÇEKTİ

Yayınlama: 01.01.1970
223
A+
A-

 

CAZİBESİ 23 ÜLKEDEN MÜHENDİS ÇEKTİ

 

İstanbul ve limanlara yakınlığı sayesinde Marmara'nın yeni sanayi üssü olan Tekirdağ, yabancı Ar-Ge mühendisi istihdamıyla dikkat çekiyor. Bu alanda Türkiye'de 2'nci sıraya yükselen şehirde 23 ülkeden 350 mühendis çalışıyor



Türkiye'nin inovasyon ve Ar-Ge reformunda Tekirdağ, öncü şehirler arasına girmeyi başardı. 13 dev sanayi bölgelesiyle Marmara'nın yeni sanayi üssü olan şehir, özellikle Çerkezköy ve Çorlu gibi İstanbul'a yakınlığıyla sanayicilere büyük avantajlar sunan ilçeleriyle öne geçmeyi başardı. Tekirdağ'ın en önemli özçelliği ise bölge sanayisinin Ar-Ge üssü gibi çalışması. Şehrin en önemli avantajlarının başında ise kalifiye işgücü geliyor. Birçok sanayi devinin yatırım yaptığı şehri rakiplerinden ayıran bir başka özellik ise istidam edilen yabancı Ar-Ge mühendisleri. Bu konuda İstanbul'un ardından 2'nci sırada yer alıyor. Son verilere göre Tekirdağ genelindeki sanayi tesislerinde 23 ülkeden 350'den fazla Ar-Ge elemanı çalışıyor. Krizin yoğun olarak etkilediği İtalya, İspanya ve Portekiz'den gelen mühendislerin fazlalığı dikkat çekiyor. 


ULAŞIM AVANTAJI VAR 

Tekirdağ ulaşım imkânları olarak ön plana çıkıyor. Ayrıca Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi de son yıllarda Ar-Ge yatırımlarıyla dikkat çekiyor. 


YENİ LİMANLA GÜÇLENECEK


Tekirdağ Genç İşadamları Derneği Başkanı Taner Karaoğlu, "Şehrin Marmara Denizi'ne 135 km kıyısı var. Bu sayede deniz ticaretinde güçlüyüz. 2 tane dış ticaret limanımız var. Ayrıca 2 milyon 500 bin konteynır kapasiteli yeni bir liman da yakın zamanda hayata geçecek" dedi.


HAFTANIN İCADI


SÜTTEN KOZMETİK HAMMADDE ÇIKTI


Tekirdağlı KOBİ'ler çok sayıda inovatif projeyi hayata geçirmiş durumda. Bunlar arasında tarım ve hayvancılık sektörleri ön plana çıkıyor. Bu kapsamda bir araya gelen 30'a yakın KOBİ kozmetik ve ilaç üretiminde kullanılmak üzere süt ve süt ürünlerinden etil alkol çıkardı. Projede özellikle peynir altı suyu olarak bilinen ve çevresel sorunlara da yol açan atıklar kullanılıyor. Bugüne kadar ağırlıklı olarak ithal edilen etil alkolün kozmetik ve ilaç yapımındaki pazar büyüklüğünün 250 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Geliştirilen proje, etil alkolün yanı sıra peynir suyundan bioethanol ve astetik asit üretimini de kapsıyor. Projeyle başlayacak geri dönüşüm hattı sayesinde günde 120 ton peynir altı suyu işlenecek. 


KOBİ AKADEMİ


TRAKYA'NIN AR-GE ÜSSÜ


Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) son dönemde teknopark ve mühendislik fakültesi yatırımlarıyla dikkat çekti. 50'den fazla KOBİ'nin proje yürüttüğü NKÜ Teknopark'ta ilaçtan gıda ve tekstil sanayisine kadar çok sayıda çalışma yürütülüyor. Bunun yanı sıra ek bina yatırımlarıyla genişletilen Çorlu Mühendislik Fakültesi de şehrin en önemli Ar-Ge merkezlerinden biri durumunda. Hızla gelişen fakültenin, şu an 3 bine yaklaşan öğrenci sayısı ve 100 civarında akademik kadrosu bulunuyor. Hedefte Çorlu Mühendislik Fakültesi Kampusu'nu Trakya'nın en önemli Ar-Ge merkezi haline getirmek var. 


ŞEHRİN İNOVASYON KARNESİ


* Faydalı model-Patent (2013) 118 

* Ar-Ge mühendisi: 485 3 Ar-Ge merkezi: 6 

* Toplam Ar-Ge projesi: 1.452 

* NK Üniversitesi'yle çalışan KOBİ: 145 

* TÜBİTAK-KOBİ projeleri: 222 

* KOSGEB-KOBİ projeleri: 253 

* Avrupa Birliği projeleri: 148 

* 25 yaş altı girişimci: 158