Kuraklığa ve Hastalığa Dayanıklı Çeşitler Üretiyorlar

Kuraklığa ve Hastalığa Dayanıklı Çeşitler Üretiyorlar

Yayınlama: 14.05.2021
641
A+
A-

Tekirdağlı tohum üreticisi bir firma geneksel çeşitleri ıslah ederek dekar başı bir tonun üzerine verim almayı başardı. Islah edilen tohumlar 15 yıllık meşakkatli bir çalışma sonunda tarlaya ekilerek çiftçilerin daha çok kazanç elde etmesi sağlanıyor.

Tekirdağ’da 1995 yılından itibaren tohum ıslah ve geliştirme çalışmalarını yürüten bir firma ıslah ettiği ve üretime başladığı Rumeli ve Maden isimli iki çeşidinde bir tonun üzerinde dekar başına verim almayı başardı. Tekirdağ’daki ıslah AR-GE bahçesinde tohumları tek tek melezleyen firma çalışanları verim kalitesi yüksek,kuraklığa ve hastalıklara dayanıklı çeşitler elde ediyor.

TRAKYA’DA 30 BİN DEKARDA YERLİ VE MİLLİ TOHUM EKİLDİ

Tohumların %100 Yerli ve milli olduğunun altını çizen Ziraat Yüksek Mühendisi Gülseren Aygun; ‘’1995 yılında Tekirdağ’da yerli sermaye ile kurulan firmamız, 2004 yılında da Tarla bitkileri alanında Islah ve tohum üretiminde özel araştırmacı kuruluş yetkisini almıştır. 2004 yılından bu tarafada teknolojik alt yapımızla ıslah etmeye, üretmeye yerli ve milli Türk tohumlarına değer katmaya, küresel ölçekte de Türk tohumlarını ön plana çıkarmak için çalışıyoruz. Firma olarak Türkiye’nin dört bir yanında bir çok bölgesinde çevre şartlarına uygun, kuraklığa ve hastalıklara dayanıklı, bölgelere uyumlu, yüksek verimli, yüksek kaliteli tohumlar, çeşitler elde etmek için çalışmaktayız. Bu yılda yine Trakya bölgesinde 30 bin dekarda yerli ve milli sertifikalı tohumlarımızın üretimlerini gerçekleştirdik. Firmamızda ürettiğimiz bu sertifikalı tohumları ,iç pazarın yanında dış pazarada ihracat yapmaktayız.Başlıca ihracat yaptığımız ülkeler, Azerbeycan, Gürcistan, Sudan ve Irak gelmektedir. Bizim yüksek verimli ve yüksek kaliteli çeşitlerimiz çok. Bunlardan Rumeli ve Maden de iki tanesi, Bu çeşitlerimizi de Kuzey Makedonya, Kırgızistan ve Irak’ta tescil ettirmiş bulunmaktayız. Bizim amacımız %100 yerli ve milli Türk tohumlarını dünya piyasasına tanıtmak ve duyurmaktır. Ayrıca ihracat yelpazemizi de genişleterek ülkemize daha fazla katma değer katmaya çalışmaktayız. Şuanda ıslah bahçesindeyiz AR-GE’mizin olduğu bahçedeyiz. Bu çalışmalarımızı da sertifikalı tohumlarımızın yanında yine yeni çeşitler üretmek için devam etmekteyiz. Bu ıslah bahçesinde yapılan her çalışmayı ben halının ilmek ilmek işlenişine, planlanmasına  ve işlenmesine benzetiyorum. Çünkü burada çok büyük emekler var. Bu emeklerimiz sonunda elde ettiğimiz emeklerde bizim için elde ettiğimiz tohumlarda sonsuz bir hayatttır. Çünkü  tohum bizim geleceğimizdir.’’ İfadelerini kullandı.

KURAKLIĞA VE HASTALIĞA DAYANIKLI ÇEŞİTLER ÜRETİLİYOR

Son zamanlarda değişen iklim koşulları nedeniyle kuraklık ve hastalıkların ciddi oranda üretime zarar verdiğini belirten Ziraat Yüksek Mühendisi Samet Doğan; ‘’ Son zamanlarda artan kuraklık, hastalıklar fazlalığı verim ve kaliteyi etkilemektedir.  Bizde ıslah programında hastalıklara dayanıklı, kuraklığa dayanıklı verim ve yüksek kalitesi yüksek çeşitleri ıslah etme amacını güderek çalışmalarımızı yürütüyoruz. Dediğim gibi 16 yıldır uzun bir süreci kapsayan çalışmanın ürünü olarak yeni çeşitler ortaya çıkıyor. Melezleme çalışmalarında çeşitler her çeşit iyi ve yüksek verime sahip değil. Biz burada bu aksaklıkları ortadan kaldırarak yeni çeşit elde etmek için çalışmalar yapıyoruz. Seçtiğimiz anaçlarda en yüksek verimi en kaliteli anaçları kullanarak melezlemeler yapıyoruz. Bu şekilde genleri aktararak daha yüksek verimli kaliteli hastalıklara çeşit elde ediyoruz. Şimdi standartlarda ki bitkilerin başak boyları bu şekilde, fakat biz melezleme yaparak bunun başak boyunu arttırarak verimini arttırıp aynı zamanda kalitelisini arttırmayı amaçlıyoruz. Daha önce yapılan melezlemelerden de örneklere bakarsanız çok büyük farklılıklar ortaya çıkıyor. Bir ürünün çıkması  10-12 yıllık bir süreçten sonra, uzun bir süreç bu zor ve meşakkatli bir iş. Ama işin sonunda iyi bir ürün çıktığı zaman insan çok mutlu oluyor. Çiftçilerimiz daha yüksek bir verim alarak daha çok kazanç elde ediyorlar bizim amacımızda çiftçilerimizin daha yüksek kazanç elde etmesini sağlamak. Bu melezleme işi aynı bir kilimi dokur gibi yıllarca ilmek ilmek dokuyarak yapıyoruz bunu ve çok uğraş ve emek isteyen bir iş. Sonuçta iyi bir ürün elde etmemiz gerekiyor. Bu yüzden de anaçlarımızı iyi seçerek bunu başarıyoruz.’’ Diyerek sözlerini noktaladı.